Απαρνείται το δολάριο η Gazprom Neft
- 10/04/2014, 17:26
- SHARE
Σε συμφωνία για συναλλαγές με ευρώ προχωρά η ρωσική εταιρεία με πελάτες από την Ασία.
Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom Neft ανακοίνωσε ότι έλαβε θετικές απαντήσεις από πελάτες της στην Ασία σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται το ευρώ ως το νόμισμα για τις συναλλαγές τους.
Η εταιρεία αυτή «είχε συζητήσεις με τους εταίρους της στην ανατολή για την πιθανότητα να γίνονται οι διακανονισμοί στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Εκείνοι, με τη σειρά τους, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε η Gazprom Neft.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής επιχείρησης είχε πει πως η Gazprom Neft εξέταζε την ιδέα να απεμπολήσει το δολάριο, το οποίο παραδοσιακά είναι το νόμισμα επιλογής του τομέα της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο, ως αντίδραση σε έναν ενδεχόμενο νέο γύρο δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στο μεταξύ η Gazprom ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την δημόσια επιχείρηση αερίου του Κιργιστάν έναντι ενός συμβολικού τιμήματος -ένα δολάριο-, υποσχόμενη στη δημοκρατία αυτή της Κεντρικής Ασίας μια μείωση των τιμών της ενέργειας που της προμηθεύει και επενδύσεις για την ανάπτυξη της παραγωγής.
Σε αντάλλαγμα η Gazprom πρόκειται να αναλάβει την αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας, ύψους 40 δισ. δολαρίων, και να επενδύσει για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της επιχείρησης περίπου 20 δισ. ρούβλια (400 εκατ. ευρώ) μέσα σε πέντε χρόνια.
Η κεντρασιατική πρώην σοβιετική δημοκρατία του Κιργιστάν εισάγει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει, αλλά διαθέτει επίσης η ίδια αποθέματα τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
«Καρφιά» Πούτιν για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης
«Κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση όσον αφορά το χρέος της Ουκρανίας στη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου σε μήνυμά του προς πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο Πούτιν εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση γύρω από το χρέος της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο και (…) τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν επισήμανε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος του χρέους της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom, οι ανείσπρακτες οφειλές της Ουκρανίας ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και η προθεσμία για την εξόφληση των οφειλών της για τον Μάρτιο παραβιάστηκε.
«Η κατάσταση είναι επείγουσα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αφού ο πρόεδρος Πούτιν επικοινώνησε αποστέλλοντας επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για το χρέος της Ουκρανίας και όσα μπορεί να ακολουθήσουν σχετικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Πούτιν πρότεινε την έναρξη μιας «επείγουσας διαβούλευσης» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με το ουκρανικό χρέος.
Η Gazprom είχε κατά το παρελθόν σε δύο περιόδους, το χειμώνα του 2005-2006 και τον αντίστοιχο του 2008-2009, διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας οικονομικών διαφορών με την Ουκρανία, ένα μέτρο που είχε επηρεάσει τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών κρατών καθώς αυτά λαμβάνουν το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών που διασχίζουν το ουκρανικό έδαφος.
Κυνήγι της διαφθοράς από την ουκρανική κυβέρνηση
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε έναν νόμο περί προμηθειών, ο οποίος έχει στόχο να τερματιστεί η διαφθορά στις κυβερνητικές αγορές και να προωθηθεί η διαφάνεια στους διαγωνισμούς, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να συμβάλει στην εξασφάλιση του σχεδίου δανειοδότησης της χώρας ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε κατά την παρουσίαση του νόμου στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση δαπανά περίπου 300 δισεκατομμύρια γρίβνες (25 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικές αγορές κάθε χρόνο.
Οι δόλιες συμφωνίες έχουν ως αποτέλεσμα το 40% των χρημάτων που προορίζονται για κρατικές αγορές «να παραμένει στις διεφθαρμένες τσέπες των ανθρώπων που φέρνουν εις πέρας αυτές τις αγορές», σημείωσε.
Διαβάστε ακόμη:
ΗΠΑ-ΕΕ: Επικίνδυνα ενεργειακά «παιχνίδια» παίζει η Ρωσία
«Καρφιά» Γερμανών επιχειρηματιών για τις κυρώσεις στη Ρωσία
Αναδρομικά ζητά 11,4 δισ. δολάρια η Gazprom από την Ουκρανία