Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Data Center της Microsoft στη χώρα μας- Εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης
- 05/10/2020, 08:56
- SHARE
Με ομιλία το Μουσείο της Ακρόπολης, στις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλωσορίζει στην Ελλάδα την μεγάλη επένδυση του παγκόσμιου τεχνολογικού κολοσσού, Microsoft.
Μαζί στην εκδήλωση θα είναι και ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ (Brad Smith), ο οποίος θα μιλήσει για την επένδυση, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth.
Το έργο αφορά στη δημιουργία Data Center στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, αρχική επένδυση που εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ.
Η προστιθέμενη αξία της επένδυσης φθάνει το 1 δις. ευρώ και για την υλοποίησή της εργάστηκαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και δύο υπουργοί, ο Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το γεγονός ότι η Microsoft δημιουργεί κόμβο Data Center στην Ελλάδα δείχνει ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλής και έτοιμη να δεχθεί μια μεγάλη τεχνολογική επένδυση, ενώ εκτιμάται ότι η αμερικάνικη εταιρεία συζήτησε και με άλλες γειτονικές χώρες πριν αποφασίσει την εν λόγω επένδυση.
H αμερικάνικη εταιρεία έχει ανακοινώσει ανάλογες επενδύσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιταλία, την Ισπανία και στην Πολωνία στο πλαίσιο της απόφασής της για τη δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού κόμβων Data Center σε όλο τον κόσμο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη επαφή του πρωθυπουργού με τον Brad Smith για το θέμα αυτό έγινε φέτος στις αρχές του χρόνου στο παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Έκτοτε η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες κινήσεις που βελτιώνουν την εικόνα της ως προς την αντιμετώπιση των πνευματικών δικαιωμάτων (θέμα συναφές) όπως ο διαγωνισμός για την προμήθεια αδειών λογισμικού της εταιρίας Microsoft, για την κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης.
Η Ελλάδα φέτος διαγράφηκε από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» που τηρούν οι ΗΠΑ και περιλαμβάνει τις χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό στο δημόσιο. Η χώρα μας συμπεριλαμβανόταν στη λίστα εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, κάτι που, σύμφωνα με παλιότερη δήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνιστούσε «μια χρόνια παθογένεια, η οποία αποτελούσε εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των εταιριών λογισμικού».
Ακόμη, στο νομοσχέδιο του Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή καθιερώνεται η πρακτική Cloud First Policy, δηλαδή προτεραιότητα στην επιλογή υπηρεσιών νέφους από όλους τους φορείς του δημοσίου και αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις υποδομές του ελληνικού δημόσιου η ΓΓΠΣΔΔ, η Η.ΔΙ.Κ.Α. και η Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. θα πραγματοποιούν διαγωνισμούς για την προμήθεια υπηρεσιών Cloud από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, Microsoft, Amazon και Google κ.λπ.
Η Microsoft στο μεταξύ έχει συμβάλει στο «project Olympia» που αφορά εφαρμογές επαυξημένης προσωπικότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ενώ τον Μάιο ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής Softomotive η οποία δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών- RPA (Robotic Process Automation).