Τραπεζίτες: Κάτω από 5 δισ. τα κόκκινα δάνεια του κορονοϊού – Στη σωστή κατεύθυνση η BabBank της ΤτΕ
- 10/10/2020, 09:46
- SHARE
Κώστας Παπαγρηγόρης
Την εκτίμησή τους ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν θα επιβαρύνει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα με περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, διατύπωσαν οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών, μιλώντας πριν από λίγο στο 3rd AthensInvestmentForum με τίτλο «η ελληνική οικονομία μπροστά στην πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης». Ταυτόχρονα τόνισαν ότι η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος για την δημιουργία BadBank, κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να μελετηθεί στις λεπτομέρειες της, ενώ σε ότι αφορά στην κριτική που δέχονται για αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τα προγράμματα ρευστότητας, οι τραπεζίτες απάντησαν ότι στην β’ γύρο θα αυξηθούν οι δικαιούχοι.
Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις συστημικές λύσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία badbank.«Είμαστε ανοιχτοί σε συγκεκριμένες λύσεις υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα έκανε αναφορά και στο πρόγραμμα Ηρακλής, που όπως σημείωσε «αγκαλιάστηκε από το τραπεζικό σύστημα».
Κόκκινα δάνεια – Bab Bank
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Γ. Καραβίας τόνισε ότι «έχουμε θέσει τον στόχο να μην υπερβούν τα 5 δις. ευρώ τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας». Χαρακτήρισε τον στόχο ρεαλιστικό και απέδωσε την εκτίμησή του στην ενθαρρυντική μέχρι σήμερα συμπεριφορά των δανειοληπτών καθώς μεγάλος αριθμός επέλεξε να μην ενταχθεί στα μορατόρια, στα μέτρα της πολιτείας και κυρίως στο Πρόγραμμα Γέφυρα όπου μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες και στο γεγονός ότι το 2021 θα είναι χρονιά σημαντικής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία. Παράλληκα ο κ. Καραβίας στάθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί το ζήτημα της κουλτούρας πληρωμών, ενώ τόνισε ότι η πρόταση της BadBankκινείται στη θετική κατεύθυνση και η Eurobank θα την εξετάσει σοβαρά.
«Όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε στο τραπέζι τόσο το καλύτερο» εκτίμησε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβλουλος της AlphaBank Β. Ψάλτης και επεσήμανε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (AssetManagementCompany – AMC), όπως ονομάζεται επίσημα η badbank, «συνάδει με τα σχέδια που συζητούνται στον ευρωπαϊκό χώρο».
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χ. Μεγάλου τόνισε ότι περιμένουμε την εξιδείκευση και την ανάλυση της πρότασης από την ΤτΕ αλλά είναι προφανές ότι όσα περισσότερα εργαλεία έχουμε στην διάθεσή μας οι τράπεζες για την αντιμετόπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος τόσο καλύτερο για την οικονομία και τη χώρα.
Σίγουρος ότι το πρόβλημα δεν θα είναι τελικά μεγάλο εμφανίστηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς, ενώ επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι σε συννεόηση με τον SSMπροκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν ένα ποσοστό του συνόλου που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις προ πανδημίας.
Χρηματοδότηση οικονομίας
Παράλληλα οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών επιχείρησαν να απαντήσουν και στην κριτική που δέχονται ότι τα κεφάλαια μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας κατευθύνονται σε ουσιαστικά ελάχιστες επιχειρήσεις, «Πρόκειται για δάνεια που αφορούν υγιείς επιχειρήσεις τόνισε ο κ. Μεγάλου διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα νέα παρόμοια προϊόντα που ετοιμάζονται να πέσουν στην αγορά, θα αφορούν νέους δανειολήπτες, ενώ πρόθεσή των τραπεζών είναι να τα διαθέσουν σε περισσότερους δικαιούχους. Από τον πλευρά του ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι στην 2η φάση των χρηματοδοτήσεων σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε συνολικά περί τις 35.000 επιχειρήσεις από 17.000 που ήταν στην πρώτη φάση των προγραμμάτων ρευστότητας.
Νέος πτωχευτικός
Καθολική είναι η απαίτηση από το τραπεζικό σύστημα να υπάρξουν βελτιώσεις στο νέο Πτωχευτικό Νόμο που θα φέρει σε λίγες ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση. «Το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται αλλαγές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση και διορθώνει αρκετά λάθη του παρελθόντος αλλά υπάρχουν αρκετές αγκυλώσεις που καθιστούν δύσκολη την υλοποίησή του ενώ πλέον έχουν στενέψει πολύ και τα χρονικά περιθώρια. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της EurobankΦ. Καραβίας τόνισε ότι έχουμε διατυπώσει ανησυχίες για τον νέο Πτωχευτικό ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα καθώς αφήνει περιθώρια για την καλλιέργεια κουλτούρας αθέτησης πληρωμών.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε το νέο Πτωχευτικό Κώδικά ως μια ώριμη νομοθετική πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ δίνει δεύτερη ευκαιρία με κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έλαβε θετικά σχόλια από την Τράπεζα της Ελλάδος, τους Θεσμούς, το Eurogroupκαι την Παγκόσμια Τράπεζα ενώ διευκρίνισε ότι ενσωματώνει και πολλές από τις παρατήσεις των τραπεζών.