Τούρκος υπ. Ενέργειας: Το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες
- 14/10/2020, 11:24
- SHARE
Στα άκρα φαίνεται πως οδηγεί τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκία η Άγκυρα καθώς ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι «σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο»
Στα άκρα φαίνεται πως οδηγεί τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκία η Άγκυρα καθώς ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες και ότι σήμερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Μάλιστα, κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου. Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.
Σχολιάζοντας τη νέα αυτή εμπρηστική δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής» επισήμανε ο κ. Πέτσας.
Πάντως, ανεξαρτήτως εάν θα πραγματοποιήσει η Άγκυρα τις απειλές της για έρευνες, αναλυτές θεωρούν, πιο απειλητική από ποτέ, την αποστολή του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα καθώς θα διαφανεί αν η Άγκυρα θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα, ή αν θα συνεχίσει τον πόλεμο νεύρων.
Σε κάθε περίπτωση το κομβικό σημείο θα είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το ερευνητικό εγγύτερα των 12 μιλίων από το Καστελόριζο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», που επικαλείται ενημερωμένες πηγές, ενδεχομένως η Αγκυρα να επιδιώκει να σύρει την Αθήνα σε υπερβολική αντίδραση, φλερτάροντας ουσιαστικά με θερμό επεισόδιο.
Την ίδια ώρα, κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να περιπλανιέται στην Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του, η Τουρκία με non paper, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει στην Αθήνα, τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, αλλά και να «απλώσει» την ατζέντα του διαλόγου στα θέματα που η ίδια θέλει.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, εντείνει τις διπλωματικές επαφές, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις βγάζουν εκτός κάδρου, τις διερευνητικές επαφές. Ζητά δε από την ΕΕ την ενεργοποίηση των κυρώσεων ενώ θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά αύριο.
Φόβοι για θερμό επεισόδιο
Στην κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό καθώς η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώκει τυχόν θερμό επεισόδιο.
Στο τραπέζι παραμένει μεταξύ άλλων το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που κράτος – μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, επιλογή για την οποία άλλωστε ο Δένδιας είχε ενημερώσει τους ομολόγους του από το καλοκαίρι. Η απόφαση της Τουρκίας να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης κινητοποίησε εξαρχής τους επιτελείς του «Πενταγώνου» και πλέον σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κόβει βόλτες το Oruc Reis
Το Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, συνεχίζει την περιπλάνησή του στην ανατολική Μεσόγειο. Το πρωί της Τετάρτης, το Oruc Reis απείχε 34 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου πλέοντας με ταχύτητα 6-8 κόμβων.
Το απόγευμα της Τρίτης, το τουρκικό ερευνητικό έπλεε στα 22-25 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, όπου είναι η «κόκκινη» γραμμή για την Αθήνα.
Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο -σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX- αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.
Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας
Μετά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η Αθήνα βάζει τέλος στην προοπτική της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και ζητά την ενεργοποίηση των κυρώσεων από την ΕΕ. Κάτι που τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.
«Δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω» διαμήνυσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η διαμεσολάβηση της Γερμανίας οδήγησε – και μάλιστα δις – στην προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι αναμένει πως το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο και μεθαύριο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία έχει μπροστά της μια καθαρή επιλογή: είτε να ανανεώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη είτε ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Πρόσθεσε με νόημα πως η Άγκυρα φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.