Ποια είναι η «τρόικα» που βάζει νέο φρένο σε κυρώσεις στην Τουρκία
- 15/10/2020, 12:16
- SHARE
Με χαμηλές προσδοκίες για κυρώσεις εδώ και τώρα στην Τουρκία, παρά τα επικίνδυνα παιχνίδια με το Oruc Reis και το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο, ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τις Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, δεν επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους να ληφθούν μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.
Η Ελλάδα θα ζητήσει, μαζί με την Κύπρο, να συζητηθεί το θέμα, αν και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ρεαλιστικά δεν είναι πιθανό σήμερα και αύριο να ληφθούν αποφάσεις και ως εκ τούτου πρακτικά θα επιδιωχθεί να υπάρξει έστω χρονοδιάγραμμα κυρώσεων, με ορίζοντα το Δεκέμβριο, καθώς την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του έτους είχε θέσει το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ορόσημο για να αποφασίσει η Τουρκία εάν επιθυμεί διάλογο ή κυρώσεις. Και παρά τη διπλή πρόκληση στην οποία προέβη η Άγκυρα λίγες μόνο ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι βασικοί παίκτες της ΕΕ με πρώτο το Βερολίνο εξακολουθούν να προκρίνουν ήπια στρατηγική έναντι της Τουρκίας.
«Σαφώς κατά των πρόσφατων ενεργειών της Τουρκίας η Γερμανία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει αυτομάτως να επιβάλλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση» έλεγε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το Reuters, ενώ σύμφωνα και με τη Deutsche Welle η Αθήνα δεν είχε θέσει επισήμως μέχρι χθες το αίτημα να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία στη Σύνοδο.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τεθεί, επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, συνιστώντας υπομονή, καθώς οι διπλωματικές διεργασίες συνεχίζονται. Πιθανόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε να έχει σειρά διμερών επαφών πριν τη Σύνοδο και στο περιθώριο αυτής, όπως συνηθίζεται και ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε φυσικά μία συνάντηση του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Δεν είναι άνευ σημασίας και η χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρουμεν Ράντεφ, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να σπάσει κάθε συμμαχία Τουρκίας- Βουλγαρίας μέσω του ενεργειακού.
Σημειωτέον ότι αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Έβρο και τη Σαμοθράκη. Στον Έβρο υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί τελευταία φορά στις αρχές Μαρτίου όταν η Τουρκία προωθούσε πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα, θέλοντας να πιέσει την ΕΕ. Τότε η Ελλάδα είχε λάβει στήριξη από τις Βρυξέλλες που αναγνώρισαν ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς και θα εστιάσει στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο και θα παίξει για άλλη μία φορά το χαρτί της Ελλάδας ως συνόρου της ΕΕ, απαντώντας ετσι στην άποψη κυρίως της Γερμανίας ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί του προσφυγικού. Εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Έβρο το Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Μαξίμου με τοπικούς φορείς, αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στη συνέχεια δέχθηκε μία σημαίνουσα επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου υποδέχθηκε τον Βοηθό Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρενέ Κλαρκ Κούπερ, μαζί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ .Ο κ. Κούπερ, στενός συνεργάτης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, θα μεταβεί στη Σούδα, όπου η αμερικανική παρουσία αναβαθμίζεται με το μονιμο ελλιμενισμό του ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams, και εν συνεχεία στην Κύπρο.
Πηγή: NEWS247.gr