Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων
Photo: pixabay.com
Η νέα ευκαιρία θα διασώσει κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες- οφειλέτες προκειμένου να μην βρεθούν μπροστά στην αναβίωση της παλιάς οφειλής με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως προσαυξήσεις και τόκοι.

Δεύτερη ευκαιρία για τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) που χάθηκαν εν μέσω πανδημίας ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Στο τραπέζι βρίσκεται η επανένταξη στις ρυθμίσεις που χάθηκαν το διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού και κυρίως στο σχήμα των 120 δόσεων, για όσους σφαλισμένους – οφειλέτες δεν πλήρωσαν δυο συνεχόμενες δόσεις και απώλεσαν έτσι την ρύθμισή τους. Υπενθυμίζεται πως όλες οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών μεταχρονολογήθηκαν μέσα στην καραντίνα με περίοδο χάριτος 3 μηνών, ώστε να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους εκ νέου από 30 Ιουνίου. Η μεγάλη ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

  • Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης
  • Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 01/01/2019

Συνεπώς όσοι δεν πλήρωσαν – για παράδειγμα – τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου και έχασαν την ρύθμισή τους, θα μπορέσουν τώρα να επανενταχθούν στο ευνοϊκό σχήμα και να συνεχίσουν την τμηματική αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους οφειλών. Η νέα ευκαιρία είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για όσους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ έχασαν τη ρύθµιση, καθώς κινδυνεύουν µε πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν από το διπλό κούρεµα προσαυξήσεων και βασικού χρέους µέσω του επανυπολογισµού. Αυτό σηµαίνει πως το χρέος µπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις έως και 67%.

Υπενθυμίζεται πως η απώλεια της ρύθµισης των 120 δόσεων οδηγεί στην αναβίωση της οφειλής και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων στην κατάσταση που είχαν κατά την ηµεροµηνία υπαγωγής στη ρύθµιση και μάλιστα πριν από τον τυχόν επανυπολογισµό τους. Αυτό σημαίνει πως μια ενδεχόμενη απώλεια της ρύθμισης των 120 δόσεων θα είχε πολύ σημαντικό κόστος για αρκετούς ασφαλισμένους – οφειλέτες.

«Πριν 10 μέρες το υπουργείο Οικονομικών έκανε ανακοινώσεις συνολικά για το θέμα των ρυθμίσεων και πως θα τακτοποιηθούν. Πως θα επανενταχθούν, δηλαδή, στις 120 δόσεις αυτοί που επλήγησαν και την έχασαν. Και ταυτόχρονα συμπληρωματικές ρυθμίσεις για τις δόσεις τις φορολογικές. Ετοιμάζουμε στο υπουργείο Εργασίας ένα αντίστοιχο πλαίσιο στο τμήμα που μας αφορά. Αυτό θα έρθει με νομοθετική διάταξη. Το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών και η ένταξή τους στις 120 δόσεις, το πως θα γίνει αυτό και το πότε θα γίνει», αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι Συμβαίνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να αποπληρωθούν οι δόσεις που έχουν χαθεί από το σχήμα των 120 δόσεων, προκειμένου να ισχύει η επανένταξη, αλλά να δοθεί παράλληλα – ως κίνητρο – η δυνατότητα ταυτόχρονης ρύθμισης των οφειλών του 2019 και του 2020 σε 12 δόσεις. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Συνεπώς η νέα ευκαιρία αναμένεται να έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά:

  • Καταβολή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές ως προϋπόθεση για την επανένταξη
  • Δυνατότητα ένταξης των νέων βεβαιωµένων εκτός ρύθµισης οφειλών – δηλαδή οφειλών του 2019 και του 2020 – στην ρύθμιση των 12 δόσεων.

Σε αντιστοιχία με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το σενάριο να μεταχρονολογηθούν και οι δόσεις Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, ώστε η αποπληρωμή να ξεκινήσει από τον Οκτώβρη και οι δόσεις που μετακυλήθηκαν να προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΚΕΑΟ, στο τέλος Μαρτίου οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις του Ν.4611/2019 (ρύθμιση 120 δόσεων) έφτασαν σε πλήθος τις 433.474 για οφειλές περίπου 4 δισ. ευρώ. Στα τέλη Μαρτίου είχαν ήδη χαθεί 51.596 ρυθμίσεις συνολικού ύψους 892,66 εκ. ευρώ.

Οι δόσεις που έληγαν 31/3, 30/4 και 31/5 έπρεπε να πληρωθούν από 30/6 και μετά. Δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις πάγωσαν μέσα στην καραντίνα και οι πληρωμές των δόσεων μεταχρονολογήθηκαν για 3 μήνες, τα στοιχεία είναι σχεδόν ίδια και στις 30 Ιουνίου. Οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις του ν.4611/2019 έφτασαν στο τέλος του Ιουνίου 2020 τις 447.332 για οφειλές 4.028.239.612 ευρώ. Αντίστοιχα στα τέλη Ιουνίου είχαν χαθεί σωρευτικά 51.847 ρυθμίσεις συνολικού ύψους 900,85 εκ. ευρώ, δηλαδή 251 ρυθμίσεις επιπλέον.