«Νύχτες με τον… εχθρό μου!»
- 13/04/2014, 20:41
- SHARE
H εξωφρενική ιδέα του αφεντικού της Whole Foods Market για σύσφιξη των ενδοεταιρικών σχέσεων, μέσω... πιτζάμα πάρτυ!
Μπορεί να μην είναι προσωπική επιλογή, όμως για τους περισσότερους εργαζόμενους αποτελεί καθεστηκυία: οι ώρες που περνάμε στη δουλειά μαζί με συναδέλφους -είτε τους συμπαθούμε, είτε όχι- είναι πολύ περισσότερες από αυτές που αφιερώνουμε στους δικούς μας ανθρώπους…
Πώς θα αισθανόσασταν λοιπόν εάν το αφεντικό σας -ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικότητας- σας έλεγε ότι θέλει να κοιμηθείτε μαζί σαν αδελφάκια και την επομένη να πάρετε και πρωινό, έχοντας στο νου όχι κάτι πονηρό, αλλά αποκλειστικά και μόνον τη δουλειά και τη βελτίωση της μεταξύ σας συνεργασίας;… Φρίκη! (;)
Για τον Τζον Μακέι, πάντως, ιδρυτή και γενικό διευθυντή της πολυεθνικής εταιρίας βιολογικών και οργανικών προϊόντων Whole Foods Market -με έδρα το συντηρητικότατο κατά τα λοιπά Τέξας- πρόκειται για μία εξαίρετη ιδέα!
«Το ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, όμως το να κοιμάσαι με συναδέλφους στο ίδιο σπίτι και να φτιάχνετε μαζί πρωϊνό ή βραδινό είναι μία εμπειρία που φέρνει κοντά τους ανθρώπους», λέει με αφοπλιστική απλότητα στο BBC. Κάπως έτσι, υποσηρίζει -μακριά δηλαδή από τον στρεσογόνο χώρο εργασίας- μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης!
Όσο εξωφρενική κι εάν ακούγεται αυτή η ιδέα, η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει κατά κάποιο τρόπο στην… «χίπικη» λογική που ο 60χρονος Μακέι έχει στήσει την επιχείρησή του. Το μότο του είναι ότι «για να είναι καλή μία επιχείρηση, πρέπει οι υπάλληλοί της να αισθάνονται ότι η δουλειά τους μετρά κι ότι μετρούν και οι ίδιοι».
Γι’ αυτό και δηλώνει οπαδός -πέραν της ελεύθερης αγοράς- και της λεγόμενης «στροργικής ηγεσίας», που εμφυσίεται από τα πάνω προς τα κάτω και έχει ως κύριο μέλημα να μην προωθούνται «κόπανοι» στην εταιρία! Και η αλήθεια είναι ότι ο Μακέι δεν μένει απλά στα λόγια…
Οποτεδήποτε πρόκειται να γίνει κάποια πρόσληψη σε κάποιο από τα 373 καταστήματα της αλυσίδας Whole Foods Market σε ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι υπάλληλοι του εκάστοτε υποκαταστήματος: αυτοί αξιολογούν τον υποψήφιο συνάδελφό τους, αυτοί αποφασίζουν -με μυστική ψηφοφορία- εάν θα μείνει ή θα φύγει.
Η πρακτική αυτή της «αποκεντρωμένης διοίκησης» έχει κι άλλες εφαρμογές στους κόλπους της εταιρίας: από την αυτόνομη διαχείρηση του προϋπολογισμού κάθε υποκαταστήματος, έως τον πειραματισμό σε επιχειρηματικές ιδέες που καταθέτουν οι υπάλληλοι, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία.
Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα είναι τα «tap room»: μικρά μπαρ που λειτουργούν μέσα σε καταστήματα της Whole Foods Market, όπου οι πελάτες μπορούν τσιμπολογώντας προϊόντα της εταιρίας να δοκιμάζουν μία γκάμα από κρασιά και μπύρες.
Η ιδέα ανήκει σε μία υπάλληλο της Whole Foods Market, εφαρμόστηκε πιλοτικά στο υποκατάστημα όπου εργάζεται και σήμερα έχει επεκταθεί σε περισσότερα από 100 παραρτήματα της εταιρίας, γεμίζοντας τα ταμεία της με μπόλικα νέα κέρδη.
Το 2013 ήταν η καλύτερη χρονιά από πλευράς πωλήσεων για την εταιρία, καθώς είδε τα καθαρά έσοδά της να αυξάνονται κατά 18%, στα 551 εκατ. δολάρια μόνον για πέρυσι. Ενώ το γεγονός ότι εδώ και 17 χρόνια η Whole Foods Market παραμένει σταθερά στην λίστα του Fortune με τις «100 καλύτερες εταιρίες για να εργάζεται κανείς» στις ΗΠΑ λέει πολλλά για το επιχειρηματικό μοντέλο του Τζον Μακέι.
Ακόμη κι έτσι, πάντως, η ιδέα να διανυκτερεύσει κανείς στον ίδιο χώρο με το αφεντικό του, στο όνομα της σύσφιξης των εργασιακών σχέσεων, εξακολουθεί να ακούγεται το λιγότερο παράλογη! Ακόμη κι εάν δεν ανήκει κανείς στο 70% όσων δηλώνουν -σε τελευταία δημοσκόπηση του αμερικανικού ινιστούτου Gallup- ότι πολύ απλά «μισούν θανάσιμα» το αφεντικό τους!
Διαβάστε ακόμη:
Τα πλεονεκτήματα της «σύγκρουσης» στη δουλειά
Τα επαγγέλματα με τους περισσότερους ψυχοπαθείς
Τι δεν διδάσκουν οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων;
Εκφοβισμός στη δουλειά: Πώς να τον σταματήσετε