Αυτοί που προσπάθησαν να γίνουν αφεντικά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
- 14/04/2014, 10:39
- SHARE
Microsoft, AOL, NBC, Yahoo και άλλοι κολοσσοί, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αγοράσουν το Facebook.
Ο David Kirkpatrick ήταν, ως δημοσιογράφος του Fortune, ο άνθρωπος που είχε την καλύτερη πρόσβαση στον ιδρυτή του Facebook. Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο του The Facebook effect στο οποίο αποκαλύπτεται όλη η ιστορία πίσω από την ίδρυση και την πορεία της εταιρείας, αλλά και όλες οι προσπάθειες των επίδοξων αγοραστών να την αποκτήσουν.
Ποιοι, λοιπόν, προσπάθησαν να γίνουν αφεντικά του Μαρκ, ακόμα και λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Facebook;
Ανώνυμος αγοραστής με προσφορά $10 εκατ.
Μόλις τέσσερις μήνες μετά την επίσημη πρεμιέρα του 2004, ο 20χρονος Μαρκ απέρριψε την προσφορά ενός κεφαλαιούχου από τη Νέα Υόρκη για $10 εκατ. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο Ζούκερμπεργκ δεν πίστεψε ότι η προσφορά ήταν σοβαρή.
Friendster
Το δημοφιλές στην Ασία -σήμερα- site κοινωνικής δικτύωσης ήταν την εποχή εκείνη πολύ της μόδας στις ΗΠΑ. Έκανε την προσφορά του προτού το Facebook γίνει γνωστό. Όμως σύντομα η βάση χρηστών του Facebook ξεπέρασε εκείνη του Friendster και ο τότε CEO Jim Scheinman έχασε την ευκαιρία.
Γύρω στο 2005 στελέχη της Google προσέγγισαν τον Ζούκερμπεργκ για συνεργασία ή ακόμα και εξαγορά. Το 2007 η Google προσπάθησε ξανά να φτάσει σε συμφωνία για την προβολή διαφημίσεων με το ΔΣ να έχει εγκρίνει την έναρξη συνομιλιών και για εξαγορά. Δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία, αλλά η πρόταση για επένδυση τοποθετούσε τότε την αξία του Facebook στα $15 δισ., πράγμα που έκανε άλλους επενδυτές να σπεύσουν με πάρα πολλά χρήματα για ένα μικρό κομμάτι της εταιρείας.
Viacom
Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία media στον κόσμο και ιδιοκτήτρια του MTV, είδε πως οι τηλεθεατές του καναλιού της εκτιμούν το Facebook και περνούν πολλή ώρα σε αυτό. Έτσι, το 2005 προσέφερε $75 εκατ. τα οποία ο Ζούκερμπεργκ απέρριψε αμέσως, αν και ο ίδιος θα εισέπραττε 35 εκατ. Το 2006 η Viacom επανήλθε, ο Μαρκ ζήτησε $2 δισ., εκείνοι αντιπρότειναν $1,5 δισ., η συμφωνία έφτασε πολύ κοντά στο να κλειστεί αλλά στελέχη της Viacom είχαν αντιρρήσεις στο να πληρώσουν τόσα πολλά χρήματα για ένα site που καλά-καλά δεν είχε έσοδα.
MySpace
Την άνοιξη του 2005 ο Ζούκερμπεργκ συναντήθηκε με τον τότε CEO του Myspace Chris DeWolfe (φωτ.) ο οποίος είπε πως ακόμα και $75 εκατ. ήταν πάρα πολλά για το Facebook. Λίγους μήνες αργότερα, και με το Facebook να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, ο Ζούκερμπεργκ είχε πια ανεβάσει την τιμή στα $750 εκατ. Η ιστορία έγραψε τους νικητές.
NewsCorp
Ο πολυεθνικός όμιλος του Rupert Murdoch αγόρασε το Myspace το 2005 για $580 εκατ. και αμέσως άρχισε τις προσπάθειες να αγοράσει και το Facebook. Όμως πίστευαν πως η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ δεν θα διατηρήσει τους τότε ρυθμούς ανάπτυξης και τον αντιμετώπισαν ως «δεύτερο» στο χώρο των social media. «Δεν έχουν ιδέα» είπε ο Μαρκ στον Kirkpatrick και συνέχισε να χτίζει την αυτοκρατορία του.
NBC
Το παλαιότερο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ εξέτασε την ιδέα να επενδύσει ή και να αγοράσει το Facebook το 2005. Το βιβλίο δεν δίνει άλλες λεπτομέρειες.
Yahoo
Το καλοκαίρι του 2006 η Yahoo έκανε προσφορά ύψους $1 δισ. Οι περισσότεροι μέτοχοι και πολλά στελέχη είπαν πως ήρθε η ώρα να πουλήσουν, αλλά ο Ζούκερμπεργκ πίστευε πως η πραγματική του αξία ήταν πολύ μεγαλύτερη. Λίγες εβδομάδες αργότερα η προσφορά έπεσε στα $850 εκατ. αλλά εκείνη την εποχή το Facebook μεγάλωνε με ρυθμό 50.000 χρηστών την ημέρα και απέρριψε την προσφορά σχεδόν χωρίς συζήτηση.
America On Line
Το καλοκαίρι του 2006 ο CEO της AOL Jonathan Miller είχε την ιδέα να προσφέρουν $1 δισ. για το Facebook και μάλιστα έπεισε την τότε CEO της Time Inc. Anne Moore να πάνε μαζί την πρόταση στην μητρική -και των δύο εταιρειών- Time Warner. Η μητρική απλώς απέρριψε την ιδέα τους με το σκεπτικό πως «αν μπορούμε να βρούμε $1 δισ. πουλώντας άλλες εταιρείες μας ας το κάνουμε, αλλά μόνο για να κρατήσουμε τα χρήματα».
Microsoft
Ήταν 2007 όταν ο τότε CEO Steve Balmer προσέφερε $15 δισ. στον Ζούκερμπεργκ για την εταιρεία του, κυρίως για να σιγουρευτεί ότι αυτή δεν θα καταλήξει στα χέρια της Google. Επειδή όμως ήξερε πως ο Μαρκ δεν θα πουλούσε μονομιάς, πρότεινε και κάτι άλλο. Να αποκτήσει η Microsoft ένα μικρό ποσοστό -με «οδηγό» τα $15 δισ. της τότε εκτιμώμενης αξίας- και σε διάστημα 7 ετών να αγοράζει 5% κάθε έξι μήνες μέχρι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο. Τελικά η Microsoft απέκτησε μόλις το 1,6% για $250 εκατ. υπό τον όρο να ειδοποιηθεί εγκαίρως σε περίπτωση που ξεκινήσουν συνομιλίες εξαγοράς με τη Google.