Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Μόλις το 10% των επιχειρήσεων επωφελούνται οικονομικά από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
- 25/10/2020, 18:00
- SHARE
του Jeremy Kahn
Δίνει η τεχνητή νοημοσύνη ώθηση στα κέρδη των περισσότερων εταιρειών; Η απάντηση είναι «όχι», σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Boston Consulting Group και του MIT Sloan Management Review.
Συγκεκριμένα, η έρευνα βρήκε ότι μόλις το 10% των επιχειρήσεων έχουν παρατηρήσει «σημαντικά οικονομικά οφέλη» που να προέκυψαν από αυξημένα έσοδα ή περιορισμό κόστους.
Σε κάθε περίπτωση, ολοένα και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη. Από τις 3.000 εταιρείες που εξετάστηκαν σε 29 κλάδους και 112 χώρες την άνοιξη του 2020, η μελέτη παρατήρησε ότι το 57% είχαν πιλοτικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ή χρησιμοποιούσαν την τεχνητή νοημοσύνη σε πλήρη κλίμακα. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2018 ήταν 44%.
Επιπλέον, το 59% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα λένε ότι έχουν πλέον μια «στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη» – ποσοστό σαφώς αυξημένο σε σχέση με το 43% πέρυσι.
Αλλά γιατί είναι τόσο λίγες οι επιχειρήσεις που βλέπουν πραγματικά οφέλη από την τεχνολογία; Η απάντηση εντοπίζεται στο πώς οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν τους οργανισμούς τους για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Εκείνες που υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη με τη μεγαλύτερη επιτυχία δημιουργούν έναν ενάρετο κύκλο μάθησης μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης, όπου και οι δύο παρέχουν πολύτιμες γνώσεις ο ένας στον άλλον.
Για παράδειγμα, στη γνωστή εταιρεία αυτοκινήτων Porsche, ένας μηχανικός είχε μια εξαιρετική ιδέα ενώ έπαιρνε καφέ από έναν αυτόματο πωλητή. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι το μηχάνημα έκανε διαφορετικό ήχο όταν έφτιαχνε έναν καλό καπουτσίνο σε σχέση με έναν …νερουλό. Αυτό ώθησε την Porsche να δημιουργήσει ένα σύστημα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ανωμαλιών στα εξαρτήματα των αυτοκινήτων, όπου το λογισμικό προσπαθεί να ….αφουγκραστεί λεπτές διαφορές στον ήχο του κάθε εξαρτήματος.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορούσε ποτέ από μόνη της να συστήσει στην Porsche να αναζητήσει ακουστικά δεδομένα- αυτό απαιτούσε τη διαμεσολάβηση της ανθρώπινης φαντασίας. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη ήταν τέλεια για την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος.
Η έκθεση προσδιορίζει πέντε τρόπους αλληλεπίδρασης ανθρώπου- τεχνητής νοημοσύνης: η τεχνητή νοημοσύνη αποφασίζει και εφαρμόζει μια απόφαση από μόνη της· η τεχνητή νοημοσύνη λαμβάνει μια απόφαση που εφαρμόζει ο άνθρωπος· η τεχνητή νοημοσύνη κάνει σύσταση στον άνθρωπο αλλά η απόφαση παραμένει στα χέρια του· η τεχνητή νοημοσύνη εξάγει πληροφορίες από δεδομένα που βοηθούν την ανθρώπινη λήψη αποφάσεων· και ο άνθρωπος λαμβάνει αποφάσεις που ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αξιολογεί.
Οι πιο επιτυχημένες εταιρείες είναι πιθανότερο να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τρόπους αλληλεπίδρασης. Το ένα τρίτο αυτών των εταιρειών χρησιμοποιούν και τους πέντε τρόπους, ενώ επίσης το ένα τρίτο χρησιμοποιούν τρεις ή τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν και τους πέντε τρόπους αλληλεπίδρασης είναι έξι φορές πιθανότερο να δουν οικονομικά οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με εκείνες που βασίζονται σε ένα μόνο είδος αλληλεπίδρασης.