Lockdown ή μέτρα περιορισμού: Ποιο είναι το καλύτερο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις;
- 25/10/2020, 15:00
- SHARE
Η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ο κορωνοϊός αλλά και το lockdown αποτελεί μια μόνιμη ανησυχία για το οικονομικό επιτελείο.
Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και ο κορωνοϊός εξαπλώνεται συνεχώς η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα περιορισμού.
Μπορεί πρώτιστο καθήκον να αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο ένα δεύτερο lockdown θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, θα βαθύνει περισσότερο την ύφεση αλλά θα επιβαρύνει και την ήδη κακή ψυχολογία της αγοράς.
Το οικονομικό επιτελείο πήρε μία γεύση, όταν ήρθαν στα χέρια του τα στοιχεία για το κόστος του lockdown στην οικονομία το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2020, καθώς εξανεμίστηκαν σχεδόν 9 δισ. ευρώ από τον προβλεπόμενο τζίρο των επιχειρήσεων.
Ο κορωνοϊός στην Αττική
Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ένα νέο lockdown θα είναι δυσβάσταχτο για την πραγματική οικονομία, ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για να καλύψουν το κόστος των παρεμβάσεων.
Εφόσον η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν καταφεύγει σε καθολικό lockdown για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία, εξηγώντας χαρακτηριστικά: «Στόχος μας παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας, αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας… αυτά έχουν περιορισμένο κόστος για την οικονομία».
Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες, δεν είναι επιλογή του».
Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα.
«Ξορκίζουν» ένα δεύτερο lockdown
Όλοι ξορκίζουν ένα δεύτερο lockdown στην Αττική καθώς το πλήγμα στην οικονομία θα είναι ισχυρότατο.
Ένα «λουκέτο» 20 ημερών στο Λεκανοπέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1%-2% του ΑΕΠ αναπροσαρμόζοντας την πρόβλεψη για ύφεση 8,2% για φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.
Ήδη εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερη ύφεση φέτος λόγω της επέλασης του κορωνοϊού. Δραματικές είναι και οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το 2020, καθώς κάνει λόγο για ισχυρή ύφεση, εξαιτίας των πρωτοφανών επιδράσεων της πανδημίας.
Όπως επισημαίνει, οι έντονες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη διεθνή τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, καθώς και του lockdown την άνοιξη στην επιχειρηματικότητα, ιδίως αυτή της παροχής τελικών υπηρεσιών, την απασχόληση και τις επενδύσεις, είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον έτος.
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας , αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα.
«Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι η πανδημία ήρθε με ένα δεύτερο κύμα που ίσως δε θέλαμε να φανταστούμε ότι θα είναι τόσο έντονο. Αυτό αφορά σε όλη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση που είχε προβλεφθεί από τους διεθνείς οργανισμούς και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πιθανότατα να είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχαμε υπολογίσει. Η ύφεση εμφανιζόταν γύρω στο 8-8,5%, με πιθανότητα να πάει στο 9 ή στο 10. Αυτό σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, εισοδήματα χαμένα κυρίως στο χώρο της εστίασης», σημείωσε ο κ. Μαραβέγιας.
«Όλοι αυτοί οι περιορισμοί που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η προσπάθεια να μη φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown γίνεται επειδή ένας μήνας γενικευμένου lockdown – σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς – σημαίνει 2,5-3% ύφεση και απώλεια 5-6 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι σωστά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να το αποφύγει», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς δεν ήταν αναμενόμενο το τόσο σοβαρό κύμα πανδημίας. Τα μέτρα που παίρνουμε προφανώς θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Θα έχουμε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, ελπίζω όχι μεγάλη. Για το 2021, η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος της τάξης του 7%. Αυτό είναι μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί. Οι διεθνείς οργανισμοί πάντως, δείχνουν ότι η ανάπτυξη που θα έχουμε το επόμενο έτος αν τα πράγματα πάνε καλά θα είναι γύρω στο 5%», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.
Στα «τάρταρα» ο τουρισμός
Την κατακόρυφη πτώση των τουριστικών μεγεθών της Ελλάδας την φετινή περίοδο αποτυπώνει το στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 καταγράφηκαν 13,8 εκατ. λιγότερες αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν φτάσει τις 18,8 εκατομμύρια αφίξεις.
Φέτος, αυτές ανήλθαν σε μόλις 5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και κατέγραψαν ποσοστό μείωσης 73,4%.
Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 εμφάνισαν μείωση κατά 79,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 2,684 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζεται, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 75,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,749 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 83,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 932 εκατ. ευρώ.