Το δεύτερο κύμα της πανδημίας πριμοδοτεί το λιανεμπόριο τροφίμων

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας πριμοδοτεί το λιανεμπόριο τροφίμων
Πολίτες ψωνίζουν σε Σούπερ Μάρκετ στο κέντρο της Κορίνθου, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. Κλειστά παραμένουν λόγω του κορονοϊού μετά από απόφαση της κυβέρνησης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια με εξαίρεση τα μαγαζιά που έχουν άδεια για delivery και take away. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στα ψηλά όλοι οι δείκτες: κατηγορίες προϊόντων, μεγέθη καταστημάτων, γεωγραφικές περιοχές - Στοιχεία της IRI δείχνουν σταθερή άνοδο της αγοράς πάνω από 9% από τον Ιανουάριο - Ο φόβος νέου lockdown και τα μηνύματα για επάρκεια και στοκ.

Πάνω από το 9% σταθεροποιείται ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων για τα σουπερμάρκετ στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της χρονιάς, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τον φόβο lockdown να κρατά ψηλά τη ζήτηση πριμοδοτώντας τα σουπερμάρκετ, των οποίων οι πωλήσεις αναπτύσσονται με διψήφιο ρυθμό.

Είναι ενδεικτικό ότι όλοι οι δείκτες της αγοράς κινούνται ανοδικά. Όλες οι κατηγορίες προϊόντων, όλα τα καταστήματα και όλες οι γεωγραφικές περιοχές καταγράφουν άνοδο πωλήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI για την κατανάλωση την εβδομάδα που τελείωσε στις 18 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τη μεταβατική φάση όπου τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα κινούνταν κοντά στα 500, για να φτάσουν τα 1.000 την αμέσως επόμενη και να ξεπεράσουν και αυτή την οροφή την τρέχουσα εβδομάδα. Τα στοιχεία φαίνεται να προμηνύουν ένα νέο κύκλο «στοκαρίσματος» τροφίμων και προϊόντων πρώτης ανάγκης, τάση που μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στις βασικές κατηγορίες ταχυκίνητων κωδικών προϊόντων ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ξεπερνά κατά μέσο όρο το 6,5% τον Οκτώβριο φθάνοντας το 7,2% την εβδομάδα που τελειώνει στις 18 του μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς από την αρχή του έτους ανέρχεται σε 9,1% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και η αξία της για τους 340 κωδικούς της έρευνας ξεπερνά τα 117 εκατ. ευρώ από 109,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η αγορά συνεχίζει να αποσπά μερίδιο από μια σειρά άλλων κλάδων. Προς επιβεβαίωση, τα στοιχεία της IRI για την εβδομάδα που τελείωσε στις 18.10.2020 δείχνουν μεν μια σταθερή ανάπτυξη στα είδη προσωπικής υγιεινής, της τάξης του 5,7%, με αξιοσημείωτη ανάπτυξη επίσης για τα είδη οικιακής χρήσης και τα τρόφιμα, 8,5% και 6% αντίστοιχα αλλά ο τομέας που ηγείται είναι αυτός των υπολοίπων προϊόντων, με ανάπτυξη 16,7% συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

Ανέκαμψε η Κρήτη

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο όλες οι γεωγραφικές περιοχές, ακόμη και τα νησιά και κυρίως η Κρήτη, καθώς η λήξη της τουριστικής περιόδου αφαιρεί έναν παράγοντα επιβάρυνσης. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα καταστήματα της Πελοποννήσου και είναι της τάξης του 13,3%. Ακολουθεί η Κεντρική Ελλάδα με ανάπτυξη 8,6% ενώ ο πυρήνας της αγοράς, η Αττική, με μερίδιο 54%, σημειώνει αύξηση πωλήσεων 7%. Πάνω από το 6% διαμορφώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων στα σουπερμάρκετ της Θεσσαλονίκης ενώ 6,6% είναι η αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης η τάση της κατανάλωσης ανά κατηγορία καταστήματος δίνει προβάδισμα στα σουπερμάρκετ (καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ.) που εμφανίζουν εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων κατά 20%, ενώ τα μεσαία καταστήματα (επιφάνειας 2.500 έως 1.000 τ.μ.) παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 7,1%. Τα μικρότερα σημεία πώλησης (επιφάνειας 1.000 έως 400 τ.μ.) σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 4,2% και τα μίνι μάρκετ (έως 400 τ.μ.) ενισχύθηκαν κατά 3,4%.