Εντόπισε και άλλαξε τα προβλήματα της πόλης
- 15/04/2014, 09:20
- SHARE
Στα καλύτερα city blogs του «Guardian» το ελληνικό City of Errors.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα οι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την πόλη στην οποία κατοικούν. Θα έλεγε κάποιος ότι στη χώρα μας έχει εκλείψει η έννοια του διαβάτη, του ανθρώπου που εξερευνά τον τόπο του περιπλανώμενος στους δρόμους, που γνωρίζει τα κτίρια που τον περιβάλλουν και απολαμβάνει το περπάτημα στα πάρκα και τα άλση.
Και αυτό γιατί όλοι επικεντρωνόμαστε στις δυσλειτουργίες και στα προβλήματα που απορρέουν από τον λάθος τρόπο οργάνωσης των αστικών κοινωνιών, παρά στην ευχαρίστηση που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν.
Πλέον, οι πολίτες έχουν τη δική τους φωνή και μπορούν όχι μόνο να στηλιτεύουν τις όποιες παραφωνίες συναντούν στην πόλη τους αλλά να προτείνουν παράλληλα και λύσεις. Με ποιον τρόπο; Μέσω της πλατφόρμας City of Errors η οποία συμπεριελήφθη στη λίστα με τα καλύτερα city blogs του Guardian.
Πριν από δύο χρόνια περίπου μια ομάδα νέων ανθρώπων είχε τη φαεινή ιδέα να στήσουν εθελοντικά μία διαδραστική πλατφόρμα που να απευθύνεται σε αυτούς που βρίσκουν, αντιμετωπίζουν και διορθώνουν τα λάθη της πόλης στην οποία ζουν.
Τα πρώτα βήματα έγιναν σε ένα εργαστήρι του EDN (European Documentary Network) και της ΕΡΤ, μέσω μιας πρότασης που αφορούσε σε ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο οποίο πέντε Αθηναίοι έρχονται αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις στην Αθήνα.
Οι κριτικές που απέσπασε το εν λόγω project ήταν θετικές με τους ξένους διοργανωτές να ζητούν αντίστοιχα δείγματα δουλειάς. Ακολούθησε η αποστολή της πρότασης στο Pitching Forum του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, θεσμός στον οποίο απέσπασε το βραβείο Doc On Air από την ΕΡΤ μαζί με ένα χρηματικό έπαθλο. Το αρχικό project είχε ολοκληρώσει το σκοπό του και οι δημιουργοί του έπρεπε να οραματιστούν την επόμενη φάση. Το City of Errors ήταν η εξέλιξη.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες δημιουργούν ένα προφίλ στη σελίδα του City of Error, βγαίνουν στο δρόμο και τραβάνε με το κινητό τους ένα σύντομο βίντεο που να περιλαμβάνει ένα πρόβλημα της πόλης και τη δράση στην οποία προβαίνουν οι ίδιοι. Το ανεβάζουν στον χάρτη της πλατφόρμας με τη χρήση μιας εφαρμογής smartphone και έτσι δημιουργούν χρωματιστά σημεία στο χάρτη, μαζεύουν πόντους, κερδίζουν βραβεία και κυρίως μαθαίνουν πως έχουν λόγο στο πώς θέλουν να είναι η πόλη τους.
Στόχος του City of Errors είναι να προβληματίσει και ταυτοχρόνως να παρακινήσει τους χρήστες του να προτείνουν τρόπους με τους οποίους η πόλη τους θα μπορούσε να αποκτήσει ένα πιο «ευχάριστο πρόσωπο» και να γίνει περισσότερο λειτουργική. Σίγουρα ο άνθρωπος είναι προσαρμοστικό ον και έχει την ικανότητα να ζει κάτω από περίεργες συνθήκες μαζί με άλλους ανθρώπους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αδρανής και να παίρνει μια κατάσταση ως δεδομένο.
To cityoferrors.com, η διαδικτυακή πλατφόρμα που κέντρισε το ενδιαφέρον των Βρετανών – που εδώ που τα λέμε οι Άγγλοι δύσκολα ενθουσιάζονται με κάτι που δεν είναι made in Britain- αποτελείται από δύο, βασικούς άξονες:
1. Το Life in a City Full of Errors μια διαδικτυακή σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 10 επεισοδίων εκ των οποίων τα 3 βρίσκονται ήδη online, και
2. Το Life in a City Full of (T)errors ένα διαδραστικό παιχνίδι με στόχο την συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων βίντεο με τα απλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας μέσα στην πόλη και με τις λύσεις και αντιδράσεις που σκαρφίζεται.
Σε αυτή τη φάση το παιχνίδι βρίσκεται στα σκαριά και αναζητά χρηματοδότηση αντίθετα με τη σειρά ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διαβάστε ακόμη: