Αυτό είναι το νέο κτήριο του 1199SEIU, του μεγαλύτερου συνδικάτου υγειονομικών στις ΗΠΑ
- 09/11/2020, 21:00
- SHARE
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Adjaye Associates– του οποίου ηγείται ο Sir David Adjaye– ολοκλήρωσε τους δημόσιους χώρους του καινούργιου στρατηγείου του 1199SEIU, του μεγαλύτερου συνδικάτου εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ. Έχοντας έδρα τη Νέα Υόρκη, το συνδικάτο ιδρύθηκε το 1932 και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το είχε χαρακτηρίσει ως «την αυθεντική συνείδηση του εργατικού κινήματος». Η σχεδιαστική ιδέα του Adjaye γεννήθηκε από την πολιτικά ενεργή κοινότητα του 1199SEIU και στοχεύει να ενσαρκώσει τις αρχές του, το ήθος του και τα επιτεύγματά του.
«Μας παραγγέλθηκε να εργαστούμε στο πώς θα ήταν οι δημόσιοι χώροι, τόσο για τα μέλη όσο και για άλλον κόσμο που θα εισερχόταν στο κτήριο» εξήγησε, μιλώντας στο Designboom, o Sir David Adjaye.
«Θέλησα να ξετυλίξω την απίστευτη ιστορία του SEIU σε όλον τον δημόσιο χώρο ως ένα είδος μόνιμης έκθεσης τού πού έφτασε αυτή η ιστορία» πρόσθεσε. Το αρχικό κτήριο περιέχει μια τοιχογραφία του Anton Refregier, η οποία αναπαράγεται σε όλο το λόμπι της εισόδου στο ισόγειο και είναι το σημείο αναφοράς των καλυμμένων με πλακάκια τοίχων που συνδέουν και τους τέσσερις ορόφους. Η τοιχογραφία παίζει τον ρόλο αρχείου εικόνων, απεικονίζοντας στιγμές-ορόσημα του αγώνα του SEIU για τα δικαιώματα των εργατών από την ίδρυσή του.
Οι εικόνες νοσοκομείου, σωματείου και εργαζομένων στο τμήμα απεξάρτησης από ναρκωτικά της αρχικής τοιχογραφίας περνούν σε μια εικόνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να κάνει την περίφημη ομιλία του «Salute to Freedom» στα μέλη του συνδικάτου, το 1968. Φράσεις του Δρος Κινγκ και στίχοι από ποιήματα του Τζέιμς Οπενχάιμ παρουσιάζονται με γράμματα από μπρούντζο πάνω στα πλακάκια.
Το αμφιθέατρο και οι χώροι εγγραφής μελών στον δεύτερο όροφο κοσμούνται με εικόνες και αποσπάσματα που τιμούν την ιστορία και την ελευθερία για τις οποίες μίλησε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968. Ο τρίτος όροφος αντιπροσωπεύει τα «Ρόδα» (σωματική και ψυχική υγεία, σύνταξη, απόσυρση από την ενεργό δράση) και ο τέταρτος όροφος τον «Άρτο» (εκπαίδευση, εργασία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) τον οποίο απαιτούσε ο Τζέιμς Οπενχάιμ.