Η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του COVID-19 είναι μόνο η μισή μάχη
- 10/11/2020, 19:39
- SHARE
του Sy Mukherjee
Η Pfizer έχει φιλόδοξους στόχους, ύστερα κι από την ανακοίνωση του μεγάλου ποσοστού επιτυχίας των δοκιμών του εμβολίου της. Τον Σεπτέμβριο, η φαρμακοβιομηχανία και η BioNTech κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως και 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Παράλληλα, στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσει αρχικά 100 εκατομμύρια δόσεις και συνολικά προτίθεται να διαθέσει 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021. Όμως, αναμένονται μόλις 50 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους – εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό και κερδίσει την έγκριση της Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA).
Η ανακοίνωση της Δευτέρας αποτελεί λόγο αισιοδοξίας, αλλά η Pfizer θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου για δύο μήνες για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν μόνιμα προβλήματα ασφάλειας.
Η εταιρεία αναμένει να έχει αυτές τις πληροφορίες έως την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, δρομολογώντας μια πιθανή έγκριση από τον FDA στα τέλη Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, οι ρυθμιστικές αρχές θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ή τρεις εβδομάδες για να επανεξετάσουν τα δεδομένα και να λάβουν την απόφαση.
Ένα άλλο θέμα είναι ποιος θα λάβει τις πρώτες δόσεις. Δεδομένου ότι αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του COVID απαιτεί δύο δόσεις σε χρονική απόσταση αρκετών εβδομάδων μεταξύ τους, τα 50 εκατομμύρια που αναμένεται να παραδοθούν έως το τέλος του 2020 θα φτάσουν μόνο για 25 εκατομμύρια άτομα. Και μια άδεια έκτακτης ανάγκης δεν είναι η ίδια με την πλήρη έγκριση μιας θεραπείας, παρά τη δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι όλοι θα μπορέσουν να κάνουν το εμβόλιο εντός μηνών.
Στην πραγματικότητα, οι δόσεις του πολυπόθητου εμβολίου κατά του κορονοϊού θα πρέπει να δοκιμαστούν και να δοθεί προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα άτομα και τα άτομα υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις. Η εκτεταμένη διαθεσιμότητα στην αγορά είναι απίθανο να συμβεί μέχρι τα μέσα του 2021, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση και άλλα μέτρα δημόσιας ασφάλειας.
Τέλος, υπάρχει η διαδικασία διανομής, η οποία απαιτεί ευρεία συνεργασία μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών, των κυβερνήσεων και των εταιρειών διανομής. Ο τύπος του εμβολίου στο οποίο εργάζεται η Pfizer, ένα λεγόμενο εμβόλιο mRNA, απαιτεί αποθήκευση σε θερμοκρασίες περίπου μείον 80 βαθμών Κελσίου.
«Η διαδικασία εφοδιασμού και η διανομή των φαρμάκων είναι πάντα πολύ περίπλοκη, επειδή απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla στο εικονικό Global Forum του Fortune τον περασμένο μήνα. «Και ξέραμε ότι έπρεπε να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Έτσι, θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε διανομή αεροπορικώς. Μπορούμε να διανείμουμε με οποιοδήποτε τύπο οχήματος χωρίς να χρειαζόμαστε ψύξη ξεχωριστά».
Πηγή: Fortune.com