Σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος του δεύτερου κύματος

Σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος του δεύτερου κύματος
Κόσμος περπατά στην πλατεία Συντάγματος, Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020. Στους 35°C έφτασε η θεμοκρασία στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού -ο οποίος απεικονίζει τη διασπορά στον πληθυσμό- φτάνει στο 32%.

Αττική και Βόρεια Ελλάδα είναι οι περιοχές που πλήττονται αυτή τη στιγμή περισσότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού -ο οποίος απεικονίζει τη διασπορά στον πληθυσμό- φτάνει στο 32%.

«Ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε», είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι το ποσοστό των θετικών τεστ αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είναι 32%, που σημαίνει τεράστια διασπορά της νόσου. Χθες το απόγευμα στις μονάδες εντατικής θεραπείας της επικράτειας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 263 ασθενείς με COVID-19, έναντι 169 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός μία εβδομάδα πριν, ενώ σημειώθηκαν επιπλέον 41 θάνατοι. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ήταν χθες 2.384, εκ των οποίων 588 καταγράφηκαν στην Αττική, 652 στη Θεσσαλονίκη και 164 στη Λάρισα.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της Θεσσαλονίκης, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε εκτός των 652 κρουσμάτων της συμπρωτεύουσας, 52 στη Δράμα, 45 στον Έβρο, 62 στην Ημαθία, 44 στην Καβάλα, 38 στην Πέλλα, 43 στην Πιερία και 43 στις Σέρρες.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε: «Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».