Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εμβόλια Moderna και Pfizer
- 17/11/2020, 09:14
- SHARE
Ενθαρρυντικά ήταν τα νέα τις τελευταίες ημέρες από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Οι εταιρείες Pfizer-BioNTech ανακοίνωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο τους είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό, ενώ και η Moderna προχώρησε σε αντίστοιχη δήλωση, ενημερώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του Covid-19 είναι 94,5%. Ακολουθούν πέντε βασικά σημεία για την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιούν:
Είναι ένας εντελώς νέος τύπος εμβολίου
Εάν ένα εμβόλιο mRNA εγκριθεί, θα είναι το πρώτο αυτού του είδους. «Είναι ένας πολύ μοναδικός τρόπος παρασκευής εμβολίου και, μέχρι στιγμής, κανένα (τέτοιο) εμβόλιο δεν έχει λάβει άδεια για μολυσματικές ασθένειες», δηλώνει η καθηγήτρια Isabelle Bekeredjian-Ding, επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας του γερμανικού Paul Ehrlich Institut, το οποίο παρέχει επιστημονικές συμβουλές σε εταιρείες.
Θα μπορούσαν να είναι πιο ισχυρά και απλά στην παραγωγή από τα παραδοσιακά εμβόλια;
Υπάρχουν δύο μέρη του ανοσοποιητικού μας συστήματος: Η έμφυτη (οι άμυνες με τις οποίες γεννιόμαστε) και η επίκτητη (την οποία αναπτύσσουμε καθώς έρχονται σε επαφή με παθογόνα). Τα κλασικά μόρια εμβολίου συνήθως λειτουργούν μόνο με το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα και το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται από ένα άλλο συστατικό, που ονομάζεται ανοσοενισχυτικό. Είναι ενδιαφέρον ότι το mRNA θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας ένα επιπλέον στρώμα άμυνας.
Η καθηγήτρια Bekeredjian-Ding εξηγεί επίσης ότι επειδή δεν εισάγεται ολόκληρος ο ιός στο σώμα, ο ιός δεν μπορεί να ασκήσει τη δική του αυτοάμυνα και έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας απόκρισης στις ιικές πρωτεΐνες χωρίς παρέμβαση του ιού.
Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για τα εμβόλια mRNA προέρχονται από την καταπολέμηση του καρκίνου
Οι περισσότερες εργασίες για τη χρήση mRNA στην πρόκληση ανοσοαπόκρισης έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στον καρκίνο, με το mRNA όγκου να χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων να αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί στις πρωτεΐνες που παράγονται από τους συγκεκριμένους όγκους τους. «Αυτή η τεχνολογία ήταν πολύ καλή για τον τομέα της ογκολογίας, επειδή μπορούν να αναπτυχθούν εμβόλια ειδικά για τον ασθενή, αφού κάθε όγκος είναι διαφορετικός», σημειώνει η καθηγήτρια Bekeredjian-Ding.
Υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία
Επειδή τα εμβόλια mRNA αρχίζουν τώρα να δοκιμάζονται σε ανθρώπους, υπάρχουν πολλά βασικά σημεία που δεν είναι γνωρίζουμε, τα οποία μπορούν να απαντηθούν μόνο μέσω ανθρώπινων δοκιμών. «Αυτή που είναι πραγματικά η τρέχουσα πρόκληση, είναι να κατανοήσουμε αν αυτά τα εμβόλια θα μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν μια επαρκώς προστατευτική ανοσοαπόκριση στον άνθρωπο και να κατανοήσουμε, για παράδειγμα, ποιες ποσότητες mRNA θα χρειαστούν για να γίνει αυτό», προσθέτει η καθηγήτρια.
Θα μπορούσε να γίνει εμβολιασμός σε μεγάλη κλίμακα;
Μόλις εγκριθεί ένα εμβόλιο mRNA, θα είναι εύκολο να αυξηθεί η παραγωγή. Επειδή η διαδικασία παρασκευής είναι πιο σύντομη από ό,τι για άλλα εμβόλια – η καθηγήτρια Bekeredjian-Ding εκτιμά ότι χρειάζεται μερικούς μήνες και όχι 1-2 χρόνια όπως για τα συμβατικά εμβόλια- υπάρχει πιθανότητα αυτά τα εμβόλια να «τρέξουν» γρήγορα.