Ο κορωνοϊός παραλύει Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα- Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα
- 19/11/2020, 08:40
- SHARE
Ο κορωνοϊός φέρνει και σκέψεις για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων
Σε εφιάλτη χωρίς τέλος εξελίσσεται ο κορωνοϊός στην χώρα μας. Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων καθώς και διατήρηση του υψηλού ποσοστού θετικότητας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση.
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ άσχημη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επιβεβαιώνει πως «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο».
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα μας όπου η Θεσσαλονίκη σημειώνει αρνητικό ρεκόρ με 905 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κορωνοϊό και νόσησαν με λοίμωξη Covid-19, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο μεν από τα νοσοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό.
Στην Αττική η εικόνα της επιδημίας φαίνεται ελεγχόμενη ακόμη, καθώς παρά την ελαφρά ανοδική κίνηση των νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι σταθερός. Χθες καταγράφηκαν 564 κρούσματα. Στα νοσοκομεία έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι στην Αττική είναι 627 σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 263 νοσηλεύονται σε μονάδες. Οι διασωληνωμένοι είναι 142.
Η τηλεδιάσκεψη
Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα.
Στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για αυστηροποίηση του lockdown (π.χ. με απαγόρευση κυκλοφορίας για περισσότερες ώρες αντί του βραδινού 9 με 5) ή για αυστηρότερους ελέγχους ή ακόμη και για «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων, αφού διαπιστώνεται επιδημιολογική επιβάρυνση σε περιοχές όπου παρατηρούνται μετακινήσεων εργατών γης.
Τι έδειξαν τα λύματα
Το αρνητικό ρεκόρ αυτό έρχεται σε μια περίοδο που τα μηνύματα για τη Θεσσαλονίκη ήταν… μάλλον ενθαρρυντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η συμπρωτεύουσα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, όπως ανακοινώθηκε xuew, το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%. Πρόκειται για αύξηση σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.
«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.