Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται το ΕΣΥ- Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται το ΕΣΥ- Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη
ÊñåââÜôé ðôÝñõãáò ôçò ÍÝáò ÌïíÜäáò ÅíôáôéêÞò Èåñáðåßáò áðåéêïíßæåôáé ðñéí ôçí ôåëåôÞ ôùí åãêáéíßùí ôùí 50 êëéíþí ÌïíÜäùí ÅíôáôéêÞò Èåñáðåßáò (ÌÅÈ), ôç ÄåõôÝñá 19 Ïêôùâñßïõ 2020, óôï Ãåíéêü Íïóïêïìåßï Èþñáêïò êáé ÍïóçìÜôùí «Óùôçñßá». Ôï Ýñãï áðïôåëåß äùñåÜ ôçò ÂïõëÞò ôùí ÅëëÞíùí. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας αγγίζει το 100% –χθες το πρωί οι κενές κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό ήταν μόλις 7–, ενώ όποια κλίνη Εντατικής COVID-19 μένει κενή, το πολύ μέσα σε μισή ώρα καταλαμβάνεται από άλλον ασθενή.

Στο «κόκκινο» είναι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να δημιουργεί πρωτόγνωρες για το ΕΣΥ καταστάσεις. Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας αγγίζει το 100% –χθες το πρωί οι κενές κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό ήταν μόλις 7–, ενώ όποια κλίνη Εντατικής COVID-19 μένει κενή, το πολύ μέσα σε μισή ώρα καταλαμβάνεται από άλλον ασθενή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το επόμενο βήμα του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο προβλέπει περαιτέρω αξιοποίηση- «επίταξη» των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Έτσι, χθες ζητήθηκε από ιδιωτικές κλινικές της συμπρωτεύουσας να παραχωρήσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι ιδιωτικές κλινικές έχουν χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία ασθενών του ΕΣΥ με άλλες –πλην COVID-19– ασθένειες, ώστε να μπορούν τα δημόσια νοσοκομεία να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά.

Χθες καταγράφηκε νέο ρεκόρ στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα, οι οποίοι έφτασαν τους 499. Επιπλέον καταγράφηκαν 59 θάνατοι, με τον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα να είναι 1.347. Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να είναι το επίκεντρο της πανδημίας, η οποία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης παρά το γεγονός ότι συμπληρώνονται δύο εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Χθες ανακοινώθηκαν 3.227 νέα κρούσματα SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα 774 στη Θεσσαλονίκη και τα 646 στην Αττική. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε χθες και σε Σέρρες (156), Πέλλα (149), Δράμα (112), Πιερία (103), Ημαθία (109), Λάρισα (155) και Μαγνησία (107).

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για πιθανή μείωση του επιδημικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, που εκφράστηκαν στις αρχές της εβδομάδας από ειδικούς επιστήμονες, δεν φαίνεται προς το παρόν να επιβεβαιώνονται από την εξέλιξη της πανδημίας. Η μάλλον βιαστική εκτίμηση για επικείμενη μείωση των κρουσμάτων έγινε κυρίως με βάση τις αναλύσεις των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες, ωστόσο, έδειξαν μείωση του ρυθμού επιτάχυνσης της επιδημίας και όχι της ίδιας της επιδημίας. Στην πρώιμη αισιοδοξία συνέβαλε και ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη –σε σχέση με προηγούμενες ημέρες– της περασμένης Δευτέρας (490). «Για να μπορούν να αξιολογηθούν τα δεδομένα θα πρέπει να τα εξετάσουμε σε βάθος χρόνου», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και τόνισε ότι «όπως δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε με το ένα καλό που βλέπουμε, δεν θα πρέπει να πέφτουμε και σε βαθιά απελπισία με το ένα κακό».

Συμπαράσταση

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό νοσοκομείων του ΕΣΥ από περιοχές που δεν είναι επιβαρυμένες λόγω κορωνοϊού ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το υγειονομικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Twitter), «είναι συγκινητική η συμπαράσταση στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, μεταβαίνουν εκεί ακόμα 23 συνάδελφοί τους: έξι από Άργος, πέντε από Κομοτηνή, πέντε από Κόρινθο, τρεις από Κέρκυρα, τρεις από Γιάννενα και ένας από Σπάρτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει πάντα στον σχεδιασμό και η λύση των αεροδιακομιδών ασθενών στην Αττική ή και σε άλλες περιοχές της επικράτειας για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τουλάχιστον έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε κριθεί ακόμα απαραίτητο το σχέδιο αυτό να ενεργοποιηθεί. Μακρινό είναι το ενδεχόμενο διακομιδών ασθενών με COVID-19 με τρένο, κάτι που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Πάντως, από προχθές στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης βρίσκεται αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, σε πολύ ακραίες καταστάσεις.

Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους τίθενται πλέον στη διάθεση της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ενώ, αν και απεστάλη αίτημα, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, γι’ αυτό και επιτάσσονται δύο ιδιωτικές κλινικές.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, με τη σχετική διορία να εκπνέει το βράδυ της Πέμπτης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non-COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες τους, αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Τι δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας

«Μία ή δύο ή τρεις κλινικές θα επιταχθούν και θα είναι υπό τη διοίκηση του ΕΣΥ. Έχει υπάρξει προεργασία και εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας για το ποιες κλινικές θα επιταχθούν», δήλωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος.

«Θα μπούμε στις κλινικές, θα δούμε τον βαθμό ετοιμότητας και θα τις ετοιμάσουμε», πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι έπειτα από την προετοιμασία που θα γίνει τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι κλίνες θα είναι από τη Δευτέρα έτοιμες για να δεχθούν ασθενείς.

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, σημείωσε ότι οι ιδιωτικές κλινικές είπαν «όχι» στο αίτημα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μην μεταδοθεί η νόσος σε ασθενείς που νοσηλεύουν ήδη, ενώ σημείωσε ότι στα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός.

Εξέφρασε τον φόβο ότι θα υπάρξει μετάδοση όταν υπάρχει ένα μόνο ασανσέρ για ασθενείς με κορωνοϊό, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση αφορούσε τη νοσηλεία non-COVID ασθενών, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος προθυμοποιήθηκε να μεταφερθούν non-COVID ασθενείς από όμορους νομούς, ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια νοσοκομεία.

499 διασωληνωμένοι

Την Πέμπτη καταγράφηκε νέο ρεκόρ στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα (499). Επιπλέον καταγράφηκαν 59 θάνατοι.

Επίσης, ανακοινώθηκαν 3.227 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 774 στη Θεσσαλονίκη και τα 646 στην Αττική. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε χθες, Πέμπτη, και σε Σέρρες (156), Πέλλα (149), Δράμα (112), Πιερία (103), Ημαθία (109), Λάρισα (155) και Μαγνησία (107).