Τις επιφυλάξεις τους εκφράζουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown – Απομακρύνεται το άνοιγμα
- 30/11/2020, 08:40
- SHARE
Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, τη στιγμή που το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση. Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την άρση του lockdown, όπως όλα δείχνουν, είναι η 14η ή 21η Δεκεμβρίου. Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν ληφθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι αρχές βρίσκονται παράλληλα σε επιφυλακή λόγω της γιορτής του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, με τη δοξολογία, το πρωί της Δευτέρας, να διεξάγεται χωρίς κόσμο, στον απόηχο των σχετικών συστάσεων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του μητροπολίτη Πατρών. Οι πιστοί φάνηκαν να συμμορφώνονται με τα μέτρα, ενώ ο δρόμος περιμετρικά του ναού αποκλείστηκε από την αστυνομία.
Στο μεταξύ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το lockdown δεν πρέπει να αρθεί στις 7 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός. Επεσήμανε δε ότι θα υπάρχει ασφάλεια όταν τα ημερήσια κρούσματα θα είναι λιγότερα από 500 και ο αριθμός των διασωληνωμένων διψήφιος.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο. Τόνισε ωστόσο ότι βάσει των στοιχείων των προηγούμενων ημερών, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.
Στα 1.193 τα νέα κρούσματα- 98 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή, σε 1.193 ανήλθαν τα νέα κρούσματα, ενώ κατεγράφησαν 98 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 2.321. Σε 603 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Δεδομένων των συνθηκών, οι υγειονομικές εφεδρείες της Αττικής ενδέχεται να κληθούν να συνδράμουν δραστικά στην αποφόρτιση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να δέχεται την ασφυκτική πίεση του δεύτερου κύματος για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown, σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, όταν η επιδημιολογική εικόνα θα είναι σαφέστερη. Η κυβέρνηση ωστόσο αναμένεται να κινηθεί εξαιρετικά προσεκτικά, με ένα πιθανό σενάριο να θέλει να επαναλειτουργούν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο.
Oι παράμετροι που εξετάζει η κυβέρνηση
H κυβέρνηση στρέφεται σε συγκεκριμένους δείκτες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στους εξής δείκτες: τα ημερήσια κρούσματα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων και κυρίως των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων.
Επίσης, κοιτά με προσοχή τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών δειγμάτων, που μπορεί μεν να υποχώρησε στο 8,3%, ωστόσο το όριο είναι το 4%.
Σημαντικός θεωρείται και ο δείκτης RT, δηλαδή πόσα άτομα μολύνει κάθε κρούσμα.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι η όποια συζήτηση γίνεται για την άρση των μέτρων είναι βιαστική.
«Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» εξήγησε.
Στην ομάδα που επιθυμεί άνοιγμα στις 21 Δεκεμβρίου τάσσεται και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Σχολιάζοντας τη μείωση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου.
«Χείμαρρος» ήταν και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η οποία εξήγησε ότι ο αριθμός θανάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, αν δηλαδή δεν περάσουν 10 με 15 μέρες.
«Τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων αξιολογώντας την κάθε μέρα και μόνο εάν εφαρμόζουμε τα μέτρα όπως πρέπει», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου μετά τα εμβόλια».