Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν νέα παράταση του lockdown
- 03/12/2020, 09:11
- SHARE
Οι επιδημιολογικοί δείκτες βάζουν φρένο στο σχεδιασμό για άρση των περιορισμών που ισχύουν εδώ και εβδομάδες στην χώρα μας, μη επιτρέποντας την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ισχύ του lockdown που προβλέπει επίσημη λήξη στις 7 Δεκεμβρίου.
Την παράταση των περιορισμών προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας πως ο στόχος της 7ης Δεκεμβρίου απομακρύνεται. «Βλέπουμε σταθερή ή πτωτική πορεία, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο», σημείωσε υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστεί να πάμε λίγο αργότερα. Πόσο αργότερα και με ποιο ρυθμό θα γίνουν αυτές οι σταδιακές φάσεις θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας», πρόσθεσε.
Επομένως επιβεβλημένη από τα δεδομένα, που αποτελούν τον οδηγό των κυβερνητικών αποφάσεων, θεωρείται πια η παράταση του lockdown. Τις τελευταίες μέρες άλλωστε οι ειδικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το, έστω και σταδιακό, άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς πριν τις γιορτές.
Στο μεταξύ κλειστά θα παραμείνουν τα μπαρ και τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης μέχρι να έρθει το εμβόλιο στην χώρα, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. «Κάποιες δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε το εμβόλιο. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση. Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό σε μπαρ, μέχρι να έρθει το εμβόλιο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Φόρουμ «World Leaders».
Αμφίβολο, με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, παραμένει και το άνοιγμα των σχολείων πριν τις γιορτές. «Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση», δήλωσε στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit.
«Σε κάποιο σημείο ίσως θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε, επίσης, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά θα ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί», πρόσθεσε μετατοπίζοντας για αργότερα το άνοιγμα της εστίασης αλλά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο.
Μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι προωθείται το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές.
Υπενθυμίζεται ότι προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα καθώς στη χώρα καταγράφεται ξανά ψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων και ενώ αναμενόταν αποκλιμάκωση. Έτσι για δεύτερη μέρα χθες, και ενώ είχε αρχίσει να διαφαίνεται οριακή βελτίωση τις προηγούμενες μέρες, τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού επέστρεψαν σε ψηλά επίπεδα καταγράφοντας 2.186 νέα κρούσματα. Την ίδια ώρα αυξημένος ήταν επίσης ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που διασωληνώθηκε, αγγίζοντας τους 613, ενώ καταγράφηκαν 89 θάνατοι ασθενών.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς»
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος. Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε τοποθετηθεί χθες ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης ο οποίος δήλωσε πως εφόσον τα κρούσματα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των περιορισμών.
«Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», εξήγησε.