Με click away τα δώρα του Αη Βασίλη, με courier της Black Friday
- 03/12/2020, 09:58
- SHARE
Τρεις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα ο Άη Βασίλης δυσκολεύεται να φτάσει στους προμηθευτές του, που έχουν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης ενώ οι εταιρείες ταχυμεταφορών δείχνουν να αντιμετωπίζουν ήδη αδυναμίες με τον μεγάλο όγκο παραγγελιών (μη έχοντας ακόμη διεκπεραιώσει τις παραγγελίες της Black Friday) και οι βιομηχανίες που παράγουν και εισάγουν τα παιχνίδια ξεμένουν από ρευστότητα.
Αυτή είναι η κατάσταση με απλά λόγια. Και δείχνει ήδη πιεστική προμηνύοντας προβλήματα τις ημέρες των γιορτών. Για να μην κλιμακωθεί η κρίση και χαθεί άλλη μια σεζόν για μια αγορά που «ζει» από τα Χριστούγεννα απαιτούνται πρωτοβουλίες. Αν και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι λίγα μπορούν να γίνουν με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, το click away φαίνεται ότι μπορεί να διευκολύνει στην παρούσα φάση τους επιχειρηματίες των αλυσίδων παιχνιδιών και τους καταστηματάρχες να διαθέσουν εμπόρευμα, πριν τους πάρουν “την μπουκιά από το στόμα” τα supermarket, που επίσης έχουν φορτώσει τα ράφια τους με χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια και περιμένουν απλώς το σήμα της κυβέρνησης για να κόψουν τις κορδέλες που απαγορεύουν προς το παρόν την αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων από το καταναλωτικό κοινό.
Την ίδια στιγμή ένα εργαλείο τόνωσης της ρευστότητας για χονδρέμπορους και βιοτέχνες παιχνιδιών θα λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.
Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα που η αγορά παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών μένει με απούλητο εμπόρευμα τρεις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνουν και οι βιοτεχνίες και οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, που έχουν στα χέρια τους επιταγές (σημ. πληρώνονται με επιταγές από τα καταστήματα που προμηθεύουν παιχνίδια και εποχιακά είδη) που δεν θα εισπράξουν άμεσα. Το μέτρο της κυβέρνησης για αναστολή λήξης πληρωμής των αξιογράφων κατά 75 ημέρες μετατοπίζει το πρόβλημα στους προμηθευτές και σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα είναι σε θέση στο τέλος του χρόνου, όταν και τοποθετούνται κατά κύριο λόγο οι λήξεις, να εξαργυρώσουν τις επιταγές για να πληρώσουν πρώτες ύλες, λειτουργικά έξοδα και προσωπικό.
Χωρίς να εντάσσονται σε κάποιο από τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, κι έχοντας ήδη εξαντλήσει το ταμείο τους για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες οι βιομηχανίες παιχνιδιών αλλά και οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις θα βρεθούν εκτεθειμένες. Εξάλλου ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου εμφανίζουν μείωση εσόδων και αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες να διαχειριστούν υποχρεώσεις. Από την αρχή του έτους, με δύο lockdown, οι απώλειες ξεπερνούν το 80% σε κάποιες περιπτώσεις ενώ το πρόβλημα γίνεται εμφανές αν σκεφτεί κανείς ότι η αγορά του παιχνιδιού πραγματοποιεί το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς πάνω από 50-60% του τζίρου της.
Click away VS Online
Οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι το lockdown στις επιχειρήσεις παιχνιδιών και εποχιακών ειδών πρέπει να αρθεί το ταχύτερο δυνατό και άμεσα να δοθεί η δυνατότητα για λειτουργία της υπηρεσίας click away. Εξάλλου, όπως σημειώνουν, με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν φαινόμενα διακίνησης μαύρου χρήματος αφού τον τελευταίο καιρό παρατηρείται καταστηματάρχες να εξυπηρετούν «στα κρυφά» τηλεφωνικές παραγγελίες, στο πλαίσιο ενός άτυπου μοντέλου click away, χωρίς αποδείξεις.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ελάχιστα έσοδα αντλούν οι λιανέμποροι παιχνιδιών από το online κανάλι, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 5-7% του τζίρου του δικτύου των φυσικών καταστημάτων τους. Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα που αναδεικνύεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι ότι ο μεγάλος όγκος παραγγελιών που έγιναν αυτό το διάστημα, σε συνέχεια και του εμπορικού event της Black Friday, δεν έχει διεκπεραιωθεί από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, προκειμένου να υποστηριχθούν ομαλά οι αποστολές παιχνιδιών και μάλιστα σε εύλογο χρόνο, που να συμπίπτει με το ταξίδι του Άγιου Βασίλη!
Τα μέλη του ΣΕΒΠΠΑ (Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών) αναγνωρίζουν τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση και τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρώντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετά. “Οι επιχειρήσεις του κλάδου, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και διατηρώντας τις θέσεις εργασίας αγωνίζονται σκληρά για να επιβιώσουν. Μια “ένεση” ρευστότητας π.χ. μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, με τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων, θα μπορούσε να τις τονώσει προκειμένου να συνεχίσουν αυτή τη μάχη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΠΑ, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά από την αναστολή είσπραξης που θεσπίστηκε για τις μεταχρονολογημένες επιταγές.