Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance AEΠΕΥ): Η αγορά προεξοφλεί σημαντική ανάκαμψη για το ΧΑΑ το 2021
- 03/12/2020, 12:43
- SHARE
Μετά από αρκετά χρόνια αλλεπάλληλων σφυροκοπημάτων, απόρροια τόσο της οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό της χώρας, όσο και εξωγενών παραγόντων, μεταξύ των οποίων γεωπολιτικές και υγειονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να ορθώνει ανάστημα παρουσιάζοντας σημάδια ανάκαμψης.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance AEΠΕΥ μιλά στο Fortune Greece για τις προκλήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, εξηγεί πώς η εισροή ζεστού χρήματος στην αγορά θα αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κεντρίζοντας το ενδιαφέρων εγχώριων και ξένων επενδυτών, ενώ προχωρά σε εκτιμήσεις αναφορικά με τους κλάδους που θα μας απασχολήσουν, είτε θετικά, είτε αρνητικά τη χρονιά που έρχεται.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις τράπεζες, έναν προβληματικό, όπως τον χαρακτηρίζει κλάδο, για τον οποίο η αγορά προεξοφλεί λύση εντός του 2021.
Κύριε Ζαχαράκη, ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών για το ελληνικό χρηματιστήριο. Παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο το ΧΑΑ κατέγραψε την καλύτερη επίδοση, μετά το Bitcoin και τον πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Stoxx 600. Μπορεί κάτι τέτοιο να επαναληφθεί ή μήπως ήταν καθαρά συγκυριακό;
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει όλα τα φόντα με αφορμή τον covid19 να έκανε την τελευταία μεγάλη διόρθωση για τρίτη φορά την τελευταία 8ετία. Η μεγάλη απόδοση οφείλεται και στην μεγάλη πίεση που είχε δεχτεί τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Σκοπός είναι το ελληνικό χρηματιστήριο να ξεκινάει μία μεγάλη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία, χωρίς να έχει σημασία το μέγεθος σε μία συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Άλλωστε η ελληνική οικονομία αλλά και το χρηματιστήριο παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά για μία τέτοια πορεία. Υπάρχουν αρκετές εταιρίες, οι οποίες, ανεξαρτήτως των επιδόσεων του Γενικού Δείκτη, ήδη δείχνουν ότι έχουν μπει σε μια τέτοια τροχιά. Το τελευταίο οχυρό είναι ο προβληματικός τραπεζικός κλάδος που το 2021 δείχνει να είναι η χρονιά που θα λύσει δια παντός το πρόβλημα τους
Μετά από τόσα χρόνια απαξίας γιατί συμβαίνει αυτή η άνοδος; Βλέπουν κάτι μπροστά τους οι επενδυτές ή είναι ο θετικός απόηχος στο άκουσμα της είδησης για την εξεύρεση του εμβολίου;
Η Ελλάδα μας έχει συνηθίσει να κινείται με υπερβολικούς ρυθμούς, είτε θετικά είτε αρνητικά, σε κάποια σημαντικά νέα. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι πρόκειται για μία πολύ ρηχή αγορά με χαμηλό σχετικά τζίρο. Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του το εμβόλιο, αλλά παράλληλα πολύ σημαντική ήταν και η αναβάθμιση της Moody’s την ίδια χρονική περίοδο. Πλέον όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα φέρουν σημαντική ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια. Όταν μία οικονομία έχει στεγνώσει στην κυριολεξία τα τελευταία 10 χρόνια είναι λογικό τα πιθανά 70 δις ευρώ σε ένα ΑΕΠ 180 δις να κάνουν την διαφορά.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι το χρηματιστήριο λειτουργεί ως ο καθρέφτης της ελληνικής οικονομίας. Πόσο ισχύει πλέον αυτό και τι δείχνει αυτός ο καθρέφτης;
Είναι δεδομένο ότι το χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης της οικονομίας και πάντα προεξοφλεί αρκετούς μήνες πριν τις πιθανές αλλαγές στην οικονομία. Όλα δείχνουν ότι η αγορά στην παρούσα φάση αρχίζει και βλέπει ότι από το 2021, εκτός απροόπτου, θα δούμε σημαντική ανάκαμψη, έχοντας όμως ήδη χάσει ένα σημαντικό ποσοστό από το τρέχον έτος, κάτι που σε ένα ποσοστό θα επανέλθει ακόμα και αν δεν πέσει καινούργιο χρήμα στην αγορά. Αν σκεφτεί κάποιος μόνο την άνοδο που θα κάνει ο τουρισμός και η εστίαση, σε περίπτωση που το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, σε συνδυασμό και με νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που ξεκινάνε, διαπιστώνει ότι η διαφορά θα είναι σημαντική και μάλιστα μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση μας λείπει η λύση στον τραπεζικό κλάδο, η εξεύρεση της οποίας θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη. Μην ξεχνάμε ότι στην χώρα έχουμε εδώ και χρόνια δει στην πράξη τι σημαίνει τραπεζικός δανεισμός οπότε μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί όταν αυτό επανέλθει.
Πώς αναμένεται να επηρεάσει η διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά;
Λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι από επιδοτήσεις και δανεισμό θα πέσουν 70 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, κατανοεί ότι το ΑΕΠ έχει όλες τις προϋποθέσεις τα επόμενα χρόνια να καλύψει το κενό της τελευταίας 10ετίας. Μπορεί να ακούγεται κάπως, αλλά ο Covid19 λειτούργησε σαν μάννα εξ΄ ουρανού μιας και αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα κεφάλαια που υπολογίσθηκαν και με βάση την ύφεση των τελευταίων χρόνων δεν θα «έπεφταν» ποτέ στην Ελληνική οικονομία. Από την άλλη το QE που τόσο χρόνια απωλέσαμε, έστω και αργά, βοήθησε σημαντικά στο να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού στην χώρα, ενώ παράλληλα παρέσυρε πτωτικά και τα επιτόκια δανεισμού των εταιριών. Θυμηθείτε ότι πριν από 6 μόλις χρόνια βγαίναμε στις αγορές με 4,5% και πλέον είμαστε κοντά στο 1%. Επομένως το κόστος πέφτει σημαντικά κάνοντας πλέον και πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση σε χρήμα, το οποίο είχαμε ξεχάσει την τελευταία 4ετία.
Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει ποιοι ήταν οι ηττημένοι και οι χαμένοι στο ταμπλό και ποιοι κλάδοι θα μας απασχολήσουν το 2021;
Είναι δεδομένο ότι οι κλάδοι που κέρδισαν τις εντυπώσεις για το 2020 ήταν η Ενέργεια και η Πληροφορική. Η πρώτη «τρέχει» εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας εύκολη πρόσβαση και σε δανεισμό και θα συνεχίσει να τρέχει και τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη στον κλάδο, εκτός από τους ιδιώτες, την διαφορά έκανε ο τίτλος της ΔΕΗ που ουσιαστικά αλλάζει σελίδα και όπως όλα δείχνουν θα πρωταγωνιστήσει και τα επόμενα χρόνια. Πλέον αρχίζει να επενδύσει στις ΑΠΕ θυμίζοντας ότι μέχρι πέρσι είχε μόλις το 1% και όπως όλα δείχνουν μπορεί να περάσει και πρώτος στην πίτα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα ρίχνει λειτουργικά κόστη και κόστος δανεισμού έχοντας πλέον σημαντικά ebitda και έχοντας μπει στο στόχαστρο ξένων και Ελλήνων επενδυτών.
Η πληροφορική από την άλλη είναι δεδομένο ότι προεξοφλεί ότι μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα πάνε προς τα εκεί καταγράφοντας ήδη σημαντική αύξηση σε τζίρο και κέρδη. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος είχαμε και τις πρώτες εισαγωγές στο ΧΑΑ μετά από πολλά χρόνια (εξαίρεση ΑΕΕΠ) με την ENTERSOFT και την ΕΨΙΛΟΝ όχι μόνο να σηκώνουν 4 και 7 εκατομμύρια αντίστοιχα από την εισαγωγή αλλά να δίνουν άμεσα και σημαντικά κέρδη άμεσα στους νέους μετόχους. Η ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ συγκεκριμένα είναι και πρωταθλητής σε απόδοση (εξαιρείται η επιτήρηση) με κέρδη που πλησιάζουν το 90% για το 2020 και με ένα ΓΔ που ακόμα και σήμερα μετά από τέτοια άνοδο να χάνει το 16% της αξίας του από αρχές έτους.
Στο στόχαστρο μας για το 2021 παραμένουν και οι δύο παραπάνω κλάδοι. Επίσης, αξίζει να προσέξουμε και τις κατασκευές και την βιομηχανία που θα σηκώσουν πρώτες το βάρος της ανάπτυξης. Φυσικά υπάρχουν και μεμονωμένες εταιρίες που τα πήγαν και συνεχίζουν να τα πάνε . Μεγάλοι χαμένοι είναι και πάλι ο τραπεζικός κλάδος που μας έχει συνηθίσει που ακόμα και σήμερα χάνει το 50% της αξίας του και ο κλάδος των μεταφορών που υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω της κρίσης. Ο τελευταίος παρόλα αυτά θα πάρει πίσω άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του από την στιγμή που η κατάσταση ομαλοποιηθεί.