Μόσιαλος: Οσο περισσότερο ανοίξουμε πριν τις γιορτές τόσο πιο μεγάλο το κλείσιμο μετά
- 06/12/2020, 10:06
- SHARE
«Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές».
Αυτό, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για κορωνοϊό, ερωτώμενος για το εάν θα είμαστε έτοιμοι και πότε, να άρουμε τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Είμαστε σε μια καμπή, βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων δεν βλέπουμε όμως μια ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε αυτή την κάμψη, πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος και εξήγησε ότι συνήθως πρώτα παρατηρούμε την μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία με την πτώση του αριθμού εισαγωγών ΜΕΘ και των θανάτων να έπονται.
Aν αυτά τα στοιχεία δεν τα δούμε να βελτιώνονται μετά από τις επόμενες δύο εβδομάδες προφανώς θα μιλάμε για μια σχετική σταθεροποίηση αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο «άνοιγμα» της χώρας, υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σχολιάζοντας το ζήτημα των ιατρικών δεδομένων για την πορεία της πανδημίας σε σχέση με την οικονομική στενότητα που επιφέρουν για την Ελλάδα (και όχι μόνο) τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ο κος Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ειδικά για την χώρα μας εάν βελτιωθεί η κατάσταση τα μικρά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν.
Όσον αφορά ειδικότερα την διαδικασία άρσης της καραντίνας, ο καθηγητής τόνισε πως καθώς δεν είναι ενιαία η επίπτωση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν θα πρότεινε ενιαία αποκλιμάκωση.
«Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση των μέτρων ανά περιοχή.
«Εάν ανοίξει περισσότερο η εκπαιδευτική κι οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο καθώς όπως έχουμε δει τα μέτρα δεν τηρούνται κατά ανάγκη από όλους και με τον ιδανικό τρόπο»
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της real.gr, ο καθηγητής του London School of Economics δήλωσε πως κατά την γνώμη του η κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να περιμένει να δει τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας και να κρίνει ανάλογα για το εάν πρέπει να ανοίξουν καταστήματα.
«Προφανώς θα σταθμίσουν αυτά και θα σταθμίσουν επίσης τις αντοχές της κοινωνίας» συνόψισε μεταξύ άλλων.
Γιατί τα παιδιά σε όλες τις χώρες δεν θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό
Τα παιδιά δεν θα περιλαμβάνονται είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε όλες τις χώρες.
Αυτό, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής πολιτικής υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους:
- Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων: Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες, εστιάζουν στους μεγαλύτερους, συνήθως τους ενήλικες άνω των 50 ετών και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεδομένου πως στο πρώτο διάστημα του 2021 δεν θα υπάρχουν επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10 ετών), βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου τους, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.
- Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτή την ηλικιακή ομάδα: Οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των δέκα ετών, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο Covid-19.
- Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10-17 ετών):Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο, όταν η Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή της και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών, ενώ οι μελέτες συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές της σε 3.000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος του 2021 θα υπάρχουν μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα είναι έτσι διαθέσιμα και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών.
Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ξεκινά άμεσα τους εμβολιασμούς, τα παιδιά δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο, εκτός εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και εκτός εάν συμβιώνουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ο Η. Μόσιαλος τονίζει ότι τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια λόγω Covid-19 σε σύγκριση με τους ενήλικες. Η θνητότητα από Covid-19 στα παιδιά κάτω των δέκα ετών προσεγγίζει το μηδέν. Για παράδειγμα, στην Ισπανία μέχρι τις 24 Νοεμβρίου τα ποσοστά θνητότητας για παιδιά 0-9 ετών ήταν 0,01% και για τις ηλικίες 10-19 ετών ήταν 0,02%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 60-69 ετών ανερχόταν στο 5%.
Όμως, όπως υπογραμμίζει, οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, την μεταδίδουν. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι.
Ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ.Μόσιαλος αναφέρει ότι «αν και τα παιδιά σαν ηλικιακή ομάδα βάλλονται λιγότερο από το νέο κορωνοϊό, επιβαρύνονται διαφορετικά: βιώνουν την πανδημία με απουσία από το σχολικό περιβάλλον και μέσω μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοποίησης με τους συνομήλικους ή τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». Γι’ αυτό, καταλήγει, «είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι: όχι μόνο για να προστατευόμαστε από το να κολλήσουμε τον ιό από τα παιδιά μας, αλλά και για να τους δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν στις εκπαιδευτικές και αθλητικές τους δραστηριότητες, τις παρέες και τους φίλους τους».