Μόλις 10% του πληθυσμού στις φτωχές χώρες θα εμβολιαστούν του χρόνου
- 13/12/2020, 15:17
- SHARE
του David Z. Morris
Για τους ανθρώπους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ασίας, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αρχίζει να εμφανίζεται στη …γωνία.
Όμως, για 67 αναπτυσσόμενες ή φτωχές χώρες από τη Μογγολία ως τη Μοζαμβίκη, μόνο ένας στους 10 θα έχει εμβολιασθεί μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.
Το εύρημα αυτό περιέχεται σε ανακοίνωση της People’s Vaccine Alliance, μιας συμμαχίας στην οποία περιλαμβάνονται η Oxfam και η Amnesty International και η οποία προάγει την ισότιμη και χαμηλού κόστους πρόσβαση σε εμβόλια για όλους. Και φυσικά είναι άλλη μια ένδειξη των μεγάλων ανισοτήτων μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων χωρών.
Επιπλέον, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη θα συνεχίσει να παλεύει με τον COVID για αρκετό χρόνο, ακόμη κι αφότου οι πλούσιες χώρες θα θέσουν την πανδημία υπό έλεγχο.
Οι 67 χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τη Λαϊκή Συμμαχία για τα Εμβόλια, θα έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο μόνο μέσω του COVAX, ενός project που στόχο έχει να διευρύνει την πρόσβαση σε εμβόλια συνενώνοντας τους πόρους από πολλές χώρες. Μέχρι στιγμής, το COVAX έχει εξασφαλίσει 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από κορυφαία υποψήφια εμβόλια, αλλά αυτές οι δόσεις θα διαμοιραστούν στους 3,6 δισεκατομμύρια πολίτες των 92 χωρών χαμηλού εισοδήματος που ανήκουν στην πρωτοβουλία.
Το COVAX περιλαμβάνει επίσης κάποιες χώρες μέσου εισοδήματος όπως το Βιετνάμ και η Βραζιλία, οι οποίες διαπραγματεύονται ανεξάρτητα για επιπλέον προμήθειες εμβολίων. Όμως, για τις φτωχότερες χώρες αυτό σημαίνει ότι για έναν εμβολιασμό δύο δόσεων, έχει εξασφαλισθεί η πρόσβαση μόλις στο 10% των κατοίκων.
Πέρα από τη συνέχιση της αρρώστιας και της απώλειας ανθρώπινων ζωών, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει και αρνητική οικονομική επίδραση εάν θα θέσει εμπόδια στο ταξίδι ή στο εμπόριο.
«Αυτή η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια λύση» είπε η Lois Chingandu, διευθύντρια της Frontline AIDS, μέλους της People’s Vaccine Alliance. «Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να πλήττεται όσο ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε ένα εμβόλιο».
Δύο είναι οι βασικές αιτίες της έλλειψης σύμφωνα με τη Συμμαχία: η «συσσώρευση» εμβολίων από τα πλούσια κράτη και οι περιορισμοί στην παραγωγή εμβολίων εξαιτίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.