Χριστούγεννα όπως… Πάσχα, με κοινό φόντο την καραντίνα
- 22/12/2020, 18:42
- SHARE
«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές», ενώ προσέθεσε ότι «γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».
Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η μοναδική «εξαίρεση», όπως είπε, «την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
«Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», ενώ ξεκαθάρισε ότι φέτος τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς τα πάντα θα είναι διαφορετικά.
Διαβάστε ακόμη: Στα 853 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού – 83 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Μαγιορκίνης: Μικραίνει ο ρυθμός διαγνώσεων σε Θεσσαλονίκη και Αττική
Σε παγκόσμιο επίπεδο, «η πανδημία του κορονοϊού καταγράφει πλέον 78 εκατ. διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 55 εκατ. έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 21 εκατ.» ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση, σήμερα Τρίτη, για την εξάπλωση της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει ενισχυμένος στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, ξεπερνώντας τις 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν ενισχύθηκε και ξεπέρασε τις 13 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα».
Όσον αφορά την Ευρώπη, «η πανδημία παραμένει σταθερή σε γενικές γραμμές» επισήμανε ο καθηγητής, «έχοντας ξεπεράσει τα 21 εκατ. διαγνώσεις και περίπου 500 χιλιάδες θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχωρεί σταδιακά σε λιγότερες από 200 χιλιάδες ανά ημέρα».
«Στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια συνεχίζεται» υπογράμμισε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.
«Ομοίως τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη» είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι στην Αττική καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Θα επισημάνουμε πάλι ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος.
«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ο καθηγητής της ιατρικής επεσήμανε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία.
«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δε μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει» είπε ο καθηγητής της ιατρικής.