Πάσχα στις γειτονιές του κόσμου
- 20/04/2014, 12:00
- SHARE
Ήθη, έθιμα και το κυνήγι του πασχαλινού αυγού από ολόκληρο τον πλανήτη.
Από την κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ και την παγωμένη Λευκορωσία, μέχρι το Πακιστάν και το Ινδονησία και από το Μεξικό μέχρι το Ιράκ, Καθολικοί Προτεστάντες και Ορθόδοξοι γιορτάζουν το Πάσχα με την παραδοσιακή Θεία Λειτουργία, τοπικά έθιμα, αλλά και… κυνήγι πασχαλινού αβγού.
Ιερουσαλήμ
Το Πάσχα στα Ιεροσόλυμα είναι μία μοναδική εμπειρία που αξίζει πραγματικά να ζήσει κάθε Χριστιανός, ενώ χαρακτηριστική είναι κάθε χρόνο η στιγμή που ο Πατριάρχης βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο και γίνεται κυριολεκτικά μάχη για να πάρουν οι πιστοί το Άγιο Φως.
Όταν έρχεται η ώρα για το Άγιο Φως, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων εκδύεται την Αρχιερατική στολή, ερευνάται αν φέρει κάτι που να ανάβει φωτιά, φορά το λευκό χιτώνα μόνο και είναι έτοιμος να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος Τάφος έχει ερευνηθεί από το πρωί από ειδικούς εκπροσώπους της Αστυνομίας και άλλων δογμάτων για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε σπίθα φωτός μέσα, έχει σφραγισθεί και φυλάσσεται αυστηρά.
Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης, παίρνει τις δύο δεσμίδες από 33 κεριά (όσα και τα χρόνια του Ιησού) και μπαίνει στον τάφο και στη συνέχεια, βγαίνει κρατώντας αναμμένα από Άγιο Φως τα κεριά και σαν ένα πύρινο κύμα απαλό μεταδίδει Άγιο Φως στα κεριά όλων των Χριστιανών.
Η Βασιλική στο Βατικανό
Πάσχα στο Βατικανό σημαίνει μια μοναδική ξενάγηση στο ανεξάρτητο κρατίδιο, όπου βρίσκεται η Βασιλική του Αγίου Πέτρου (η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου).
Πέρσι για πρώτη φορά ο φορώντας απλά λευκά άμφια, ο πάπας Φραγκίσκος περπάτησε στην αυλή της εκκλησίας της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να ξεκινήσει η λειτουργία του Πάσχα των Καθολικών.
Οι λιτανείες στα cofradías της Ισπανίας
Στην Ισπανία η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την κορύφωση της σημαντικότερης θρησκευτικής γιορτής. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που βλέπουμε κάθε χρόνο στην τηλεόραση είναι από τις παραδοσιακές λιτανείες, στις οποίες πιστοί περιφέρουν στους δρόμους των πόλεων ομοιώματα του Εσταυρωμένου ή της Παναγίας.
Άνοιξη και Πάσχα έρχονται μαζί στην Ισπανία. Αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολόκληρη η καθολική Ισπανία τιμά με παραδοσιακά ήθη και έθιμα τα Πάθη του Ιησού και την Ανάσταση. Ένα από πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα στην Ισπανία είναι οι λιτανείες που έχουν παράδοση αιώνων. Διοργανώνονται από τις αδελφότητες, στα ισπανικά cofradías και συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου που θέλουν να τις δουν από κοντά. Λέγεται δε ότι μαζί με την Ιταλία η Ισπανία είναι η μόνη καθολική χώρα στην Ευρώπη, όπου οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Πάσχα τηρούνται τόσο πιστά.
Τούρτες σε σχήμα αρνιού στη Γερμανία
Στη Γερμανία το Πάσχα ξεκινά με τη μεταφορά του Σταυρού την Μεγάλη Πέμπτη. Οι Γερμανοί έχουν ως παράδοση την Μεγάλη Πέμπτη να τρώνε μόνο ψάρι. Το Πάσχα ξεκινά με δοξολογίες στην εκκλησία το βράδυ και τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα το πρωί. Η Κυριακή θεωρείται οικογενειακή μέρα στην Γερμανία και υπάρχει ειδικό μενού για το μεσημέρι, όπως βαμμένα αυγά και μια τούρτα σε σχήμα αρνιού. Επίσης την ίδια μέρα τρώνε και αλλά γλυκά όπως μπισκότα, κέικ, σοκολάτες.
Μια παράδοση για τα παιδιά είναι να κρύβουν αυγά μέσα στον κήπο και να παίζουν το παιχνίδι «Κυνήγι του Πασχαλινού Αυγού» για να τα βρουν. Άλλη παράδοση είναι η φωτιά του Πάσχα, όπου μαζεύουν τα παλιά Χριστουγεννιάτικα δέντρα του χειμώνα και τα καίνε σε ένα χώρο, σαν μήνυμα ότι τέλειωσε ο χειμώνας και ξεκινάει η Άνοιξη με το Πάσχα.
Παγωμένη Πάσχα στη Λευκορωσία
Στην παγωμένη συνήθως Λευκορωσία εκατοντάδες πιστοί γιορτάζουν το Πάσχα στις εκκλησίες της χώρας. Στη Λευκορωσία κατοικούν ως επί το πλείστον καθολικοί.
Κουνελάκια στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας
Το Πάσχα γιορτάζουν και οι Διαμαρτυρόμενοι Βρετανοί. Οι φωτογραφία είναι από το καθεδρικό ναό του Canterbury στη νοτιοανατολική Αγγλία, όπου ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Justin Welby εκκλησιάζει τους πιστούς.
Το έθιμο θέλει τους πιστούς να μεταμφιέζονται σε κουνέλια και να κάνουν βόλτες στο κέντρο των πόλεων στο πλαίσιο φιλανθρωπικής εκδήλωσης.
Οι «χαμένοι» Ορθόδοξοι της Ινδίας
Ο Χριστιανισμός στην Ινδία προχωρεί με πολύ μικρά βήματα, μέσα σ’ ένα πολυθεϊστικό μωσαϊκό, όπου συνεχίζονται -παράνομα- ακόμη και οι ανθρωποθυσιαστικές τελετές στη θεά Κάλι.
Παρά το γεγονός ότι η Ινδία γεωγραφικά χωρίζεται από τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο με μουσουλμανικά κράτη και αυτοκρατορίες (για πολλούς αιώνες), ο Χριστιανισμός επιβίωσε σε μικρές περιοχές στη σύγχρονη εποχή. Οι ομάδες αυτές -κυρίως οι χριστιανοί της Μαλάνκαρα και του Μαλαμπάρ- είναι Αντιχαλκηδόνιοι (μονοφυσίτες).
Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr