Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σκέφτεται να πει «αντίο» σε τρεις κινεζικές εταιρείες
- 05/01/2021, 18:02
- SHARE
του Eamon Barrett
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σχεδιάζει να απομακρύνει από τους κόλπους του τρεις κρατικές κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έως τις 11 Ιανουαρίου, μετά το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το Νοέμβριο που απαγορεύει τις επενδύσεις των ΗΠΑ σε εταιρείες που η Ουάσινγκτον λέει ότι υποστηρίζουν τον κινεζικό στρατό.
Οι αμερικανικές αποθεματικές μετοχές (ADS) στις τρεις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών – China Telecom, China Unicom Hong Kong και China Mobile – έπεσαν μετά την ανακοίνωση της προγραμματισμένης κατάργησής τους από τα αμερικανική χρηματιστήρια την Παρασκευή.
Αλλά η κίνηση αυτή δεν θα εμποδίσει τους Αμερικανούς από το να κατέχουν μετοχές σε οποιαδήποτε από τις τρεις εταιρείες. Οι αμερικανοί επενδυτές μπορούν να κρατήσουν τα μετοχικά μερίδιά τους ανταλλάσσοντας τις μετοχές ADS τους με μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, όπου είναι εισηγμένες οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Σε τρεις ξεχωριστές καταχωρίσεις στη διευθύνουσα αρχή του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα, οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών δήλωσαν ότι οι επενδυτές μπορούν να καταθέσουν τα μερίδια ADS τους στην Τράπεζα της Νέας Υόρκης και να λάβουν μετοχές του Χονγκ Κονγκ σε αντάλλαγμα. Οι εταιρείες είπαν επίσης ότι δεν είχαν ακόμη λάβει επίσημη επιβεβαίωση σχετικά με την επικείμενη κατάργησή της από το NYSE.
Η ανταλλαγή μετοχών δεν είναι μια ευθεία ανταλλαγή ένα-προς-ένα. Η China Mobile αναφέρει ότι μία ADS αξίζει πέντε από τις μετοχές της στο Χονγκ Κονγκ, η China Unicom ανταλλάσσει μία ADS για 10 μετοχές του Χονγκ Κονγκ, και η China Telecom ανταλλάσσει μία ADS για 1.000 μετοχές στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, η χρηματική αξία του μετοχικού κεφαλαίου θα παραμείνει περίπου ίση μετά την ανταλλαγή.
Δύο από τις τρεις εταιρείες δεν απάντησαν στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο. Η China Telecom παρέπεμψε το Fortune στη δήλωση της εταιρείας που δημοσιεύτηκε από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ ήταν ο τελευταίος ελιγμός από την Ουάσινγκτον έναντι των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Οι νομοθέτες εισήγαγαν πολλαπλά νομοθετήματα το 2020 ζητώντας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καταργήσει τις ξένες εταιρείες που δεν δημοσιοποιούν τα κατάλληλα ελεγκτικά έγγραφα.
Οι κινεζικές εταιρείες συχνά δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα ελέγχου των ΗΠΑ, επειδή το Πεκίνο εμποδίζει τη δημοσιοποίηση ορισμένων πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ακολουθώντας το εκτελεστικό διάταγμα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κυκλοφόρησε μια λίστα με 35 κινεζικές εταιρείες που αποκαλεί «Κομμουνιστικές Κινεζικές Στρατιωτικές Εταιρείες». Ωστόσο, δεν είναι όλες οι εταιρείες εισηγμένες στις ΗΠΑ· μερικές δεν είναι εισηγμένες πουθενά. Ο κατασκευαστής smartphone και τηλεπικοινωνιακού υλικού Huawei Technologies, για παράδειγμα, περιλαμβάνεται στη λίστα αλλά είναι μη εισηγμένη.