Οι χειρότερες εφαρμογές για το κινητό σας
- 21/04/2014, 18:00
- SHARE
Πώς να τις αναγνωρίσετε και τι να κάνετε για να τις αποφύγετε.
Με τις εφαρμογές στο App Store της Apple και το Play Store της Google να είναι πια εκατομμύρια, είναι φυσικό μεταξύ τους να βρίσκονται και μερικές που όχι απλά δεν αξίζουν δεκάρα (άλλωστε, είναι «δωρεάν»), αλλά θα σας κοστίσουν κιόλας μέσω αυξημένης κίνησης data, αυξημένης κατανάλωσης μπαταρίας, ακόμα και μόλυνσης από ιούς και malware.
Στην καλύτερη περίπτωση θα σας κατακλύσουν με διαφημίσεις. Στη λίγο χειρότερη δεν θα πραγματοποιούν τίποτε από όσα υπόσχονται στην περιγραφή τους. Και στην απολύτως χειρότερη θα υποκλέψουν στοιχεία και passwords με όλα τα δεινά που αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Lookout Security, αυτές είναι οι κατηγορίες εφαρμογών που πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί όταν τις συναντούμε.
Αντίγραφα δημοφιλών παιχνιδιών
Για κάθε επιτυχημένο Angry Birds, Flappy Bird και Candy Crush υπάρχουν δεκάδες άλλα που έχουν κλέψει τη βασική ιδέα, εμφανίζονται ως δωρεάν προσφορές των πληρωμένων εκδόσεων και μόνο σκοπό έχουν να υποκλέψουν το email και τον τηλεφωνικό σας αριθμό και να τα πουλήσουν σε ύποπτων διαθέσεων διαφημιστικές. Φυσικά, σας κατακλύζουν με adware. Για να τα αποφύγετε, κατεβάζετε μόνο τις επίσημες εφαρμογές.
Συνδρομή με το ζόρι
Κάποιες εφαρμογές (κυρίως με «ενήλικο» περιεχόμενο) σας εγγράφουν δωρεάν στις υπηρεσίες τους, αλλά στους όρους που αποδέχεστε προβλέπεται μηνιαία χρέωση με υποχρεωτική συνδρομή ακόμα και μερικών μηνών. Ποτέ μην πατάτε «Αποδοχή» προτού διαβάσετε ακριβώς τι χρεώνεστε και κάθε πότε, καθώς και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να σταματήσετε. Αν η εφαρμογή επιμένει μπορείτε πάντα να κάνετε report στο App ή το Play Store.
Δήθεν antivirus
Εκατοντάδες εφαρμογές υποστηρίζουν πως σας προφυλάσσουν από τους ιούς, αλλά το παράδειγμα του Virus Shield -μια εφαρμογή που κόστιζε 3.99 δολάρια, είχε πάνω από 10.000 downloads και εξαιρετικές κριτικές, αλλά ήταν εντελώς απάτη- δείχνει πως ο κόσμος εμπιστεύεται apps που δεν προσφέρουν την παραμικρή προστασία. Μάλιστα, πολλά από αυτά σημαίνουν ψεύτικο συναγερμό ότι βρήκαν ιό και σας καλούν να πληρώσετε για να τον καθαρίσουν. Εμπιστευθείτε μόνο γνωστές και μεγάλες εταιρείες.
Κέρδισε λεφτά!
Ο μόνος που θα κερδίσει λεφτά είναι ο πονηρός που έφτιαξε την εφαρμογή. Πριν από λίγο καιρό ένα app με το όνομα Bazuc υποσχόταν χρήματα στους χρήστες αν αυτοί έδιναν πρόσβαση στα SMS του τηλεφώνου τους. Η εφαρμογή τότε χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο και το πρόγραμμά τους για να στέλνει διαφημιστικά SMS σε τρίτους. Για αυτό όποτε κάποιος υπόσχεται χρήματα, απλώς απομακρυνθείτε.
Δώστε στο κινητό σας night vision!
Είναι δεκάδες οι εφαρμογές που υπόσχονται να δώσουν στο κινητό σας δυνατότητες που δεν έχει. Ακτίνες Χ, νυχτερινή όραση, καλύτερο σήμα και άλλα που πολύ θα ήθελαν να είχαν συμπεριλάβει η Apple, η Samsung και άλλοι κολοσσοί, αλλά για κάποιον λόγο οι μόνοι που το κατάφεραν είναι κάτι παντελώς άγνωστοι developers από την άκρη του κόσμου.
Δήθεν διπλασιασμός της μπαταρίας
Κάθε χρήστης θα ήθελε να διαρκεί περισσότερο η μπαταρία του και πολλές εφαρμογές ποντάρουν στη διάθεσή του να δοκιμάσει οτιδήποτε. Μην τσιμπάτε. Οι περισσότερες επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκονται ήδη στο μενού του Android και του iOS. Επιπλέον, μια εφαρμογή που τρέχει συνεχώς και καταγράφει τις λειτουργίες του κινητού καταναλώνει διαρκώς μπαταρία μηδενίζοντας το όποιο όφελος.