H Ελλάδα συναντά το ψηφιακό της πεπρωμένο
- 15/01/2021, 18:32
- SHARE
Έπειτα από τη δημιουργία τοποθεσίας Amazon CloudFront στην Αθήνα και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία μίας ψηφιακής Ελλάδας μέσω του υπολογιστικού νέφους (cloud computing), η Amazon Web Services προχωράει στο άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Ελλάδα, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, το νέο ελληνικό γραφείο είναι μέρος της διαρκούς επένδυσης της AWS στην Ελλάδα, καθώς η εταιρεία συνεχίζει τη διεύρυνση της ομάδας που στηρίζει τον αυξανόμενο αριθμό πελατών και συνεργατών της στη χώρα μας.
Στις αρχές του 2020, σε ρεπορτάζ του FortuneGreece, συνεργάτες του Cameron Brooks, διευθυντή του Public Sector Europe της Amazon Web Services, δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο η εταιρεία να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα, αν το επιτρέψει η ζήτηση που θα καταγραφεί για τις υπηρεσίες της.
«Στόχος μας είναι να εκμοντερνίσουμε τις τεχνολογικές εγκαταστάσεις, βοηθώντας τους υφιστάμενους πελάτες μας, τις επιχειρήσεις, αλλά και το start up οικοσύστημα, να αναπτυχθούν. Θέλουμε να υλοποιήσουμε μια σειρά προγραμμάτων με την κυβέρνηση και το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής» δήλωσαν τότε στο FG στελέχη της Amazon Web Services.
H εταιρεία αποτελεί τον βραχιώνα cloud του τεχνολογικού κολοσσού της Amazon με έσοδα που έφτασαν το 2019 τα 35,03 δισ. δολάρια.
H AWS έχει στο ελληνικό της πελατολόγιο της μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο γνωστές startups και επιχειρήσεις όπως οι Beat, Deepsea Technologies, futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Qivos, Spitogatos, Voiceland, Wind Ελλάς, Workathlon και Χρυσή Ευκαιρία, καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανοίγουμε το πρώτο γραφείο της AWS στην Ελλάδα» δήλωσε ο Przemek Szuder, AWS Central and Eastern Europe Leader. «Καθώς οι πελάτες μας στη χώρα αυξάνονται, αποφασίσαμε να ανοίξουμε γραφείο στην Αθήνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νέων πελατών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της AWS για να καινοτομήσουν, να μειώσουν τα κόστη των πληροφοριακών συστημάτων τους και να αναπτυχθούν, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του υπολογιστικού νέφους (cloud). Ανυπομονούμε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα πρωτοπορίας που υπάρχει στη χώρα και να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας ώστε να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους για να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στους Έλληνες πελάτες τους και τους πολίτες».
Πολυεθνικό ψηφιακό hub η Ελλάδα
Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών τεχνολογικών εταιρειών που βλέπουν ευκαιρίες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και εντάσσουν τη χώρα μας ως στρατηγικό κόμβο στο ευρύτερο δίκτυο των ψηφιακών δεδομένων.
Το 2020 ξεχώρισε η ανακοίνωση της Microsoft να κατασκευάσει data centers στην Ελλάδα, προσθέτοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της, διασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες cloud «χαμηλής καθυστέρησης».
Ταυτόχρονα, για να υποστηρίξει τους Έλληνες πολίτες στους επαγγελματικούς και αλλά και προσωπικούς τους στόχους, η Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκπαιδεύσει στις ψηφιακές δεξιότητες ένα ανθρώπινο δυναμικό 100.000 πολιτών μέχρι το 2025. Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία cloud, με ασφάλεια. Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα υπερσύγχρονα, μεγάλης κλίμακας data centers.
Η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region. Έως τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε.: Tη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Υπό κατασκευή βρίσκονται ακόμη άλλα τρία σε Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία, ενώ μόλις πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε τη δημιουργία data center σε Δανία και Σουηδία.
Με λειτουργία data centers σε 24 χώρες, που εξυπηρετούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πελάτες από 90 διαφορετικές αγορές, τα data centers της χώρας μας θα συνδέονται με το παγκόσμιο δίκτυο της Microsoft μέσω ενός δικτύου καλωδίων, επίγειων, υπογείων και υποθαλασσίων που αγγίζει τα 210.000 χλμ. Το οικονομικό αποτύπωμα αντιστοιχης επένδυσης υπολογίστηκε στο 1 δισ. στην Πολωνία και 1,5 δισ. στην Ιταλία, ενώ οι υπολογισμοί για την Ελλάδα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Το Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Cisco, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2020, εντάσσεται σε άλλες 14 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Τορόντο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Ντουμπάι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Η επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ έχει ως στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως: ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας κ.ά., όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα στην υλοποίηση επένδυσης για το 1ο και το μοναδικό στην Ευρώπη από τα Διεθνή Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων προχωρά στη Θεσσαλονίκη η Pfizer. Το κέντρο θα παράγει τεχνογνωσία, που θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο και θα είναι σε θέση να ξεκινήσει η λειτουργία του, με περίπου 40-50 εργαζόμενους, ενώ σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί με την ολοκλήρωση της στελέχωσής του εντός του 2021.
Στα Ιωάννινα έχει θέσει σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2019 -και τέλεσε τα επίσημα εγκαίνια τον Ιανουάριο του 2020- Κέντρο (Hub) Έρευνας και Τεχνολογίας η γερμανική TeamViewer, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες πληροφορικής και κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης.
Παράλληλα στις τηλεπικοινωνίες η υλοποίηση του 5G κινητοποιεί επενδύσεις στις υποδομές από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind, που στην πενταετία εκτιμώνται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης υπηρεσιών 5G θα συμβάλει και η δημιουργία του επενδυτικού κεφαλαίου «Φαιστός» με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει καινοτόμες εφαρμογές και θα προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις.