Μάρτιο βλέπει η αγορά το άνοιγμα των γυμναστηρίων
- 19/01/2021, 17:46
- SHARE
Χιλιάδες κόσμου περιμένουν πως και πως να ανοίξουν τα γυμναστήρια για να αποκτήσουν ξανά την χαμένη φυσική τους ευεξία και να ανέβει η ψυχολογική τους διάθεση από τον εγκλεισμό και την παύση των δραστηριοτήτων που συνήθιζαν να κάνουν στην pre-covid19 εποχή.
Ο κλάδος της γυμναστικής ήταν εκείνος που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον δεδομένου ότι το διάστημα που έμεινε ανοιχτός μέσα στο 2020 ήταν ελάχιστο, ενώ δεν προβλέφθηκε καμία εναλλακτική λύση για τους επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να «κρεμάσουν τα παπούτσια τους στον τοίχο».
Η πρόσφατη επιστολή της Holmes Place Greece προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση έναρξη της λειτουργίας των γυμναστηρίων, στην οποία επισημαίνονται οι επιπτώσεις που επιφέρει η απουσία σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία των πολιτών, χαιρετίστηκε από τους γυμναστηριούχους και τα αρμόδια σωματία, όμως γίνεται σαφές πως ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη.
«Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια. Επικροτούμε την κίνηση των γυμναστηρίων Holmes, ωστόσο, είναι μία πρωτοβουλία που έλαβε ένα μεμονωμένο μέλος. Κάθε προσπάθεια βέβαια προς την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν μέσα στον Φεβρουάριο. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιικού φορτίου. Προς το παρόν έχουμε μόνο κάποιες σκόρπιες πληροφορίες και εκτιμήσεις. Βρισκόμαστε διαρκώς σε επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες και από την πλευρά μας έχουν γίνει κάποιες εισηγήσεις» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ.), Δώρος Κλεοβούλου.
Η επόμενη μέρα θα βρει, όπως λέει, την αγορά με αρκετά λουκέτα, αφού οι οικονομικές απώλειες είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν, σύμφωνα με τον κ. Κλεοβούλου, σκληρά και δεν δικαιολογούνται τη στιγμή που μετά το άνοιγμα από το πρώτο lockdown δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα κορονοϊού σε γυμναστήριο.
«Έγινε αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και για την ψυχολογία μας. Απευχόμαστε, αλλά είναι μοιραίο, κάποιοι συνάδελφοί όταν ανοίξει και πάλι ο κλάδος να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους».
Από Μάρτιο το άνοιγμα
Περί τα μέσα Μαρτίου τοποθετεί το άνοιγμα των γυμναστηρίων η Έλλη Φλέγγα, ο άνθρωπος που έφερε πριν από 19 χρόνια το brand Holmes Place στην Ελλάδα και μέχρι πρότινος κατείχε την θέση της CEO. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το λιανεμπόριο έχει μπει σε τροχιά λειτουργίας και τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα γίνει το crash test και με το άνοιγμα της εστίασης, τότε ο επόμενος κλάδος που θα πάρει σειρά είναι τα γυμναστήρια.
«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εάν ανοίξουμε μέσα Μαρτίου, είναι ένα διάστημα που, έστω και τελευταία στιγμή, μπορούμε να σώσουμε μέρος του τζίρου και να προσελκύσουμε τον κόσμο μέχρι τις 15 Ιουνίου, διότι, όπως γνωρίζετε, το καλοκαίρι αποτελεί παραδοσιακά χαμηλή περίοδο επισκεψιμότητας στα γυμναστήρια» επισημαίνει η κα Φλέγγα τέως CEO των Holmes Place Greece και συν-ιδρύτρια του FFreak Fitness Studio.
Η ίδια αναρωτιέται με ποια κριτήρια η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κλείσει εντελώς τα γυμναστήρια πλήττοντας ανεπανόρθωτα έναν κλάδο που είναι τόσο σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία.
«Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έκλεισαν τα γυμναστήρια και δεν υπήρξε ένα plan b. Στην εστίαση δόθηκε η επιλογή του take away και στα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών η δυνατότητα λειτουργίας υπό συγκεκριμένους όρους. Γιατί τα φυσικοθεραπευτήρια να είναι ανοιχτά και να μην γίνεται στα γυμναστήρια personal training; Όλο αυτό το διάστημα που ήταν σε αναστολή οι επιχειρήσεις τα έσοδα ήταν μηδέν και τα έξοδα συνέχιζαν να τρέχουν. Έγινε μια έκπτωση στο ενοίκιο της τάξης του 40%, όμως το υπόλοιπο ποσό, όπως και άλλα λειτουργικά έξοδα από λογαριασμούς των ΔΕΚΟ έπρεπε να πληρωθούν. Μιλάμε για ένα μικρομεσαίο κλάδο που δεν είχε χρήματα στην άκρη για έκτακτη ανάγκη. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν θα έπρεπε να είναι οριζόντιο το κλείσιμο διότι δεν έχει αποδειχτεί πουθενά ότι τα γυμναστήρια είναι εστία και πηγή μόλυνσης» λέει χαρακτηριστικά.
Για την γνωστή επιχειρηματία, που τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει παρακολουθήσει τα ups και τα downs της αγοράς των γυμναστηρίων, δυστυχώς, ο κλάδος δεν ακούγεται και δεν εκπροσωπείται όπως θα έπρεπε, ίσως γιατί το mentality είναι πολύ διαφορετικό από άλλα industries.
«Στην Ελλάδα ο κλάδος δεν έχει προσελκύσει σοβαρούς επιχειρηματίες αφού στην πλειοψηφία τους οι γυμναστηριούχοι είναι κατά κύριο λόγο γυμναστές. Μπορεί να είναι ικανοί στη δουλειά τους, στο να προπονούν άλλους ανθρώπους, όμως τους λείπουν οι απαιτούμενες επιχειρηματικές γνώσεις. Αντιθέτως στο εξωτερικό στα γυμναστήρια τοποθετούνται funds και ιδιώτες επιχειρηματίες και το management που ακολουθείται είναι εντελώς διαφορετικό. Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι τα περισσότερα γυμναστήρια προτιμούν να παραμένουν κλειστά διότι αυτό βολεύει αρκετούς γυμναστηριούχους που κάνουν personal training λαμβάνοντας μαύρα χρήματα, ενώ έχουν παράλληλα τους εργαζόμενους τους σε αναστολή, όταν από τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή «γλιτώνουν» το ενοίκιο του Ιανουαρίου».
Προτείνει τα γυμναστήρια που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για την διεξαγωγή μαθημάτων (μέχρι 3 άτομα). Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης του γυμναστηρίου για μαθήματα personal training αντί για τη σημερινή κατάσταση που ενισχύεται η μαύρη αγορά, με τους γυμναστές να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα πάρκα και στα σπίτια Τα γυμναστήρια να λειτουργούν με τη μορφή Open Gym, σύμφωνα και με βέλτιστες πρακτικές στο εξωτερικό, όπου η ημέρα και ώρα εκγύμνασής έχει καθοριστεί είτε μέσω online booking είτε μέσω τηλ. επικοινωνίας
Για να αλλάξει εικόνα ο κλάδος και να μεταβεί ομαλώς στη νέα πραγματικότητα απαιτούνται ρυθμιστικές αλλαγές. Η κα Φλέγγα θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης των γυμναστηρίων, ενώ θα πρέπει να δίνεται με αυστηρούς όρους η πιστοποίηση στους επαγγελματίες υγείας και όχι όποιος παρακολουθεί ένα διήμερο σεμινάριο να μπορεί να διδάσκει και να δηλώνει προπονητής.
Η πρόκληση του extertainment
«Το μοντέλο γυμναστικής όπου o αθλούμενος ανεβαίνει σε έναν διάδρομο και τρέχει για 30 λεπτά έχει ξεπεραστεί. Ο ίδιος ο πελάτης απαιτεί engagement και motivation. Δεν θέλει να τον αντιμετωπίζουν σαν να είναι μάζα και να συνδυάζει την άσκηση με την διασκέδαση».
Στα trends που θα δούμε να αναδύονται τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως στον κλάδο της γυμναστικής είναι η δημιουργία αγοράς boutique fitness studio. Πιο μικρών δηλαδή χώρων που θα προσφέρουν προσωποποιημένη εμπειρία και θα κινούνται στη λογική του extertainment, του συνδυασμού εμπειρίας και διασκέδασης.
Γενικότερα θα υπάρξει ένα boom και στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού διότι το wellness και το well-being απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση. Όπως εξηγεί η κα Φλέγγα, διεθνώς καταγράφεται μια τεράστια ανάπτυξη στον κλάδο αυτό καθώς οι άνθρωποι στρέφονται σε μία πιο ισορροπημένη ζωή, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον εαυτό τους, υπάρχει μακροζωία, όποτε θέλουν να ζουν ποιοτικά τα χρόνια τους.