Τακτική «ακορντεόν» σε εμπόριο και σχολεία φέρνουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού- Τι φοβούνται οι ειδικοί
- 01/02/2021, 13:02
- SHARE
Για τον κίνδυνο μιας νέας επιδημικής «έκρηξης» προειδοποιούν οι ειδικοί καθώς η εβδομάδα που διανύουμε έχει βαρύνουσα σημασία καθώς δεν αποκλείεται να καταλήξει σε σκληρότερο lockdown, ένα ενδεχόμενο που απεύχονται όλοι.
Οι εικόνες συγχρωτισμού στους εμπορικούς δρόμους πριν από περίπου μια εβδομάδα, η συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αλλά και οι μαζικές εξορμήσεις των Αθηναίων στα νότια προάστια είναι ορισμένοι λόγοι για τους οποίους οι λοιμωξιολόγοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Η κυβέρνηση απεύχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθεί με το σύστημα «ακορντεόν» να περιορίσει την διασπορά της πανδημίας, ώστε να αποφύγει την λήψη την δραστικών περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα επιφέρουν νέο σημαντικό πλήγμα στην οικονομία αλλά και θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινωνίας που βρίσκεται σε κόπωση.
Γεωργιάδης: Δεν θα διστάσουμε για ολικό lockdown
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση.
«Λαμβάνουμε προληπτικά μετρά προσπαθώντας να προλάβουμε το ολικό lockdown, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε δε θα διστάσουμε» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι το 70% της επικρατείας στο λιανικό εμπόριο λειτουργεί, ενώ στις κόκκινες περιοχές το λιανικό εμπόριο λειτουργεί με παράδοση έκτος και εντός, αλλά κι εκεί δεν είναι κλειστή η αγορά. «Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού» εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι εάν δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα, με ένα καθολικό lockdown, θα «σπάσει» η πανδημία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι «δυστυχώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ σκληρά διλήμματα, αν δηλαδή θα έχουμε ανοιχτούς κάποιους οικονομικούς κλάδους ώστε να υπάρχουν εισοδήματα και τηλεκπαίδευση ή το ανάποδο και δυστυχώς με την καθυστέρηση που έχουμε στους εμβολιασμούς και την αύξηση της μεταδοτικότητας των νέων στελεχών δεν πηγαίνουμε σε μια κατάσταση που γρήγορα θα μας απαλλάξει από τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά».
Το άνοιγμα των σχολείων
Προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα και να περιοριστεί ο συγχρωτισμός οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια στις «κόκκινες» ενώ στην υπόλοιπη χώρα λειτουργεί κανονικά η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία υπό αυστηρά μέτρα προστασίας και εν μέσω ανησυχίας για επέλαση του τρίτου κύματος. Απαραίτητο αξεσουάρ των μαθητών είναι η μάσκα, η οποία είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
Στην τήρηση των κανόνων για τον περιορισμό της πανδημίας συντελούν επίσης η χρήση αντισηπτικών και ο τακτικός αερισμούς των χώρων.
Με το νέο σύστημα που επελέγη οι ειδικοί εκτιμούν πως θα υπάρξει περιορισμός της μεταδοτικότητας της νόσου.
Ωστόσο εκείνο που σημειώνουν είναι πως σε κάθε συνεδρίαση εκείνο που προέχει εκτός από την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι να σταθμίσουν τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομία από τα μέτρα που προτείνουν αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία που γίνεται για την κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και για ψυχολογικούς λόγους που βρίσκονται για μεγάλο διάστημα κλεισμένα στο σπίτι τους.
Με click away και click inside το λιανεμπόριο
Ο επιδημιολογικός χάρτης έχει αλλάξει στη χώρα προκαλώντας αλλαγές και στη λειτουργία του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών. Σε όσες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο», οι αγορές γίνονται με click away και ραντεβού στα καταστήματα ενδιαφέροντος, το λεγόμενο click in shop. Η μέθοδος ισχύει για ένδυση, υπόδηση και βιβλιοχαρτοπωλεία.
Με λίγα λόγια, με ραντεβού εντός των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και στα βιβλιοπωλεία- click in shop- και click away στο υπόλοιπο λιανεμπόριο θα μπορούν πλέον να ψωνίζουν οι καταναλωτές στις κόκκινες περιοχές.
Δεσμεύοντας ένα προϊόν τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου οι καταναλωτές θα πηγαίνουν στο κατάστημα, με προκαθορισμένο ραντεβού για να το παραλάβουν, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα και να το δοκιμάζουν. Οι αλλαγές των προϊόντων θα είναι εφικτές, πάλι με ραντεβού, όπως και η πληρωμή με μετρητά.