Μέχρι και το Πάσχα θα συνεχιστούν τα μέτρα και οι απαγορεύσεις- Ξεχνάμε Απόκριες και 25η Μαρτίου

Μέχρι και το Πάσχα θα συνεχιστούν τα μέτρα και οι απαγορεύσεις- Ξεχνάμε Απόκριες και 25η Μαρτίου
Γυναίκα φορώντας γάντια περπατά μπροστά από κατάστημα που έχει στη βιτρίνα του την αφίσα "Μένουμε σπίτι" στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 09 Απριλίου 2020. Αυστηρά θα είναι τα μέτρα μετακίνησης του πληθυσμού ενόψει του Πάσχα, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως ανκοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα δείχνουν πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα χειροτερέψουν τις επόμενες ημέρες, ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως μετά από καιρός σήμερα ενδέχεται να έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Μπορεί η σημαντική μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων τον περασμένο μήνα να μας γέμισε ελπίδα πως γρήγορα θα τελειώσει ο «Γολγοθάς» του κορωνοϊού, ωστόσο από τα δεδομένα των τελευταίων ημερών φαίνεται πως η μάχη καλά  κρατεί.

Δυστυχώς με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα όχι μόνο δεν υπάρχει ακόμη συζήτηση για άνοιγμα της κοινωνίας, αντιθέτως το τελευταίο 24ωρο όλο και φουντώνουν οι φήμες για ένα νέο γενικό lockdown.

Άλλωστε και μόνο από τις αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο, επαναφέροντας το click away αποδεικνύει πως ο κορωνοϊός καιροφυλαχτεί στην κοινότητα και χτυπάει όπου βρει πρόσφορο έδαφος.

Αν και αργοπορημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα του κορωνοϊού, αλλά και με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που φαίνεται πως πλέον κυκλοφορούν σιωπηρά και ύπουλα μέσα στην κοινότητα.

Η έξαρση της πανδημίας τρομάζει τους ειδικούς

Οι ειδικοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ΕΣΥ, το οποίο πρέπει πάση θυσία να μην επιβαρυνθεί ξανά όπως τον Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα χειροτερέψουν τις επόμενες ημέρες, ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως μετά από καιρός σήμερα ενδέχεται να έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων πολύ πιθανό να είναι τετραψήφιος σήμερα, πράγμα που σημαίνει πως το κοντέρ θα χτυπήσει πάνω από 1.000.

H κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας RT στην Αττική, ο οποίος βρίσκεται στο 1.01 οδηγεί στο συμπέρασμα πως όχι μόνο είναι νωρίς να μιλάμε για το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και πως για ακόμη μία φορά δεν θα γιορτάσουμε γιορτές και έθιμα που συνηθίζαμε αυτή την περίοδο.

Αποχαιρετίστε και τις Απόκριες

Πρώτη για το γεγονός πως φέτος δεν θα γιορτάσουμε ούτε Απόκριες, ούτε 25η Μαρτίου, ούτε Καθαρά Δευτέρα είχε μιλήσει στο MEGA η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να κάνουμε πλάνα ούτε για τις Απόκριες. «Απόκριες δε θα κάνουμε, αλλά μάσκες θα φοράμε. Θα είναι σαν να κάνουμε Απόκριες. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες πόσο θα κρατηθούν τα μέτρα. Είναι δύσκολες μέρες, το ξέρουμε όλοι. Καρναβάλι δε θα γίνει, είναι δυνατόν με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας να γίνονται καρναβάλια;» είχε πει η κ. Παγώνη.

Χαρδαλιάς: Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει, ούτε φέτος

Ωστόσο για ένα διαφορετικό Πάσχα μίλησε και χτες στον Ant1 ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει ούτε φέτος», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως θα συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Τελευταία ανοίγουν γυμναστήρια και εστίαση

Σε ερώτηση για το αν τα γυμναστήρια και η εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε «ναι, και ίσως όχι με αυτή τη σειρά», καθώς, όπως εξήγησε, η αίσθησή του είναι ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί, αλλά απέχει ακόμα ο καιρός που θα συμβεί αυτό, καθώς βήμα-βήμα εδραιώνεται η στρατηγική σε αυτό και που σχετίζεται με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά. Ειδικότερα για τα γυμναστήρια ανέφερε ότι «επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συνδέουν το κομμάτι της διασποράς με τη λειτουργία των γυμναστηρίων ειδικά στον κλειστό χώρο, την άσκηση σε κλειστό χώρο, και αυτό προφανώς επηρεάζει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια, θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα».