Ο μεγαλοτραπεζίτης που στήριξε τον Σαμαρά για έξοδο στις αγορές
- 24/04/2014, 12:50
- SHARE
Ο ρόλος-κλειδί του «Mr. JP Morgan», Τζέιμι Ντάιμον, στην πορεία επαναφοράς των οχτώ μηνών από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ένα μήνα μετά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να πραγματοποιήσει μια σημαντική συνάντηση στα γραφεία της JP Morgan.
Το ραντεβού με τον ισχυρό άνδρα της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέιμι Ντάιμον, είναι αυτό θα σηματοδοτήσει την επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές επτά μήνες μετά όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, που επικαλείται δύο πηγές που ζήτησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους , καθώς το ραντεβού ήταν ιδιωτικό.
Το Fortune είχε γράψει για εκείνο το ραντεβού ότι η διοίκηση της JP Morgan έχει πάρει θέση εδώ και καιρό κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ με δηλώσεις στελεχών της τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μάλιστα σε πρόσφατη έκθεση της έκανε λόγο για «επενδυτικές ευκαιρίες» στην ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg , το υψηλό χρέος της Ελλάδας απασχολούσε τους επενδυτές σε εκείνο το ραντεβού, που εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, αλλά ο Ντάιμον υποστήριξε ένθερμα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες του. Άλλωστε με την Ελλάδα να έχει αποκλειστεί από τις αγορές για τέσσερα χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει κανένα ρίσκο αναφορικά με την έκδοση του πρώτου ομολόγου, γράφει το Bloomberg. Άρχισε μήνες πριν να μαζεύει επενδυτές για την έκδοση η οποία αποδείχθηκε ακαταμάχητη για ομίλους όπως η BlackRock Inc. και η Invesco Ltd. Ο Ντάιμον , του οποίου ο παππούς πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ είχε εργαστεί ως τραπεζίτης στην Αθήνα, ξεκίνησε τη συνάντηση με τους επενδυτές τον Σεπτέμβριο μιλώντας με καλά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις προσπάθειές του να αλλάξει την πορεία της χώρας. Μετά ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις θέσεις του στους επενδυτές εξηγώντας γιατί πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Η στρατηγική αυτή οδήγησε στην επιτυχή έκδοση και στην υπερκάλυψη κατά επτά φορές, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία. «Είναι προς όφελος όλων να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει και εμείς στη JP Morgan θα το κάνουμε» ανέφερε ξανά σε email του πριν δύο μέρες ο μεγαλοτραπεζίτης της JP Morgan σύμφωνα με το Bloomberg.
Από εκείνο το ραντεβού τα spreads της Ελλάδας ακολούθησαν μια έντονη πτωτική πορεία, φτάνοντας στο κατώτερο σημείο τους μετά τη συνέντευξη Σαμαρά στο Bloomberg, στην οποία δήλωσε ότι αναμένει να υπάρξει περεταίρω συρρίκνωση των επιτοκίων. Τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν πάνω από 400% από τον Ιούνιο του 2012 και έπειτα.
Τελικά η Ελλάδα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%, συγκεντρώνοντας προσφορές περισσότερες από 20 δισ. ευρώ, ενώ η JP Morgan μαζί με τις άλλες τράπεζες – ανάδοχους της έκδοσης έπαιξαν κομβικό ρόλο στην επιτυχή πορεία της έκδοσης…
Διαβάστε περισσότερα:
Πέντε λόγοι για να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα