Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί ομιλίες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, Αθήνα, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμη στο πεδίο, στη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας, είπε ότι η οργή του κόσμου είναι δικαιολογημένη.

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αποκρυσταλλωθούν οι αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας, αλλά και την πρόθεση για μείωση του λογαριασμού ρεύματος για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμη στο πεδίο, στη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας, είπε ότι η οργή του κόσμου είναι δικαιολογημένη, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του «από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους».

Προς τούτο τόνισε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση μίας κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ «που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος».

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η εντολή προς τον κρατικό μηχανισμό ήταν σαφής: κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι «και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές θα έχουν πια αποκατασταθεί».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής.

«Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα λέω αυτά σε όσους μας ασκούν σήμερα κριτική αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης» είπε ο πρωθυπουργός, και αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησε ως μία κίνηση καλής θέλησης, να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες.

«Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης μια σειρά από δράσεις προς ενίσχυση των υποδομών, οι οποίες εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια.

«Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και κατέληξε:

«Κατασκευάζουμε ένα δίκτυο 80 μετεωρολογικών σταθμών και 10 ραντάρ με αισθητήρες και κάμερες για να μπορούμε να προβλέπουμε με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και σε τοπικό επίπεδο τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα. Να πω και κάτι ακόμα όμως. Κρίσιμες τέτοιες στιγμές όπου η οργή του κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένη και μικρές λεπτομέρειες αποκτούν την ξεχωριστή τους σημασία οι υπηρεσίες πρέπει να οργανώνουν ένα καλύτερο και φιλικότερο σύστημα επικοινωνίας, οι οργανισμοί πρέπει να μπορούν να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών και οι οργανισμοί οφείλουν -όπως πιστεύω ότι από ένα σημείο και πέρα έγινε- να ενημερώνουν να καθοδηγούν και να συμπαραστέκονται στους πολίτες, να αποδεικνύουν δηλαδή ότι αυτοί οι οργανισμοί που διαχειρίζονται κρίσιμες δημόσιες υποδομές, βρίσκονται τελικά στην υπηρεσία του πολίτη».