Τα σενάρια για επιστροφή του click away και SMS μετακίνησης
- 23/02/2021, 09:03
- SHARE
Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown, εκτίμησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ, μετά και την προσπάθεια αύξησης των κλινών. Προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1000.
«Μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων», τόνισε. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας. «Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid». Όπως εξήγησε, αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.
«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της».
Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away». Για την εστίαση, τόνισε ότι «η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά. Δε μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά».
Για το SMS μετακίνησης αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει διάρκεια 3 ώρες, η κα Παγώνη είπε πως θα βοηθήσει αρκετά. «Ήταν σωστή σκέψη αυτή».
Δεν υπάρξει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη δεύτερη βδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ο στόχος είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, ο οποίος και επετεύχθη.
Όπως είπε, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογηθούν αύριο, οπότε και θα παρθούν αποφάσεις.
Μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς με την προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων. «Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», είπε σχετικά.
Στην Αθήνα υπήρχε ο φόβος της ραγδαίας μετάδοσης, γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα μέτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά στον βαθμό που είναι στην πρωτεύουσα, έγινε Lockdown σε συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης. Αν και αυτό είναι σωστό, εκτίμησε, είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. Αλλά ακόμα πιο δύσκολο, θα ήταν να κλείσει όλη η πόλη. Αυτό που χρειάζεται είναι ατομική ευθύνη, τόνισε.