Upstream: Ο ψηφιακός σύμμαχος των επιχειρήσεων
- 02/03/2021, 10:41
- SHARE
Σκληρή δουλειά, όραµα, εµµονή στην καινοτοµία και ευελιξία είναι µερικά από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ της Upstream, η οποία ξεκίνησε ως ανερχόµενη startup και πλέον θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα case studies του ελληνικού επιχειρείν µε τεράστιο αποτύπωµα στον χώρο της τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο που τεχνολογικές εταιρείες, µεταξύ των οποίων, η Persado, η Workable και η Bryq, φέρουν την υπογραφή ιδρυτικών στελεχών της Upstream και καταγράφουν µια εντυπωσιακή πορεία στο εξωτερικό.
Το ντεµπούτο της έγινε το 2002 όταν συστήθηκε στο ευρύ κοινό ως εταιρεία Mobile Marketing. Μέσα σε σχεδόν δύο δεκαετίες µετατράπηκε σε µια πολυεθνική µε δυναµική παρουσία σε δεκάδες αναπτυσσόµενες αγορές, παρέχοντας τεχνολογικές λύσεις B2B µε επίκεντρο τις ψηφιακές πωλήσεις µέσω κινητού και τον ψηφιακό µετασχηµατισµό των πελατών της, που είναι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και άλλες επιχειρήσεις σε Λατινική Αµερική, Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή.
Με όχηµα τις τελευταίες τεχνολογίες, τα advanced analytics και τη φιλοσοφία του mobile first, έχει χτίσει ένα ισχυρό και αξιόπιστο brand που κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Αψηφώντας τις επιπτώσεις της πανδηµίας, η οποία ανάγκασε έναν µεγάλο αριθµό επιχειρήσεων να «βάλουν χειρόφρενο» στις δραστηριότητές τους και να έρθουν αντιµέτωπες µε τον κίνδυνο του λουκέτου, η Upstream κινήθηκε κόντρα στο ρεύµα, πέτυχε τους οικονοµικούς της στόχους, κατέγραψε αύξηση εσόδων της τάξης του 13% – την τελευταία διετία έχει σηµειώσει ανάπτυξη 25% – ενώ παράλληλα ενίσχυσε την οµάδα της, προχωρώντας σε προσλήψεις σε 16 χώρες. Το πιο σηµαντικό όµως, ήταν ότι κράτησε τους υπαλλήλους της ασφαλείς, εφαρµόζοντας ένα καθεστώς πλήρους εξ’ αποστάσεως εργασίας στο µεγαλύτερο διάστηµα της χρονιάς.
Αντιλαµβανόµενη την υγειονοµική κρίση ως ευκαιρία, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, αναπροσάρµοσε τη στρατηγική της και διεύρυνε τις δραστηριότητές της. Σε µια περίοδο, που οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν δει τις πωλήσεις τους από τα φυσικά καταστήµατα να πέφτουν κατακόρυφα εξαιτίας των κατά τόπους lockdown, η Upstream δεν τους προσέφερει απλώς mobile υπηρεσίες προστιθέµενης αξίας, αλλά έχει γίνει ο συνεργάτης που τους οδηγεί στη µετάβαση προς τον ψηφιακό κόσµο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συγκρατήσουν τις οικονοµικές απώλειες της πανδηµίας, αλλά και να επωφεληθούν ταχύτερα από τα πλεονεκτήµατα της ψηφιακής πραγµατικότητας.
Η ίδια ανάγκη να προσφερθούν ψηφιακά υπηρεσίες και προϊόντα κορυφώθηκε σε πάρα πολλούς κλάδους, µε την Upstream να συνεργάζεται πλέον και µε επιχειρήσεις εκτός των τηλεπικοινωνιών. Στο χαρτοφυλάκιό της προστίθενται ισχυροί παίκτες από τον χώρο του λιανεµπορίου, της ασφαλιστικής αγοράς, χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κοµµάτι του ηλεκτρονικού εµπορίου, οι οποίες στρέφονται στην ενίσχυση της παρουσίας τους σε νέα κανάλια αγορών και επικοινωνίας, όπως το κινητό τηλέφωνο.
Σε αυτό το σηµείο έγκειται και η µοναδικότητα της Upstream, ως µιας εταιρείας που καταφέρνει να συνδυάζει τον κόσµο της κινητής τηλεφωνίας µε τον ψηφιακό. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των συνεργασιών της µε τους παρόχους κινητής, µπορεί να προσφέρει στους πελάτες της διαφηµιστική πρόσβαση σε ένα κοινό 20%-30% µεγαλύτερο σε σχέση µε αυτό που θα µπορούσαν να προσεγγίσουν µέσω διαφήµισης στο Facebook για παράδειγµα.
Κίνηση µατ από πλευράς Upstream ήταν και η πρωτοβουλία παροχής δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περισσότερους από 300 εκατοµµύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων στον αναπτυσσόµενο κόσµο, µέσω της πλατφόρµας Zero-D. Σύντοµα η πλατφόρµα αυτή αναµένεται να αγγίξει τα 400 εκατοµµύρια χρήστες, χάρη σε νέες συµφωνίες που έχουν εξασφαλιστεί. Αξίζει να σηµειωθεί πως σε χώρες των αναδυόµενων αγορών το κινητό συχνά αποτελεί το µοναδικό µέσο πρόσβασης στο internet, ενώ το κόστος των δεδοµένων κρίνεται δυσβάσταχτο για τον µέσο καταναλωτή.
Μην ξεχνάµε ότι τη χρονιά που πέρασε, η καραντίνα και ο εγκλεισµός ενίσχυσαν την ανάγκη πλοήγησης στο διαδίκτυο, καθώς ο κόσµος ήθελε να ενηµερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις που αφορούσαν τον Covid-19, να επικοινωνεί περισσότερο µε τους οικείους του, αλλά και να πραγµατοποιεί ηλεκτρονικές αγορές. Σύµφωνα δε µε έρευνα, οι Έλληνες το 2020 ξόδεψαν περισσότερες από 4,6 δισ. ώρες συνδεδεµένοι στο διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο.
Πέρα από τη συνεισφορά σε τεχνολογικό επίπεδο, η Upstream στήριξε έµπρακτα και την κοινωνία, συµβάλλοντας µαζί µε τους εργαζοµένους της, στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισµού για την ενίσχυση της ψηφιακής διδασκαλίας στα σχολεία και ενίσχυσε το έργο ΜΚΟ όπως η ΣΧΕΔΙΑ, ο ΔΕΣΜΟΣ, τα Παιδικά χωριά SOS, και οι Social Hackers.