Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα στην εργασία- Πού πάμε από εδώ και πέρα;

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα στην εργασία- Πού πάμε από εδώ και πέρα;
Photo: pixabay.com
Ύστερα από 12 μήνες, πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως. Ποια είναι άραγε τα διδάγματα μιας χρονιάς όπου ζήσαμε και δουλέψαμε εν μέσω της πανδημίας; Προς τα πού πηγαίνουμε;

του Lance Lambert

Πριν από έναν χρόνο, το Fortune έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο προσωπικό του, ενημερώνοντας ότι όλοι θα έπρεπε να δουλέψουν εξ αποστάσεως για μια εβδομάδα: «Θα αξιολογήσουμε εκ νέου την ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή την προσωρινή πολιτική την επόμενη εβδομάδα και θα σας ενημερώσουμε για τυχόν επικαιροποιήσεις».

Ύστερα από 12 μήνες, πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως. Ποια είναι άραγε τα διδάγματα μιας χρονιάς όπου ζήσαμε και δουλέψαμε εν μέσω της πανδημίας; Προς τα πού πηγαίνουμε;

Για να πάρουμε μια γεύση του πώς έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις των ανθρώπων σε σχέση με την εργασία, το Future Forum, μια κοινοπραξία με την υποστήριξη της Slack, προσέφερε στο Fortune Analytics αποκλειστική πρόσβαση σε μια έρευνα γνώμης που συνέταξε με τη συμμετοχή άνω των 8.500 εργαζομένων γνώσης ή ειδικευμένων υπαλλήλων γραφείο απ’ όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του δείκτη Future Forum Remote Employee Experience Index.

Ιδού μερικά από τα ευρήματα:

  • 63% των εργαζομένων γνώσης προτιμούν ένα υβριδικό μοντέλο, ενώ 20% θέλουν μόνο τηλεργασία και 17% επιλέγουν να εργάζονται πάντα από το γραφείο.
  • 38% των εξ αποστάσεως εργαζομένων γνώσης λένε ότι το άγχος τους είναι μικρότερο όταν εργάζονται από απόσταση, ενώ 20% δηλώνουν ότι είναι περισσότερο αγχωμένοι.
  • 45% των εργαζομένων απαντούν ότι η ισορροπία εργασίας- προσωπικής ζωής τους είναι καλύτερη ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως. Μόνο το 19% λέει ότι είναι χειρότερη.
  • 39% των ατόμων που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας λένε ότι δουλεύουν περισσότερες ώρες κάθε μέρα, σε σύγκριση με το 31% των εργαζομένων από το γραφείο που υιοθετούν αυτήν την απάντηση.
  • 32% των εργαζομένων γνώσης αισθάνονται ότι περνάνε burn out, έχουν δηλαδή μια αίσθηση εξάντλησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι είναι ξεκάθαροι: προτιμούν έναν υβριδικό χώρο εργασίας. Μεταξύ των εργαζομένων γνώσης, σχεδόν 2 στους 3 θέλουν ένα μέλλον όπου θα μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ της εργασίας από το γραφείο και της εργασίας από το σπίτι. Αν και οι εργαζόμενοι διψούν για να συνεχίσουν να ενσωματώνουν στοιχεία εξ αποστάσεως εργασίας στις ζωές τους, μόλις 1 στους 5 θέλει να στραφεί αποκλειστικά στο remote.

Γιατί; Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι δηλώνουν πως απασχολούνται περισσότερες ώρες συνολικά σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο γραφείο. Για να το θέσουμε απλά: όταν το γραφείο είναι το σπίτι σου, είναι δύσκολο να πεις όχι.

Πηγή: Fortune