Λονδρέζικο άνοιγμα στα ισλαμικά κεφάλαια
- 14/08/2013, 19:02
- SHARE
Η Βρετανική πρωτεύουσα στοχεύει σε μια αγορά 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, στις αρχές Ιουλίου, ο Δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «τεράστιες ευκαιρίες» ενίσχυσης του Σίτι απέναντι στα ισλαμικά κεφάλαια και στήριξε με θέρμη να φιλοξενήσει η πόλη του το Παγκόσμιο Ισλαμικό Οικονομικό Φόρουμ τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά σε χώρα μη μουσουλμανική.
Συμφωνίες ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων λιρών έκλεισαν πέρσι στην Μαλαισία που διοργάνωσε το φόρουμ, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν «Ισλαμικό Νταβός».
Η ισλαμική οικονομία προσαρμόζεται στις αρχές που πρεσβεύει το Κοράνι, το οποίο απαγορεύει την καταβολή τόκων. Περίπλοκες εναλλακτικές συμφωνίες, όμως, επιτρέπουν στους μουσουλμάνους πιστούς να χρησιμοποιούν οικονομικά προϊόντα, όπως το σουκούκ (ομόλογο) και το τακαφούλ (ασφάλεια), χωρίς να παραβιάζουν τους θρησκευτικούς κανόνες.
Διαβάστε ακόμη: Μετωπική στον «βράχο του Ταρίκ»
Ο στόχος για το Λονδίνο είναι να κερδίσει ένα κομμάτι από αυτά τα προϊόντα που «συμβαδίζουν με την σαρία», τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα στη διετία και από 826 δισ. δολάρια που ήταν το 2010 σήμερα, το 2012 έφθασαν το 1,2 τρισ. δολάρια και προβλέπεται να αγγίξουν το 1,6 τρισ. δολάρια μέχρι το 2015.
Ο ρόλος του Λονδίνου στην ισλαμική οικονομία μπήκε στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι αρμόδιες αρχές που διαμορφώνουν τους κανόνες και χαράσσουν πολιτική, υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που διευκόλυναν την χρήση φιλικών με την σαρία προϊόντων.
Σήμερα περίπου 25 νομικές εταιρείες στο Λονδίνο προσφέρουν σχετική τεχνογνωσία και υποστήριξη, η Βρετανία έχει τρεις ισλαμικές τράπεζες, ενώ 22 «παραδοσιακές», προσφέρουν ισλαμικές τραπεζικές υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών είναι η HSBC, η Royal Bank of Scotland, η Barclay’s και το παράρτημα της Citigroup στο Λονδίνο.
Διαβάστε ακόμη: Ζητείται ιδιωτικό νησί σε τιμή ευκαιρίας
Ορισμένες πολύ σημαντικές συμφωνίες στην Βρετανία έγιναν με βάση ισλαμικά προϊόντα, όπως η επένδυση των 150 εκατομμυρίων από το Κατάρ στον ουρανοξύστη Shard των 72 ορόφων, καθώς και η οικονομική στήριξη από το εμιράτο για την ανάπλαση της περιοχής Chelsea Barracks σε μια από τις πιο ακριβές του Λονδίνου, ένα σχέδιο που ακόμα «καρκινοβατεί».
Επενδυτές από το Κουβέιτ αγόρασαν το 2007 την Aston Martin χρησιμοποιώντας τέτοια προϊόντα. Ωστόσο κι αυτός ο τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα. Το φρένο στην ανάπτυξη μετά την οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που προκάλεσε η Αραβική Ανοιξη, εμποδίζουν την ανάκαμψη.
Οι τραπεζικές υπηρεσίες λιανικής έχουν υποστεί πλήγμα, με την HSBC να υποχρεώνεται να κλείσει ισλαμικές τραπεζικές υπηρεσίες της σε έξι αγορές τον Οκτώβριο του 2012. Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες διευρύνονται.
«Στο παρελθόν η πλειοψηφία των οικονομικών συναλλαγών στην περιοχή του Κόλπου ήταν συμβατικές», υποστηρίζει η Φαρμπίντα Μπι, επικεφαλής του τμήματος ισλαμικής οικονομίας στην νομική φίρμα Norton Rose Fulbright. «Αυτό όμως έχει αλλάξει τα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια. Κι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων τείνουν να ακολουθούν εξολοκλήρου τους κανόνες της σαρία στις τραπεζικές και επενδυτικές συναλλαγές τους».