Ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown, η Βρετανία αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς της πανδημίας

Ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown, η Βρετανία αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς της πανδημίας
epa09009140 Ambulance staff push a bed with an patient outside the Royal London hospital in London, Britain, 13 February 2021. Britain's National health service (NHS) has been under sever pressure even as Covid-19 hospital admissions continue to fall across the UK. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα χρόνο αργότερα η χώρα βρίσκεται στο τρίτο lockdown, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου με στόχο να ανασχέσει την εξάπλωση ενός πολύ θανατηφόρου κύματος της ασθένειας που αποδίδεται στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος που είναι πιο μεταδοτικό.

Η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω covid-19, η Βρετανία, θα αποτίσει σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown στη χώρα, με το κοινοβούλιο να τηρεί ενός λεπτού σιγή.

Στις 12:00 ακριβώς (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) τα μέλη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου θα διακόψουν τις εργασίες τους και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να θυμηθούν τη θλιβερή αυτή επέτειο και να αποτίσουν φόρο τιμή «στους εκατομμύρια ανθρώπους που βυθίστηκαν στο πένθος» σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το βράδυ της 23 Μαρτίου 2020 ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την επιβολή lockdown στη χώρα. Ήδη η Βρετανία μετρούσε περισσότερους από 300 νεκρούς από τον κορωνοϊό.

Ένα χρόνο αργότερα η χώρα βρίσκεται στο τρίτο lockdown, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου με στόχο να ανασχέσει την εξάπλωση ενός πολύ θανατηφόρου κύματος της ασθένειας που αποδίδεται στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος που είναι πιο μεταδοτικό. Η Βρετανία μετρά πλέον 126.000 νεκρούς από covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη, και περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια κρούσματα, ανάμεσά τους ο ίδιος ο Τζόνσον αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος.

«Κανένας από εμάς δεν γλίτωσε από τη δοκιμασία της covid-19. Από το σοκ που στερούμαστε τις ελευθερίες μας ως τη θλίψη της απώλειας ενός αγαπημένου», δήλωσε ο Λίντσεϊ Χόιλ, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σε ανακοίνωσή του. «Οπότε είναι δίκαιο, ένα χρόνο αργότερα, να σκεφτούμε τι περάσαμε ως έθνος, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε πολλές ζωές που χάθηκαν και στις οικογένειες που πενθούν», πρόσθεσε.

Προβλήματα προμήθειας

Ο Τζόνσον κάλεσε τους Βρετανούς με την ευκαιρία της επετείου αυτής «να σκεφτούν τη χρονιά που πέρασε, μία από τις πιο δύσκολες στην Ιστορία της χώρας μας».

Η συντηρητική του κυβέρνηση, που δέχεται συχνά επικρίσεις για τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και επειδή καθυστέρησε να λάβει μέτρα ανάλογα του μεγέθους της κρίσης, πλέον βασίζεται στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19, η οποία είναι μια από τις πιο προχωρημένες παγκοσμίως, για να άρει σταδιακά τους περιορισμούς ως το τέλος Ιουνίου.

Από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού στη Βρετανία, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, σχεδόν 28 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19 και άλλα 2,3 εκατομμύρια και τις δύο δόσεις.

Στη Βρετανία χορηγούνται τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης, ενώ ένα τρίτο του αμερικανικού εργαστηρίου Moderna αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Στόχος είναι να έχει χορηγηθεί μία δόση εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών ως τα μέσα Απριλίου και σε όλους τους ενήλικες ως το τέλος Ιουλίου.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων της AstraZeneca τον Απρίλιο εξαιτίας των καθυστερήσεων που αποδίδονται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής στην Ινδία. Ωστόσο δεν αναθεώρησε τον οδικό της χάρτη για την άρση του lockdown.

Η προμήθεια του εμβολίου αυτού αποτελεί και λόγο αντιπαράθεσης μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, η οποία απείλησε να εμποδίσει την εξαγωγή των δόσεων που παράγονται στο έδαφός της. Το Λονδίνο εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα είναι «αντιπαραγωγικό», ενώ ο Τζόνσον ζήτησε χθες να υπάρξει «διεθνής συνεργασία» στον τομέα των εμβολίων.