Εστίαση: «Πλέκεται δίχτυ» προστασίας για την ώρα της επανεκκίνησης
- 24/03/2021, 12:30
- SHARE
Πρόγραμμα με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου εστίασης φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, δόθηκε έμφαση στο θέμα της χρηματοδότησης του κλάδου, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση στην νέα κανονικότητα μετά την επανεκκίνηση που τοποθετείται περί τα μέσα Απριλίου, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
Υπήρξε δέσμευση για ανακοινώσεις εντός των ημερών αναφορικά με νέο πρόγραμμα που θα στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), ζήτησε ενίσχυση του κλάδου με κεφάλαια κίνησης και ικανή ρευστότητα ώστε όλες οι επιχειρήσεις να έχουν δυνατότητα επανεκκίνησης. Ζητήθηκε επίσης παράταση των συμβάσεων στις μισθώσεις επαγγελματικής στέγης για διάστημα τριών ετών, κάτι που φέρεται να εξετάζει το επιτελείο της κυβέρνησης. Ουσιαστικά προτείνεται επιμήκυνση των επαγγελματικών μισθώσεων σε ίσο χρόνο με τον χρόνο που τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά με κρατική εντολή.
Αν και πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες μένει να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες ώστε να αξιολογηθούν ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων από την επόμενη εβδομάδα, επικρατεί σε γενικές γραμμές σχετική ικανοποίηση στην αγορά της εστίασης. Εκτιμάται ότι είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει ένα δίχτυ προστασίας, με οριζόντια μέτρα που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης τα οποία θα υπολογίζονται για κάθε μήνα lockdown ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών του αντίστοιχου μήνα του έτους αναφοράς, που είναι το 2019. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το αίτημα που έχει υποβάλλει η ΠΟΕΣΕ για κεφάλαιο κίνησης προς τις επιχειρήσεις, το πακέτο εκτιμάται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ικανό πάντως να ανακουφίσει τις 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου, δηλαδή 30.000 επαγγελματίες, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Σημειώνεται επίσης ότι ένα από τα αιτήματα των επιχειρηματικών φορέων της εστίασης είναι η απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους, καθώς με βάση σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τους 332 δήμους έχουν παραχωρήσει την απαλλαγή μόλις 80-90. Τέλος ζητείται ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των εργαζομένων στον κλάδο εστίασης και φιλοξενίας ώστε να θωρακιστεί το ανθρώπινο δυναμικό και να ενισχυθεί και το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών. Προς την ίδια κατεύθυνση σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ το οποίο αφορά στην επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια αποστειρωτών αέρα.