Όσα είδαμε στο SAS Executive Connect 2021: Η ηγεσία, τα δεδομένα και οι ομάδες που κερδίζουν
- 27/03/2021, 12:32
- SHARE
Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το SAS Executive Connect, που διοργάνωσε η SAS Ελλάδας, ηγέτιδα εταιρεία στα Analytics και την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε συνεργασία με το Fortune Greece.
Η εκδήλωση-θεσμός απευθύνεται σε ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων και φιλοξενεί κάθε χρόνο διεθνείς προσωπικότητες με σκοπό την αλληλεπίδραση, τη δικτύωση και την ανταλλαγή πολύτιμης γνώσης και εμπειριών πάνω σε θέματα ηγεσίας και tech disruption στο επιχειρείν.
Η SAS φιλοξένησε φέτος ως «featured speaker» τον Δημήτρη Ιτούδη, Προπονητή της Ομάδας Μπάσκετ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε ένα πρωτότυπο και διαδραστικό event για να αναλύσουμε τον «Tρόπο Σκέψης του Πρωταθλητή» και να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα όπως:
- Πώς δημιουργούνται οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό;
- Με ποιον τρόπο ο coach αναλύει τα data του αγώνα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και λαμβάνει αποφάσεις;
- Πότε ο coach είναι έτοιμος να πάρει την σωστή απόφαση που θα κρίνει το παιχνίδι και θα κερδίσει το πρωτάθλημα;
Ο Δημήτρης Ιτούδης με επτά κατακτήσεις του κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ, της Euroleague, και με ρεκόρ νικών 84% στη διοργάνωση έδωσε επίσης πάσα σε σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρείν, όπως ο Κώστας Γεράρδος Vice President και CO – CEO της Plaisio – Πλαίσιο, ο Ανδρέας Αθανασόπουλος Deputy CEO και GROUP CTO της Eurobank, o Γιάννης Παπατσίρος Regional Leader στην SAS Ελλάδος, Κύπρου και Βουλγαρίας και συζήτησαν για ηγεσία και πρωταθλητισμό στο «γήπεδο» των επιχειρήσεων και του αθλητισμού.
Περισσότερα από 400 στελέχη της αγοράς που παρακολούθησαν το event στην πλατφόρμα crowdcast, ανταποκρίθηκαν σε ένα challenge ερωτήσεων και έδωσαν απαντήσεις που σχολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Το βίντεο του event είναι πλέον διαθέσιμο και στο Youtube Channel του Fortune:
Τα βασικά σημεία της εκδήλωσης:
Η Μαρία Ακριβού, Senior Editor του Fortune Greece, άνοιξε το event με τον Γιάννη Παπατσίρο, Regional leader της SAS για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία σε ένα firechat για τις επιχειρήσεις και το πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνητή νοημοσύνη και τα data analytics για την ανάπτυξή τους.
Ο κ. Παπατσίρος ανέφερε πως οι απαιτήσεις των πελατών σήμερα είναι μεγαλύτερες και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα περάσουμε στην εποχή της προσωποποιημένης και αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να επιτύχουμε με τη δύναμη των analytics μια βέλτιστη εμπειρία για τον πελάτη σε πραγματικό χρόνο. «Αυτό είναι που διαφοροποιεί την SAS από τον ανταγωνισμό και είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας για αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο. Θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία με τον τρόπο, το μέσο και τον χρόνο που χρειάζεται ο πελάτης. Είμαστε πλέον στην εποχή του «τώρα τι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το πώς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το ζήτημα των τεράστιων δεδομένων που παράγουν τα analytics, ο κ. Παπατσίρος ανέφερε πως το πρόβλημα είναι ότι τα μοντέλα δίνουν τόσα πολλά δεδομένα που μπορεί να φτάσουν όταν εφαρμοστούν να μην είναι επίκαιρα. Σε έναν οργανισμό με διαφορετικά τμήματα, κάθε τμήμα έχει διαφορετική προσέγγιση στην πλευρά των analytics.
Η SAS έρχεται με τη νέα πλατφόρμα SAS Viya να αυτοματοποιήσει, να απλοποιήσει και να αναπτύξει τη δημιουργία μοντέλων από τα δεδομένα των analytics μέσα σε λίγα λεπτά, για όλα τα τμήματα ενός οργανισμού. «Η ανάπτυξη των κέντρων αριστείας analytics (center of excellences), όπως την ονομάζουμε, αποτελεί μια ενιαία στρατηγική, με ανάπτυξη και βελτιστοποίηση στο μέγιστο δυνατό σε μια επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπατσίρος.
«Αυτή η τεχνολογία δεν είναι επιστημονική φαντασία», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «η λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, η διαθεσιμότητα των δεδομένων και η εξέλιξη των αλγορίθμων φέρνουν μια ισορροπία στη λήψη αποφάσεων. Το ζήτημα είναι πώς θα αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Αυτό προσφέρει η πλατφόρμα μας μέσω της διαδικασίας της προσωποποιημένης απόφασης. Μιλάμε πλέον για τη μετάβαση από το digital transformation στο business transformation».
Ο κ. Παπατσίρος έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα σχετικά με τη διαδικασία λήψης δανείων. «Εάν αυτό μπορεί να αυτοματοποιηθεί, τότε θα μιλάμε για μια διαδικασία που βελτιώνει το κόστος, τον χρόνο και την ικανοποίηση του πελάτη. Η SAS είναι έτοιμη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις σε αυτή τη μετάβαση».
Η επιτυχία μέσα από τις αποτυχίες, το ρίσκο και η δύναμη του να βάζεις στόχους
Στη συνέχεια ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece συζήτησε μαζί με τον Δημήτρη Ιτούδη, ποια μαθήματα μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός στους επιχειρηματικούς ηγέτες, αλλά και πώς οι ίδιοι θα μάθουν να διαχειρίζονται την επιτυχία και την αποτυχία.
Ο Δημήτρης Ιτούδης μέσα από μια βιωματική παρουσίαση με τίτλο “How to achieve superior results in sports & in life”, επέλεξε να εστιάσει στις αποτυχίες τις οποίες έζησε στην πορεία του, επειδή με αυτό τον τρόπο, κατά τον ίδιο, μπορούσε να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις επιτυχίες.
Παράλληλα ο Δημήτρης Ιτούδης στα λεγόμενα του στάθηκε σε ιστορίες από τη καριέρα του, από το ξεκίνημα της στον ΠΑΟΚ μέχρι και την κατάκτηση της Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ το 2019 στη Βιτόρια, ενώ μίλησε και τις αποτυχίες και πως ατσαλώνουν έναν άνθρωπο ή μία ομάδα ανεξάρτητα του τι είδους αποτυχία είναι αυτή.
Ο κόουτς Ιτούδης ακόμα θυμήθηκε τις προτάσεις που έχει όσο ήταν ο στενός συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αλλά και το όχι που είπε στο «τριφύλλι» το καλοκαίρι του 2012 για να αναλάβει τη θέση του head coach.
«Θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στις αποτυχίες και στις σφαλιάρες, ώστε να καταλάβουμε ότι πρέπει να εκτιμώνται ακόμα περισσότερο οι επιτυχίες. Επιτρέψτε να αναφερθώ σε μία ιστορία με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Έχει πετύχει πολλά μεγάλα σουτ στη καριέρα του, όπως στο Βελιγράδι το 2005 με την Εθνική Ομάδα. Ίσως δεν γνωρίζει κανείς τα αποτυχημένα σουτ μαζί μου στο ΟΑΚΑ. Όλες αυτές οι αποτυχημένες προσπάθειες ήταν η εξέλιξη του ώστε να γίνει αυτό που έγινε.
Η κάθε αποτυχημένη προσπάθεια και το κάθε αποτυχημένο πείραμα, σουτ ή προπόνηση είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Με ρωτούν συνάδερφοι σας ποιο κομμάτι της καριέρας μου θυμάμαι περισσότερο με αγάπη. Είναι όταν συνδέονται με μέρες που αναλύω τον αντίπαλο μέχρι τις 4-5 το πρωί. Αυτές οι μέρες και οι σεζόν είχαν πεσίματα, αλλά μας έφεραν ένα βήμα μπροστά, μπορεί εμείς ως ηγέτες να πήραμε την απόφαση, αλλά έχουμε συνεργάτες που μας βοηθούν. Πιστεύω πολύ στην επιλογή των συνεργατών που μπορούν να κάνουν challenge.
Για 13 χρόνια ήμουν σε ένα μεγάλο σωματείο τον Παναθηναϊκό με σπουδαίες σεζόν. Τα αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αλλά οι χρονιές γεμάτες δυσκολίες και αντιξοότητες. Μέσα σε αυτά τα χρόνια τρεις φορές δέχθηκα προτάσεις να αναλάβω, μία από αυτές ήταν της Μπασκόνια το 2007. Ήταν άκρως εποικοδομητικά χρόνια που μου χάρισαν σχέσεις, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αυτο αποτελεσματικότητα που λένε και οι Αμερικανοί. Έμαθα να λειτουργώ σε δευτερόλεπτα.
Πρεσβεύω με μεγάλο πάθος και τότε ως συνεργάτης του Ζέλικο στον Παναθηναϊκό, πως όλα κρίνονται στις συνεργασίες και στην αποδοχή των ρόλων. Πρέπει να νιώθεις πως ανήκεις εκεί και έχει αποδοχή το τι κάνεις. Μία από τις πιο δύσκολες μου αποφάσεις ήταν να πω όχι στον Παναθηναϊκό μετά από αυτά τα 13 χρόνια. Μου έρχεται αυτή η πρόταση και εγώ έπρεπε να πω ένα μεγάλο όχι. Δεν έχει να κάνει ένα όχι που καθορίζει τη πορεία μας. Εκείνη την περίοδο που έμεινα έξω για ένα χρόνο, αποδέχθηκα την πρόταση της άσημης Μπάνβιτ. Δεν είχε ούτε το πολύ μεγάλο μπάτζετ και πολύ ειδικοί είπαν πως ήταν μία άθλια δική μου απόφαση. Εγώ άκουσα το ένστικτο μου και ακολούθησα το δικό μου δρόμο και υπέγραψα μαζί της για τρία χρόνια και διακόπηκε γιατί ήρθε η πρόταση της ΤΣΣΚΑ.
Έχω αθλητές που μετά από μία χρονιά μου είπαν ότι κόουτς το σώμα μου ήταν εκεί, αλλά δεν σε άκουγα δηλαδή το μυαλό τους ήταν αλλού. Όταν πήγε στην ΤΣΣΚΑ ο Πρόεδρος μου έκανε μία ερώτηση αν φοβάμαι το ρίσκο και για μένα δεν ήταν ρίσκο αλλά πρόκληση. Δεν το μετάνιωσε, αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν αντιπαραθέσεις και αντιξοότητες. Αν δεν ξέρεις να χάνεις, δεν θα κερδίσεις ποτέ. Στη δική μου δουλειά θα πρέπει κάθε στιγμή να είσαι έτοιμος να απολυθείς. Είμαι ο μακροβιότερος ξένος κόουτς σε μία από τις πιο ηλεκτρικές καρέκλες, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα το μετά μόνο τη καθημερινότητα.
Ο συνδυασμός θεάματος και ουσίας είναι ο καλύτερος. Το 2014 όταν ανέλαβα την ομάδα έβαλα μόνο κάποιες πινελιές. Στόχος ήταν ν σκοράρουμε περισσότερο, κάτι που παίζει ρόλο και για το κοινό. Αυτή η επιλογή εμπεριείχε και λάθη, αφού αυξήσαμε τις λάθος επιλογές στο παρκέ. Δεν θυσίαζα το αποτέλεσμα μόνο για το θέαμα».
«Fall forward, never back»
Ένα ρητό που χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Ιτούδη είναι πως τα τρόπαια έρχονται μπροστά στο κοινό, αλλά η προετοιμασία γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. «Fall forward, never back. Κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, πείραμα ή σουτ στο μπάσκετ είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία», ανέφερε ο Δημήτρης Ιτούδης. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στην αξία του να παίρνει κανείς ρίσκο στη ζωή αφού, όπως είπε τα βιώματά του τού έδειξαν μέχρι τώρα ότι στο ρίσκο υπάρχει μόνο κέρδος, ακόμη κι αν έρθουν αποτυχίες στη ζωή. Φυσικά, δεν άφησε απ’ έξω τον παράγοντα της αποτυχίας και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να την διαχειρίζεται το μυαλό μας, που μόνο αυτό γνωρίζει τις αδυναμίες, τους φόβους και τους δισταγμούς μας. Το μυαλό όμως χρειάζεται χειραγώγηση.
Για τον Δημήτρη Ιτούδη το μπάσκετ και οι επιχειρήσεις είναι ομαδικά σπορ. «Οι καλύτερες μέρες στη δουλειά μας ήταν, είναι και θα είναι όταν ο ένας βοήθησε τον άλλο να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Εάν όμως αυτό δεν γίνεται με εμπιστοσύνη μεταξύ μας, τότε δεν θα το θυμόμαστε με μεγάλη αγάπη. Η ουσία της επιτυχίας έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίσαμε τις ήττες και τις σφαλιάρες. Όλες αυτές οι ήττες είναι εκείνες που μας χαρακτήρισαν».
Η ψυχολογία στον αθλητισμό και το επιχειρείν είναι πολύ σημαντική για τον Δημήτρη Ιτούδη. «Όταν ένας εργαζόμενος νιώθει καλά σε μια επιχείρηση και ότι ανήκει εκεί, τότε θα μείνει. Αλλιώς θα πρέπει να φύγει. Η ερώτηση όμως για όλους είναι η εξής: Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε, είμαστε όμως έτοιμοι να χάσουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος διανύει τον 7ο χρόνο στην ΤΣΣΚΑ.
«Για να μάθει κάποιος δεν μπορεί να έχει μόνο επιτυχίες. Αυτό που μας είπε ο Δημήτης Ιτούδης για τη γνώση μέσα από τις αποτυχίες δείχνει με ανθρώπινη διάσταση ένα μαθηματικό μοντέλο για το πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Aνδρέας Αθανασόπουλος, Αναπληρωτής CEO, Group CTO Digital & Retail της Εurobank με τον Δημήτρη Ιτούδη να συμπληρώνει πως αυτό ακριβώς συμβαίνει και στον αθλητισμό. «Η τοποθέτηση για τους αλγορίθμους και τον άνθρωπο είναι κατά πόσο μας βοηθούν τα δεδομένα. Στην ανάλυση ενός αντιπάλου έχουμε πολλά πλάνα. Όπως προετοιμαζόμαστε εμείς, έτσι γίνεται και για τον αντίπαλο».
Η χρυσή τομή ανάμεσα στην τεχνολογία και τον άνθρωπο
Για τον Κώστα Γεράρδο, αντιπρόεδρο και Co–CEO της Πλαίσιο, εάν μία επιχείρηση δεν έχει έναν μηχανισμό που παράγει δεδομένα χωρίς τον ανθρώπινο παράγονται, τότε δεν θα πάει καλά». «Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των δεδομένων που μπορεί να χαθείς. Η απάντηση που σου δίνουν τα δεδομένα είναι το τι συμβαίνει. Ο λόγος που συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσουμε, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας».
«Υπάρχουν αποφάσεις μικρής και μεγάλης συνέπειας, υπάρχουν όμως και αποφάσεις που δεν είναι αναστρέψιμες. Όταν αποφασίσαμε για παράδειγμα να μπούμε στις λευκές συσκευές, εάν δεν το κάναμε καλά θα είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Όπως είπε ο Τζεφ Μπέζος, στις μεγάλες αποφάσεις προηγείται το ρίσκο του επικεφαλής», τόνισε ο κ. Γεράρδος.
Ο Aνδρέας Αθανασόπουλος δήλωσε με τη σειρά του πως πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιες αποφάσεις χρησιμοποιούμε τα δεδομένα και για ποιες όχι. «Υπάρχουν οργανισμοί που κινούνται με τον μέσο όρο, όμως οι επιχειρήσεις πρέπει να ξέρουν ποιες από τις αποφάσεις θα πάρουν τα μηχανήματα και ποιες όχι. Για παράδειγμα, όταν ήμουν στην Αγγλία τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε χρησιμοποιήσει μηχανή για τις προτάσεις μάρκετινγκ που «κατατρόπωνε» τους ανθρώπους. Υπάρχουν λοιπόν κομμάτια που ο άνθρωπος πρέπει να ακούει τη μηχανή και μετά να αποφασίζει. Αυτό που πρέπει να κάνει ο σωστός ηγέτης στη μηχανή είναι οι σωστές ερωτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το πόσο έχει επηρεάσει την καριέρα του Δημήτρη Ιτούδη η χρήση των στατιστικών, ο ίδιος απάντησε «αρκετά, και στο κομμάτι της στελέχωσης μιας ομάδας. Παίζει βέβαια ρόλο και ο χαρακτήρας του παίκτη, αλλά και το ιατρικό ιστορικό του. Όλα αυτά τρέχουν σε μηχανές και μάς δίνουν τα δεδομένα. Ακόμη και για πόσες ώρες κοιμάται το βράδυ ή εάν είναι αγχωμένος. Οι απαντήσεις που παίρνουμε μας φτιάχνουν το πρόγραμμα προπονήσεων και της προετοιμασίας των αγώνων. Επίσης, οι αιματολογικές εξετάσεις μάς δείχνουν ποιος αθλητής μπορεί να κινδυνεύει με τραυματισμό».
Σχετικά με το πώς διαχειρίστηκε η ΠΛΑΙΣΙΟ τα δεδομένα στα ψηφιακά κανάλια την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Γεράρδος λέει πως «αποδείχθηκε ότι οι επενδύσεις μας κυρίως στον τομέα των logistics μάς βοήθησαν να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Την Κυριακή 15/3/20, όμως, η ευκολία να λαμβάνουμε τις αποφάσεις από κοντά τελείωσε. Τότε έπρεπε να τρέξουμε μια εταιρεία 1.500 ανθρώπων από το σπίτι. Στο κομμάτι των δεδομένων είχαμε τρεις φορές τη μέρα ψηφιακές συναντήσεις πάνω στα δεδομένα που μάς έδινε ειδική πλατφόρμα. Μιλάμε για το πιο real time management που έζησα στη ζωή μου».
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έγιναν ψηφιακοί σύμβουλοι πολλών επιχειρήσεων και η Εurobank κλήθηκε να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα που δημιουργήθηκε. «Η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων στις τράπεζες απαιτεί χρόνο και διάδραση με τον πελάτη. Μέσα στην πανδημία όλο το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Η ελληνική πραγματικότητα είναι ότι έγιναν βήματα 3-4 ετών μέσα σε 3 μήνες, κυρίως όσον αφορά στην εξοικείωση του κόσμου. Όλοι έμαθαν πώς να μπουν στο web banking. Όμως το μεγάλο όφελος δεν είναι μόνο εκεί. Οι τράπεζες συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα ότι η τραπεζική δεν μπορεί να γίνει μηχανιστική. Υπάρχουν αποφάσεις τις οποίες ο πελάτης δεν μπορεί να λάβει μόνος του και εκεί μπήκε ο όρος του «phygital», ο συνδυασμός φυσικού κόσμου με ψηφιακό», σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο.
Η Εurobank από την πλευρά της εισήγαγε τον θεσμό του Video Banking όπου οι πελάτες της έχουν αποκλειστικό relationship manager που κάνει όλες τις συναλλαγές τους από απόσταση. Αυτό δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα και έδωσε μια φανταστική δυνατότητα να έρθουν κοντά δύο κόσμοι τους οποίους μέχρι τώρα θεωρούσαμε ξεχωριστούς.
Πώς χτίζονται οι ομάδες που κερδίζουν
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το πλέον κρίσιμο ερώτημα. Πώς χτίζουμε ομάδες που κερδίζουν; Για τον Δημήτρη Ιτούδη η σωστή στελέχωση είναι το κλειδί για να εξελίξει ο ίδιος τις δικές του ικανότητες.
Ο Κώστας Γεράρδος ανέφερε από την άλλη πως «για να χτίσεις μια ομάδα που κερδίζει πρέπει πρώτα να κάνεις πρωταθλητισμό ο ίδιος. Εάν δεν δουλεύεις σκληρά, ούτε οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Πρώτα πρέπει εγώ να αλλάξω τον εαυτό μου και μετά να αλλάξω την ομάδα», ενώ ο Aνδρέας Αθανασόπουλος υποστήριξε αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα πως «οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μαζικές προσλήψεις. Η τύχη σε αυτό είναι ότι έχουν καταλάβει ότι δεν πρέπει να αναζητούν τους ομοίους τους. Η κατεύθυνση στο επιχειρείν είναι στην υιοθέτηση των κριτηρίων ESG (enviromental social government) και του diversity. Αυτό προσεγγίζει άτομα τα οποία προσφέρουν διαφορετικότητα στη λήψη αποφάσεων»..