Οι …«κωλοτούμπες» πολυεθνικών κολοσσών λόγω λαϊκής οργής στην Κίνα
- 27/03/2021, 18:41
- SHARE
του Grady McGregor
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης στον κόσμο αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου λαϊκή οργή στην Κίνα. Ο λόγος; Κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκστρατείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης καλούν σε μποϊκοτάζ τους καταναλωτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για παλαιότερες δηλώσεις των εταιρειών ότι ανησυχούν σχετικά με αναφορές ότι η Κίνα χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία για την παραγωγή βαμβακιού στην επαρχία Xinjiang.
Τώρα, ορισμένες εταιρείες αποσύρουν αυτές τις δηλώσεις ή υιοθετούν διαφορετικό αφήγημα για τα προϊόντα τους, ανάλογα με το αν το κοινό είναι δυτικό ή κινέζικο.
Η H&M, η σουηδική εταιρεία λιανικών πωλήσεων και η μεγαλύτερη εταιρεία μόδας στον κόσμο, ήταν η πρώτη εταιρεία που μπήκε στο …μάτι του κυκλώνα την Τετάρτη όταν η Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας, που αποτελεί κομμάτι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μοιράστηκε μια δήλωση της H&M στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo. Η δήλωση της H&M από τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέφερε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε πλέον βαμβάκι προερχόμενο από την επαρχία Xinjiang στα προϊόντα της και ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις αναφορές ότι η Κίνα χρησιμοποιούσε πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας μεταξύ του μειονοτικού πληθυσμού των Ουιγούρων στην Xinjiang.
(Το Πεκίνο αρνείται όλες τις αναφορές καταναγκαστικής εργασίας στη Xinjiang. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «απλά ένα κακόβουλο ψέμα» την Πέμπτη.)
Σε μια δημοσίευση στο Weibo που είχε ευρεία απήχηση, η Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας κατηγόρησε την H&M ότι «διέδιδε φήμες» και είπε ότι ήταν «ευσεβής πόθος» η H&M να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Κίνα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η κρατική People’s Daily, σύντομα συνεπικούρησαν ασκώντας κριτική.
Το αποτέλεσμα; Μέχρι την Πέμπτη οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου είχαν αποσύρει τα προϊόντα της H&M από τις πλατφόρμες τους και οι Κινέζοι celebrities διέκοψαν τις σχέσεις τους με το εμπορικό σήμα της εταιρείας. Οι τοποθεσίες των καταστημάτων της H&M μάλιστα εξαφανίστηκαν από τις εφαρμογές ηλεκτρονικών χαρτών στην Κίνα.
Σε απάντηση, η αρχική δήλωση της H&M σχετικά με την καταναγκαστική εργασία στη Xinjiang φέρεται να αποσύρθηκε για κάποιο διάστημα από τον ιστότοπό της πριν δημοσιευτεί ξανά την Παρασκευή. Επίσης εξέδωσε μια νέα δήλωση σχετικά με τη διαμάχη στα Κινέζικα.
«Η H&M Group σέβεται τους Κινέζους καταναλωτές όπως πάντα», ανέφερε η νέα δήλωση της H&M στο Weibo. «Δεσμευόμαστε για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και ανάπτυξη στην Κίνα».
Παρόμοιες προτροπές για μποϊκοτάζ σύντομα έπληξαν και άλλες μεγάλες εταιρείες μόδας, όπως η Nike, η Zara, η Burberry, η Adidas και η Gap, καθώς οι χρήστες του διαδικτύου και τα μέσα ενημέρωσης ανέσυραν παλαιότερες δηλώσεις τους σχετικά με αναφορές καταναγκαστικής εργασίας στη Xinjiang.
Τουλάχιστον μία εταιρεία, εντωμεταξύ, έχει εκδώσει μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις της σχετικά με την Xinjiang.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, η γερμανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων Hugo Boss ανέφερε στο NBC News ότι οι προμηθευτές της πρέπει να αποδείξουν ότι δεν προμηθεύονται βαμβάκι από την Xinjiang. Αλλά την Τετάρτη, η Hugo Boss φάνηκε να αντιστρέφει τη θέση της, λέγοντας στους Κινέζους πελάτες της ότι χρησιμοποιεί βαμβάκι από τη Xinjiang στα προϊόντα ένδυσης και δεν σκοπεύει να σταματήσει…