Όλα όσα είπε στη βουλή ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς για την επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου
- 01/04/2021, 18:49
- SHARE
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει παρουσιάσει ένα πειστικό και αξιόπιστο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με παράλληλες ενέργειες δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας, όχι μόνο για την τράπεζα, που έχει το μεγαλύτερο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενημερώνοντας για την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Ο κ. Χαντζηνικολάου ανέφερε πως η απόφαση θα ληφθεί στις 7 Απριλίου από την γενική συνέλευση της τράπεζας, και τότε το μάνατζμεντ της τράπεζας θα ξεκινήσει μία σειρά από ενέργειες που θα προσδιορίζουν τις διάφορες παραμέτρους αυτής της διαδικασίας. Υπογράμμισε πως μια επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από μία ελληνική τράπεζα θα σηματοδοτήσει πανηγυρικά την επιστροφή της χώρας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα. Σημείωσε πως υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, γιατί η τράπεζα έχει παρουσιάσει ένα πειστικό και αξιόπιστο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, με παράλληλες ενέργειες δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, με σκοπό να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 45% που είναι σήμερα, σε μονοψήφιο ποσοστό. Η σχεδιαζόμενη αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας, είπε, «θα επιτρέψει την ταχύτερη μείωση των επισφαλών απαιτήσεων και θα δώσει την ευκαιρία στην τράπεζα να επικεντρωθεί 100% στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στην επιλογή αυτής της χρονικής περιόδους για μια αύξηση κεφαλαίου, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς είπε πως τα μηνύματα που μας μεταφέρουν οι εγχώριοι και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές και σύμβουλοι, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς υπάρχει μία σύγκλιση περιστάσεων που δημιουργείται από την αισιόδοξη προοπτική για τη χώρα μας, μετά την κρίση και των ειδικών αξιολογήσεων από τους οίκους αξιολόγησης, τις επανειλημμένες επιτυχείς εξόδους της χώρας στις αγορές χρέους και τη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στις αγορές κεφαλαίου, λόγω της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που επικρατεί διεθνώς.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «παραφιλολογία και αβάσιμα» τα όσα λέγονται για απεμπολή δικαιωμάτων και περιουσίας από πλευράς του ΤΧΣ και του Δημοσίου, λέγοντας πως αυτή «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και υποτιμά σημαντικά τον ρόλο και τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία». Υποστήριξε πως μπορεί πράγματι οι τράπεζες να δέχθηκαν τη βοήθεια του ελληνικού δημοσίου στην κρίση, αλλά αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι και οι τράπεζες υπήρξαν μεταξύ των θυμάτων της κρίσης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς διευκρίνισε ότι αυτή η ανακεφαλοποίηση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που έγινε το 2015, καθώς δεν θα γίνει μια διαρθρωτική κεφαλαιοποίηση, αλλά είναι μία επιλογή της τράπεζας προκειμένου να υπάρξουν τα κεφάλαια, για να ξεφορτωθούμε μια και καλή το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να τα φτάσουμε σε μονοψήφιο ποσοστό. Για τα ποσά στα οποία διατίθενται τα πακέτα των δανείων, ανέφερε πως αυτά βγαίνουν πάντοτε με ανταγωνιστικές διαδικασίες, στις οποίες εκφράζονται η ζήτηση και η προσφορά. Σημείωσε πως είναι σημαντικό, το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα να πέσει κάτω από το 33%. Απέρριψε την οποιαδήποτε κριτική περί δυνατότητας χειραγώγησης, λέγοντας πως υπάρχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα εποπτεύσει. Για τους μικρομετόχους είπε, «θα δώσουμε ειδική διάθεση από την αύξηση κεφαλαίου, ούτως ώστε το ποσοστό που έχουν σήμερα να εξακολουθήσει να υπάρχει, κατά βούλησή τους, μέσα στην έκδοση και στη νέα μετοχική σύνθεση». Για δε, το δικαίωμα προτίμησης, είπε πως δεν είναι ξεκομμένο, όπως συνήθως γίνεται, αλλά θα είναι ενσωματωμένο στην κατοχή των υφιστάμενων μετόχων. Σε ό,τι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο και την λογιστική απεικόνιση, σχολίασε πως δεν έχει καμία ουσιαστική επήρεια στα δικαιώματα των μετόχων. Στους μετόχους ανήκουν και τα 50 εκατομμύρια και το αποθεματικό.
Τέλος, για την μη πληρωμή του τοκομεριδίου, είπε πως «εμείς σαν τράπεζα λάβαμε ρητή εντολή από το SSM (Single Supervisory Mechanism) να μην πληρώσουμε. Να είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό το πράμα. Εμείς είχαμε δηλώσει και ήμασταν έτοιμοι να πληρώσουμε. Είχαμε και τη ρευστότητα και τα κεφάλαια. Για ποιο λόγο; Γιατί προηγουμένως είχαμε πωλήσει το Intrum 400 εκατομμύρια, είχαμε βγάλει 500 εκατομμύρια από tier 1 και άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από το tier 2. ‘Αρα, λοιπόν είχαμε ανατροφοδοτηθεί σε κεφάλαια και σε ρευστότητα και θα μπορούσαμε να το πληρώσουμε».