Ιάσων Χατζηκώστας: Ο νέος επιχειρηματίας που «ταξίδεψε» με την εφαρμογή του σε ντοκιμαντέρ του National Geographic | Fortunegreece.com

Ιάσων Χατζηκώστας: Ο νέος επιχειρηματίας που «ταξίδεψε» με την εφαρμογή του σε ντοκιμαντέρ του National Geographic

Ιάσων Χατζηκώστας: Ο νέος επιχειρηματίας που «ταξίδεψε» με την εφαρμογή του σε ντοκιμαντέρ του National Geographic
Thessaloniki, Greece - Jason Hadzikostas, co-founder of iCry2Talk. (Credit: Future of Work Film Inc)
Ο Ιάσων Χατζηκώστας της iCry2Talk και ο Πρόεδρος των Global Student Entrepreneur Awards, Δημήτρης Ανθουλάκης, μιλούν στο Fortune Greece για την πολύτιμη βοήθεια και γνώση που προσφέρει ο Entrepreneurs’ Organization στους νέους φοιτητές-επιχειρηματίες.

Συνήθως, όταν ένα μωρό κλαίει, οι γονείς του αναρωτιόνται τι μπορεί να του συμβαίνει. Πεινάει, νυστάζει, πονάει ή συμβαίνει κάτι άλλο; Τη λύση σε αυτό ήρθε να δώσει ο Ιάσων Χατζηκώστας με την ομάδα του, δημιουργώντας την εφαρμογή iCry2Talk.

Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιεί αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για να μεταφράσει το κλάμα του μωρού και να το αντιστοιχήσει στις ανάγκες του (πείνα, πόνος κτλ). «Η ιδέα προέκυψε μέσα στο πανεπιστήμιο όπου ως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί αναρωτηθήκαμε αν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το κλάμα του μωρού καθώς είναι μια γλώσσα που δεν μας την μαθαίνει κανείς, την μιλάμε όλοι και μας συνοδεύει από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια ζωής μας», λέει χαρακτηριστικά ο Ιάσων.

Το iCry2Talk ξεκίνησε κυρίως με πόρους των μελών της, ενώ στη συνέχεια μπόρεσε να καλύψει ορισμένα έξοδα, συμμετέχοντας σε μεγάλους διαγωνισμούς και κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα (Microsoft Imagine Cup, GSEA, MITEF). Αυτή τη στιγμή συνεχίζει να καλύπτει τα έξοδα που προκύπτουν με δικούς της πόρους.

Thessaloniki, Greece - Jason Hadzikostas holding a doll which is used for his app, iCry2Talk. (Credit: Future of Work Film Inc)
Thessaloniki, Greece – Jason Hadzikostas holding a doll which is used for his app, iCry2Talk. (Credit: Future of Work Film Inc)

Η εφαρμογή iCry2Talk, έλαβε μόλις πριν δύο χρόνια διάκριση στον τελικό των Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Ο Ιάσων ταξίδεψε στην μακρινή Κίνα όπου και έλαβε μέρος στον παγκόσμιο τελικό ανάμεσα σε άλλους νέους φοιτητές επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. «Είμαι ευγνώμων που μπόρεσα να διακριθώ στην Ελλάδα και στη συνέχεια να συμμετέχω στους τελικούς του GSEA. Στο Μακάο πέρα από το κομμάτι του διαγωνισμού υπήρχαν δράσεις που είχαν ως στόχο να φέρουν τους συμμετέχοντες πιο κοντά καθώς και να μας δικτυώσουν με τα μέλη του EO. Έτσι μπόρεσα να γνωρίσω επιχειρηματίες και φοιτητές από όλο τον κόσμο με τους οποίους έως και σήμερα έχω κρατήσει επαφή», θυμάται ο Ιάσων.

Το Global Student Entrepreneur Awards είναι ένα παγκόσμιος διαγωνισμός για επιχειρηματίες-φοιτητές μέχρι 30 ετών. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται GSEA διαγωνισμοί σε 56 χώρες και οι νικητές από κάθε χώρα διαγωνίζονται για τον Global GSEA διαγωνισμό. Ο φιναλίστ του EO GSEA στην Ελλάδα λαμβάνει ένα ταξίδι επί πληρωμή (αεροπορικό εισιτήριο και διαμονή) για να συμμετάσχει στον τελικό του GSEA Global. Φέτος, όπως ήταν φυσικό λόγω της πανδημίας, υπήρξαν κάποιες αναδιαμορφώσεις στις λειτουργίες των GSEA, τα οποία μεταφέρθηκαν σε διαδικτυακό περιβάλλον, ενώ οι παρουσιάσεις και η αξιολόγηση από τους κριτές έγιναν μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Πρόσφατα, ο Ιάσων εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ Own The Room του National Geographic το οποίο προβλήθηκε από το Disney+.

Το Own The Room είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ του που ακολουθεί πέντε νέους επιχειρηματίες από διάφορα μέρη του κόσμου στην πορεία τους προς τα GSEA. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα από το Own The Room μου δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστώ την ιστορία μου και να βάλω μέσα από το iCry2Talk και την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη, λέει ο Ιάσων και συμπληρώνει πως «ελπίζω το ντοκιμαντέρ να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές νέων φοιτητών να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να τους μάθει να μην τα παρατάνε εύκολα όταν συναντάνε εμπόδια στην ζωή τους».

Thessaloniki, Greece - (L to R) iCry2Talk co-founders Andreas Loutzidis, Anastasia Ntracha and Jason Hadzikostas. (Credit: Future of Work Film Inc)
Thessaloniki, Greece – (L to R) iCry2Talk co-founders Andreas Loutzidis, Anastasia Ntracha and Jason Hadzikostas. (Credit: Future of Work Film Inc)

Η υποστήριξη του Entrepreneurs’ Organization

«Ο ΕΟ και συγκεκριμένα ο Αναστάσης Λώζος με βοήθησαν σημαντικά στην προετοιμασία μου για τους τελικούς του Μακάο. Είχαμε κάνει αρκετές συναντήσεις πριν τους τελικούς με αποτέλεσμα να καταλάβω καλύτερα το πνεύμα του διαγωνισμού καθώς και να βελτιώσω την παρουσίασή μου. Τα GSEA είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός με μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό. Είναι από τους καλύτερους διαγωνισμούς για ομάδες ή νέους επιχειρηματίες που θέλουν να δικτυωθούν με εταιρείες και επιχειρηματίες του εξωτερικού. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι αμέσως μετά τα GSEA ξεκινά το συνέδριο του ΕΟ όπου συμμετέχουν επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Τέλος, πέρα από την δικτύωση το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων είναι εξίσου σημαντικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιάσων.

Η συμβουλή στους νέους επιχειρηματίες και τα επόμενα βήματα της iCry2Talk

Ο Ιάσων πιστεύει σε αυτό που είπε ο Michael Jordan: «To learn to succeed, you must first learn to fail». Αυτό που έμαθε μέσα από διάφορες ιδέες που προσπάθησε να βγάλει στην αγορά αλλά και από το iCry2Talk είναι πως ο δρόμος του επιχειρείν έχει πολλές αποτυχίες και δύσκολες στιγμές. «Το πιο σημαντικό για κάθε νέο επιχειρηματία είναι να δημιουργήσει, όσο το δυνατόν πιο νωρίς, μηχανισμούς που να του επιτρέπουν να μαθαίνει από αυτές τις στιγμές, να μπορεί δηλαδή να καταλαβαίνει, ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην αποτυχία και πώς θα μπορέσει να τους αποφύγει την επόμενη φορά. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου εργαλείου θα του μάθει από την μία πως η αποτυχία είναι κομμάτι της διαδικασίας και από την άλλη πως το ολοκλήρωμα των λαθών μας είναι αυτό που τελικά μας κάνει πιο σοφούς», δηλώνει ο Ιάσων.

Η δυναμική των GSEA και το μέλλον της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

«Εκτός από ένα μεγάλο αριθμό βραβείων, ο διαγωνισμός προσφέρει στους φοιτητές μια μοναδική εμπειρία. Οι συμμετέχοντες στον τελικό διαγωνισμό συναντούν άλλους φοιτητές επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλη επιχειρηματίες του EO και άλλους σημαντικούς καλεσμένους», λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των GSEA και μέλος του ΕΟ, Δημήτρης Ανθρουλάκης.

Ο Δημήτρης Ανθρουλάκης έγινε μέλος του Entrepreneurs’ Organization πριν τρία χρόνια, μετά από πρόταση ενός Ολλανδού συνεργάτη και φίλου του, ο οποίος του περιέγραψε πόσο και πώς τον έχει βοηθήσει ο ΕΟ στην επιχειρηματική και προσωπική του ζωή. Αφότου έγινε μέλος, ο Δημήτρης Ανθρουλάκης έχει λάβει μεγάλη αξία και γνώση και έχει γνωρίσει επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο.

Δημήτρης Ανθουλάκης – GSEA Chair, Member of EO
Δημήτρης Ανθουλάκης – GSEA Chair, Member of EO

Ο ίδιος παρατηρεί πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο των νέων. «Βλέπω μεγάλο αριθμό φορέων υποστήριξης, συμβουλευτικής, coaching και προώθησης των νέων επιχειρηματικών ιδεών. Η δυναμική αυτή τροφοδοτείται από προγράμματα της Ευρώπης, από δράσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και από πολλές ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αντίστοιχα βλέπω μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των νέων, οι οποίοι είναι πιο ώριμοι, τολμούν περισσότερο και επιχειρούν. Μάλιστα μεγάλος αριθμός αυτών των προσπαθειών ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και πλέον βλέπουμε αρκετές επιχειρηματικές προσπάθειες νέων Ελλήνων να κινούν τον ενδιαφέρων ξένων επενδυτών», σημειώνει.

Ένας επιχειρηματίας περνάει αρκετές κρίσεις και αυτό αποτελεί ένα μέρος της επιχειρηματικής ζωής. Για να μπορεί ένας επιχειρηματίας να ανταποκριθεί σε μια κρίση όπως αυτή που βιώνουμε, ο Δημήτρης Ανθουλάκης πιστεύει πως θα πρέπει να επιζητά τη συνεχή αλλαγή και εξέλιξη, να έχει γρήγορα αντανακλαστικά για να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, να μένει ψύχραιμος για να παίρνει αποφάσεις βασισμένες στη λογική και λιγότερο στο συναίσθημα, να παρακολουθεί την αγορά και να μπορεί να προβλέπει τις εξελίξεις και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται και τέλος να μπορεί να κάνει καλή διαχείριση της ρευστότητας της επιχείρησης του.

font