Ζητούνται κυβερνο-κομμάντος!
- 29/04/2014, 19:34
- SHARE
Αμερικανικό Πεντάγωνο και FBI σε αναζήτηση 6.000 ειδικευμένων προγραμματιστών στην ασφάλεια του Διαδικτύου.
Μιας και οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν γίνονται με άρβυλα, τουφέκια και παλάσκες, παρά με πληκτρολόγια, αλγόριθμους και προηγμένα πληροφορικά συστήματα -όπως καταμαρτυρούν οι νέοι στόλοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι κλιμακούμενες κυβερνοεπιθέσεις- οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ καλούν τώρα σε στρατολόγηση χιλιάδες κυβερνο-κομμάντος.
Μόνον μέσα στην επόμενη διετία, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τριπλασιάσει έως και πενταπλασιάσει μέχρι το 2016 τις θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες του στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων. Το ίδιο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει και το FBI, προαναγγέλλοντας μαζικές, πλην επιλεκτικές, προσλήψεις.
Συνδυαστικά, το «άνοιγμα» αυτό στην IT αγορά εργασίας σημαίνει τουλάχιστον 6.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στις επόμενη διετία. Αλλά πρακτικά σημαίνει ότι τα σχετικά υφιστάμενα (χρηματοδοτούμενα από το αμερικανικό δημόσιο) προγράμματα εκπαίδευσης -με πιο διαβόητο το CyberCorps- δεν καλύπτουν πια τις ομοσπονδιακές ανάγκες.
Ο σημαντικότερος ίσως λόγος είναι ότι οι περισσότεροι από όσους παρακολουθούν τα επιδοτούμενα αυτά προγράμματα αρκούνται στην μετέπειτα διετή, υποχρεωτική προσφορά υπηρεσιών στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες κυβερνο-ασφάλειας (εν είδει απόσβεσης μίας κρατικής επένδυσης που φθάνει τα 20.000 με 30.000 δολάρια το «κεφάλι») και μετά ρίχνουν «μαύρη πέτρα» πίσω τους, στρεφόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί δηλαδή όπου οι μισθοί είναι σαφώς πιο παχυλοί και οι προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης αρκούντως πιο μεγάλες.
Σα να μην έφθανε αυτό, το ενδιαφέρον για μαθητεία σε αυτά τα κυβερνητικά προγράμματα ολοένα και φθίνει. Τον περασμένο Ιανουάριο, για παράδειγμα, από την CyberCorps αποφοίτησαν 1.554 άτομα, αφήνοντας μόλις 463 πίσω τους που είναι σε μαθητεία. Δύο θεωρούνται οι βασικές αιτίες.
Κατά τους υπεύθυνους των προγραμμάτων, φταίει το γεγονός ότι για να μπει κανείς στους CyberCorps θα πρέπει να είναι Αμερικανός πολίτης. Κατά πολλούς αναλυτές, είναι η βαριά «σκιά» που ρίχνει πια το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων από την NSA: έναν από τους καλύτερους πελάτες της CyberCorps, παρεμπιπτόντως.
Λογικό, εάν λάβει κανείς υπόψη του τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Los Angeles Times ότι στο πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά εκπαιδεύεται η νέα γενιά πρακτόρων, με έμφαση στις απαραίτητες δεξιότητες για την ψηφιακή εποχή: «να “φυτεύουν” ψευδείς πληροφορίες στο Facebook, να φτιάχνουν ηλεκτρονικούς ιούς, να χακάρουν ψηφιακά δίκτυα, να σπάνε κωδικούς πρόσβασης, να κάνουν παγιδεύσεις με κοριούς, να “ψαρεύουν” στοιχεία από κατεστραμμένα κινητά και flash drives».
Τώρα, γράφει η Washington Post, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εντάσσει το… ΙΤ «άνοιγμά» του «στο πλαίσιο των προσπαθειών εκσυγχρονισμού των αμυντικών υπηρεσιών, οι οποίες είχαν επικεντρωθεί έως τώρα στη λήψη συμβατικών μέτρων, αλλά τώρα θα πρέπει να εξελιχθούν σε μία μάχιμη δύναμη στην εποχή του διαδικτύου».
«Η επιχειρηματολογία αυτή είναι προβληματική», σχολίαζε με προφητική διάθεση από τον περασμένο Ιανουάριο στον Guardian ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Γκλεν Γκρίνγουολντ – εκ των πρωταγωνιστών των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν για το σκάνδαλο NSA.
Γιατί «πέραν όλων των άλλων», υπογραμμίζει, «οι μεθοδεύσεις αυτές υποκρύπτουν σοβαρές απειλές για την ελευθερία του διαδικτύου, το ιδιωτικό απόρρητο, μέχρι και το Διεθνές Δίκαιο, καθώς για ακόμη μία φορά θα καλυφθούν από άκρα μυστικότητα. Θα εφαρμοστούν χωρίς λογοδοσία. Και, ως συνήθως, θα λειτουργήσουν προς όφελος ενός μικρού “στρατού” ιδιωτικών εταιριών».
Διαβάστε ακόμη:
Πώς μπορούν οι κυβερνοεπιθέσεις να σας κοστίσουν λεφτά;