Έρευνα Marc- Παπαστράτος: Αυξήθηκαν οι καπνιστές στο lockdown
- 14/04/2021, 12:28
- SHARE
Στα 2,2 εκατ. αυξήθηκαν οι καπνιστές εν μέσω πανδημίας, με το 27,2% των καπνιστών να δηλώνουν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο και το 7% να ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ είχε διακόψει το κάπνισμα.
Είναι δε ενδεικτικό ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της συχνότητας καπνίσματος παρατηρούνται στους αυτοαπασχολούμενους και στους άνεργους.
Πρόκειται για στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της Marc που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2021 για λογαριασμό της εταιρείας Παπαστράτος και η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ψηφιακή εκδήλωση από τους κ.κ. Θωμά Γεράκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marc και Σταύρο Δρακουλαράκο, Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας της Παπαστράτος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Marc, 2,2 εκατομμύρια Ελλήνων συνεχίζουν να καπνίζουν, με 440.000 από αυτούς να έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές χρήσης καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον κ. Δρακουλαράκο, το μερίδιο των εναλλακτικών προϊόντων καπνού της Παπαστράτος στην Ελλάδα, δηλαδή του IQOS, αγγίζει πανελλαδικά το 17%-18%, ωστόσο η διείσδυση του στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, είναι πολύ υψηλότερη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Παπαστράτος στα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022 θα λανσαριστούν νέα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα ενώ θα ενισχυθεί τόσο η λιανική όσο και η διαδικτυακή διάθεση των προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος PMI, στον οποίο ανήκει η Παπαστράτος, έχει θέσει ως στόχο έως το 2025 το 50% των εσόδων της να προέρχονται από εναλλακτικά καπνικά προϊόντα, ενώ ήδη έχει επιτύχει το 25% να προκύπτουν από τις πωλήσεις IQOS και συναφών προϊόντων. Εξάλλου, έχει επενδύσει 6 δισ. δολάρια στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1200 νοικοκυριά, στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια της Ελλάδας, οι πολίτες ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τα εναλλακτικά προϊόντα
Περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (51,1%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος, με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (πάνω από 88%) να πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος.
Όσον αφορά στην επίδραση του καπνίσματος στις σχέσεις καπνιστών και μη καπνιστών, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (51,7%) ανέφεραν πως η βλαβερή τους συνήθειά ενοχλεί τον/την σύντροφό τους, με περίπου το ίδιο ποσοστό (50,5%) μη καπνιστών να θεωρεί πως τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά. Επίσης 4 στους 10 καπνιστές (38,8%) δηλώνουν πως το κάπνισμα αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων και τσακωμών με αγαπημένα τους πρόσωπα.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Δρακουλαράκο, Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας της Παπαστράτος, ένα χρόνο μετά το ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυνε η εταιρεία προς όλους με στόχο 1.000.000 λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021, ένας στους τέσσερις κατοίκους στην Ελλάδα, συνεχίζει αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Εξηγεί ότι την ίδια ώρα που οι καπνιστές αναζητούν αξιόπιστη ενημέρωση είτε για διακοπή είτε για αλλαγή σε καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές του τσιγάρου και που, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, η πλειονότητα της κοινωνίας θεωρεί το κάπνισμα μια ξεπερασμένη συνήθεια. “Με οδηγό την επιστήμη και την τεχνολογία δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς τη μεγάλη αλλαγή που απαιτεί η κοινωνία ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον, όπου το τσιγάρο θα αποτελεί οριστικά παρελθόν. Ένα μέλλον που είναι πιο κοντά από ποτέ καθώς, με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών θα σταματήσουμε να πουλάμε τσιγάρα, εντός 10-15 ετών, σε πολλές χώρες του κόσμου”, προσθέτει.
Τα βασικά στοιχεία της έρευνας
Πιο αναλυτικά, η έρευνα έδειξε ότι 84,3% των καπνιστών ανησυχεί πως το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους. Οι καπνιστές αναφέρουν ως πιο βλαπτικό συστατικό του τσιγάρου, την πίσσα σε ποσοστό 54,3%, την νικοτίνη σε ποσοστό 15,5% και το μονοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 11,8%. Πάντως το 18,4% των καπνιστών να μην γνωρίζει ποιες είναι οι ουσίες στο τσιγάρο που βλάπτουν ενώ το 51,6% αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των συμβατικών τσιγάρων και των εναλλακτικών προϊόντων καπνού. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (91,1%) δηλώνει πως για την επιλογή του σωστού εναλλακτικού προϊόντος καπνίσματος θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η επιστήμη και η τεχνολογία που βρίσκεται σε αυτό. Το 60,5% δηλώνει πως εάν κάποιος κοντά του χρησιμοποιεί μια εναλλακτική λύση χωρίς καπνό, δεν τον ενοχλεί σε σύγκριση με κάποιον που καπνίζει τσιγάρα. Επίσης η μία στις δύο οικογένειες (49%) δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι τους.
Σχετικά με την περίοδο των lockdown, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες δηλώνουν καπνιστές. Από αυτό το ποσοστό, ένα 7% είχε καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα, πριν την αρχή της πανδημίας και τώρα έχει επιστρέψει σε αυτό.
Τα εναλλακτικά προϊόντα
Σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα, σε γενικές γραμμές, το εναλλακτικό κάπνισμα θεωρείται λιγότερο ενοχλητικό από το συμβατικό. Περίπου 1 στους 2 θεωρεί πως είναι και λιγότερο βλαπτικό για τον χρήστη, γι’ αυτό και ένα 37,4% δήλωσε πως έχει προτείνει τα εναλλακτικά προϊόντα ως λύση σε κάποιον καπνιστή στο περιβάλλον του. Το 60,5% του πληθυσμού δηλώνει πως εάν κάποιος κοντά του χρησιμοποιεί μια εναλλακτική λύση χωρίς καπνό, δεν τον ενοχλεί σε σύγκριση με κάποιον που καπνίζει τσιγάρα. Με την άποψη αυτή συμφωνούν το 63,8% των μη καπνιστών και το 65,6% των πρώην καπνιστών. Το 37,4% των ερωτηθέντων ανέφερε πως έχει προτείνει σε κάποιον καπνιστή να σταματήσει το κάπνισμα τσιγάρων και να δοκιμάσει μια εναλλακτική λύση. 58% των καπνιστών δεν επιλέγουν να κάνουν την αλλαγή από τα συμβατικά τσιγάρα καθώς πιστεύουν πως τα εναλλακτικά προϊόντα δεν θα τους καλύπτουν/ικανοποιούν όσο το τσιγάρο. Επίσης 45,6% του πληθυσμού πιστεύει πως τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος είναι λιγότερο βλαβερά για την υγεία σε σχέση με το κάπνισμα.