FT: To Ελλάδα 2.0 είναι ένα από τα καλύτερα αναπτυξιακά σχέδια που έχουμε δει μέχρι τώρα
- 15/04/2021, 11:43
- SHARE
Έπειτα από δεκαετίας κρίσης, η Ελλάδα επιδιώκει να ανοικοδομήσει την οικονομία της με ένα σχέδιο το οποίο θα αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Άμεσος στόχος είναι η μετατροπή του βιομηχανικού της μοντέλου, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε το πρόγραμμα, γνωστό ως «Ελλάδα 2.0», «που ουσιαστικά αλλάζει το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας την ανταγωνιστική και εξωστρεφή». Σημειώνεται πως η χώρα επλήγη σφόδρα από τον κορωνοϊό, δεδομένου ότι παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από τον Τουρισμό. Το 2020, η παραγωγή μειώθηκε 10%, ενώ το εθνικό χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ανέβηκε πάνω από 200%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούσαν για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει καταλλήλως τα χρήματα που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες
Το Greece 2.0 θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι εκεί αξιωματούχοι θα διαβάσουν προσεκτικά τις 2.000 σελίδες της, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει 31 δισ. ευρώ από την ΕΕ και άλλα 27 δισ. ευρώ που αναμένονται από επενδυτές τα επόμενα έξι χρόνια.
Η υποβολή θα είναι το αποκορύφωμα έξι μηνών εργασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων Έλληνες αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Βασισμένο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική που σχεδίασε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ήταν από τα πιο συνεκτικά σχέδια που έχουν υποβάλει τα κράτη μέλη, πρόσθεσε.
Εποπτεία και μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα έχει εξέλθει μιας πολύ σοβαρής κρίσης χρέους, ωστόσο ακόμη τελεί υπό εποπτεία, επισημαίνουν οι Financial Times. «Αν και αντιδημοφιλής, η εμπειρία του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας βοηθάει πολύ» δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η εισροή κονδυλίων θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει υπεραπαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του Ελλάδα 2.0 θα οδηγήσει στην εισαγωγή σημαντικών κεφαλαίων στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το 57% της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για έργα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι η δημιουργία υποδομών 5G, η βελτίωση της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η επανεκπαίδευση ή η «αναβάθμιση» του εργατικού δυναμικού. Το σχέδιο έχει επίσης με έναν φιλόδοξο στόχο: την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και τη δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας έως το 2026.
«Ολοκληρωμένο σχέδιο»
«Η Ελλάδα 2.0 είναι ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και μοντέρνο σχέδιο όσον αφορά τις υποσχέσεις», δήλωσε η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Παραμένει όμως μια υπόσχεση, καθώς η εφαρμογή και η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ ήταν πάντα ένα ζήτημα. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει αυτή τη φορά». «Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία και μια μοναδική πρόκληση γιατί πρέπει να αλλάξουμε το κράτος για να πετύχουμε. Δεν θα είναι εύκολο έργο, αλλά είμαστε σίγουροι για το σχέδιό μας και για το μέλλον της χώρας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.