Έφη Κουτσουρέλη (Quest Holdings): Με ωριμότητα και κοινωνική συνοχή θα κερδίσουμε το στοίχημα της νέας εποχής
- 20/04/2021, 11:59
- SHARE
*Φωτογραφίες Σύλβια Διαμαντοπούλου
Η συνάντησή μου µε την Έφη Κουτσουρέλη, αντιπρόεδρο της Quest Holdings, έγινε σε µια ιστορική συγκυρία για τον ελληνικό όµιλο τεχνολογίας. Κλείνοντας 40 χρόνια λειτουργίας µε ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονοµία, είχαµε πολλά να συζητήσουµε µε τη γυναίκα που υπήρξε συνιδρύτρια της Info-Quest ΑΕΒΕ τη δεκαετία του 1980.
Ο λόγος της χειμαρρώδης από την πρώτη στιγµή, ξεφεύγει από τα εταιρικά πλαίσια και επεκτείνεται στην τεράστια αλλαγή που συντελείται αυτήν τη στιγµή στη ζωή µας και την κοινωνία, λόγω της τεχνολογίας και της παγκοσµιοποίησης. Δηλώνει υπερήφανη και τυχερή που είναι µέρος της επιχειρηµατικής πορείας της Quest, αλλά και για το γεγονός ότι έχουν µπει οι βάσεις ώστε ο όµιλος να προσαρµοστεί στα νέα δεδοµένα και να λειτουργήσει ως «enabler» και συνδετικός κρίκος για την αγορά, τους φορείς και τη χώρα, µε στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη.
Παράλληλα, η Έφη Κουτσουρέλη προσβλέπει στον µετασχηµατισµό και στην ενσωµάτωση νέων αντιλήψεων που διέπουν την εποχή µας, στο επιχειρηµατικό και κοινωνικό περιβάλλον, µε θέσεις που ξεκινούν από την ηγεσία µέχρι και τη βιώσιµη ανάπτυξη, τις οποίες υπηρετεί σε όλη την επιχειρηµατική της πορεία.
Σήµερα ο όµιλος περιλαμβάνει εννέα εταιρείες, µε ισχυρά εµπορικά σήµατα όπως Info Quest Technologies, iSquare, Unisystems, ACS Courier και Cardlink, απασχολεί περισσότερα από 2.000 άτοµα, ενώ το 2020 έκλεισε µε πωλήσεις ύψους 721,3 εκατ. ευρώ (+20,2%) και EBITDA 59,9 εκατ. ευρώ (+12,2%), µε τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει, να είναι εξίσου καλά και στο α’ τρίµηνο του 2021, εν µέσω πανδηµίας.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί η αντιπρόεδρος της Quest Holdings µας καλεί να αποτινάξουμε ως κοινωνία τα στερεότυπα, να ωριµάσουµε και να προτάξουµε τη συνεργασία, και όχι τη διχόνοια. Δηλώνει αισιόδοξη για την επόµενη ηµέρα της Ελλάδας και εκφράζει την πεποίθηση ότι µε τις κατάλληλες επενδύσεις σε υποδοµές η χώρα µας µπορεί να διεκδικήσει κοµµάτι της παγκόσµιας ψηφιακής αγοράς.
Κυρία Κουτσουρέλη, ο Όμιλος Quest συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του και 23 χρόνια από την είσοδό του στο Χρηματιστήριο. Είστε co-founder ενός ελληνικού ομίλου που ξεκίνησε ως «startup» στον χώρο της τεχνολογίας, σε εποχές που η τεχνολογία ήταν προνόμιο λίγων, και μάλιστα ανδρών. Πώς αισθάνεστε και ποια είναι τα milestones αυτής της πορείας;
Είµαι ικανοποιηµένη γιατί βγήκαµε νικητές σε µια τέτοια κούρσα 40 ετών. Η Info Quest υπήρξε η µητρική εταιρεία του Οµίλου Quest µέχρι το 2010. Έγραψε ιστορία στην ελληνική αγορά της πληροφορικής και των επικοινωνιών, καθώς επενδύσαµε επιχειρηµατικά και µε επιτυχία σε όλο το φάσµα της ψηφιακής τεχνολογίας. Από την πληροφορική επεκταθήκαµε στην κινητή τηλεφωνία, από εκεί στο διαδίκτυο και, τέλος, στις τηλεπικοινωνίες µε την Q Telecom, η οποία, έξω από κάθε πρόβλεψη, µε την είσοδό της ως καινούργιος «παίκτης» σε µια κορεσµένη αγορά, την επηρέασε και την διαµόρφωσε προς όφελος του καταναλωτή, αποτελώντας διεθνές success story. Και αυτή είναι η γοητεία της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς δίνει δυνατότητες που ξεφεύγουν από τη «στρωµένη» λογική των πραγµάτων και σε εκτοξεύει σε άλλα επίπεδα. Γι’ αυτήν τη µοναδική ιστορία που έζησα αισθάνοµαι υπερήφανη, τυχερή και προνοµιούχα– και ακόµα πιο προνοµιούχα ιδίως τώρα, που έχω τη δυνατότητα να ζήσω ένα καινούργιο όραµα, έτσι όπως διαµορφώνεται το µέλλον.
Η ιστορία επαναλαµβάνεται πολλές φορές στην τεχνολογία. Θα πρέπει να είσαι µέσα ή εκτός, γιατί σε ξεπερνάει γρήγορα και δεν υπάρχει ενδιάµεση κατάσταση. Πιστεύω ότι σε αυτές τις καταστάσεις το βιολογικό µου ρολόι συµβαδίζει µε αυτό της εξέλιξης, κάνει restart. Ίσως αυτό να είναι γυναικείο προνόµιο, το οποίο εµείς οι γυναίκες πρέπει να εκτιµήσουµε, και θεωρώ ότι, όντως, µπορούµε να κάνουµε πολλά πράγµατα για την ισότητα και τις κοινωνικές ανισορροπίες, αρκεί να το πιστέψουµε.
Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια δεκαετή οικονομική κρίση και στη συνέχεια ήρθε η πανδημία. Κολυμπήσατε αντίθετα στο ρεύμα, σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους και αβέβαιους. Τι απαιτείται προκειμένου να διαχειρίζεται κάποιος τόσο δύσκολες συγκυρίες;
Τα χτυπήµατα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ήταν απανωτά. Κανείς δεν περίµενε την οικονοµική κρίση που ισοπέδωσε τα πάντα. Μετά ακολούθησαν τα µνηµόνια, οι διαπραγµατεύσεις και τώρα η εµπειρία του κορωνοϊού. Είχαµε την τύχη ως όµιλος να έχουµε γερά θεµέλια, ανθρώπους µε αρχές και αξίες, και το πιο σηµαντικό: ήµασταν σε πολύ καλή οικονοµική κατάσταση. Μπορεί να «τσαλακωθήκαµε», αλλά αντέξαµε µε όλα αυτά που αντιµετωπίσαµε. Η χώρα βρέθηκε κοντά στη διάλυση και εµείς ως υγιής οργανισµός, µε δεσµούς και εξάρτηση από το εξωτερικό, το νιώσαµε πολύ έντονα. Όµως, από αυτό βγήκε και κάτι καλό: Αναγκαστήκαµε να ρίξουµε περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκτός συνόρων και τα καταφέραµε καλά, εφόσον, εκτός των άλλων, η εµπειρία αυτή επιστρέφει τώρα ως τεχνογνωσία στον τρόπο λειτουργίας και προσαρµογής στα καινούργια δεδοµένα. Έχουµε µια υπολογίσιµη θέση στην Ευρώπη και µεταφέρουµε το «know-how» στην Ελλάδα, όπου παραµένει η λειτουργική βάση των δράσεών µας. Άρα, χρειαζόµαστε εξωστρέφεια και αποφασιστικότητα όταν υπάρχουν δυσκολίες.
Την τελευταία τετραετία ο όμιλος Quest σημείωσε με συνέπεια ανοδική τροχιά, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία. Τι περιμένετε από εδώ και πέρα και σε ποια projects στρέφεστε, δεδομένου ότι η τεχνολογία βρίσκεται στην «καρδιά» των εξελίξεων;
Νοµίζω ότι κάποια στιγµή η προσπάθεια αποδίδει και ήλθε το πλήρωµα του χρόνου µε την έναρξη της 4ης Βιοµηχανικής επανάστασης. Η οικονοµία άρχισε πάλι να κινείται, διαµορφώνοντας καινούργια σχέδια, γεννώντας νέες ιδέες και ελπίδες. Και, όπως σας είπα παραπάνω, είναι η γοητεία της τεχνολογίας που εκτοξεύει την πραγµατικότητα. Γιατί δηµιουργεί καινούργιες προϋποθέσεις για ανάπτυξη της οικονοµίας, βελτίωση της ζωής, επίλυση θεµάτων, άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Όλα αυτά τα έχουµε εµπρός µας, είναι καινούργιες προκλήσεις στις οποίες επενδύουµε και προσδοκούµε αποτελέσµατα, γιατί κάθε εταιρεία του οµίλου µας έχει να παίξει τον δικό της ηγετικό ρόλο στην αγορά.
Προσβλέπουµε στην ανάπτυξη καινοτοµίας, νέων προϊόντων, στην ενσωµάτωση άλλων εταιρειών, και είµαστε σε µια πλεονεκτική θέση, την οποία σκοπεύουµε να ενισχύσουµε, αποκτώντας µεγαλύτερη εξωστρέφεια. Ο ρόλος µας είναι αυτός του «enabler», προωθώντας τη συνεργασία µε άλλους φορείς, φέρνοντας κοντά διάφορες οµάδες µε συνδετικό κρίκο την τεχνολογία, όπως απαιτεί η νέα εποχή. Εξυπηρετούµε όλο το φάσµα της αγοράς στον τοµέα της τεχνολογίας: από τον δηµόσιο φορέα, τον µεγάλο οργανισµό, την επιχείρηση, µέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Σε αυτό, βέβαια, µεγάλο ρόλο παίζει η χρήση των νέων τεχνολογιών που µπαίνουν πλέον σε εφαρµογή και γι’ αυτό και επενδύουµε συνέχεια στον εκσυγχρονισµό των επιχειρηµατικών µας µοντέλων, σε καινούργιες υπηρεσίες και εφαρµογές, που βασίζονται σε καινούργιες τεχνολογίες − και όχι µόνο.
Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι το πέρασμα στην καινούργια εποχή. Πρέπει να συνεργαστούμε, να αλλάξουμε νοοτροπία, να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε υπολογίσιμοι παίχτες στη διεθνή αγορά.
Ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, με την έλευση του 5G να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για όλο το οικοσύστημα τεχνολογίας. Πώς βλέπετε τη θέση της Ελλάδας, ποιες επενδύσεις απαιτούνται για την ψηφιακή μετάβαση και ποιες είναι οι προκλήσεις για τον δικό σας όμιλο;
Το µεγάλο στοίχηµα για τη χώρα είναι το πέρασµα στην καινούργια εποχή. Πρέπει να συνεργαστούµε, να αλλάξουµε νοοτροπία, να δούµε πώς µπορούµε να γίνουµε υπολογίσιµοι «παίκτες» στη διεθνή αγορά. Βλέπω τις νέες καταστάσεις µε αισιοδοξία και πιστεύω ότι η Ελλάδα µπορεί να βελτιώσει τη θέση της. Το ευχάριστο είναι ότι η χώρα µας έχει πάρει το µήνυµα και γίνονται προσπάθειες ώστε να εκµεταλλευτούµε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, δίνοντας κίνητρα πρωτίστως για τη δηµιουργία τεχνολογικών υποδοµών, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της αγοράς. Αυτό είναι το πρώτο βήµα της ωρίµανσης του πολιτικού συστήµατος, ώστε να αρχίσουν να κινούνται τα πράγµατα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, φυσικά, για ό,τι γίνεται, θα πρέπει ως υπόβαθρο να υπάρχει ένας ευρύτερος σχεδιασµός διασύνδεσης των παραγωγικών πηγών πλούτου της χώρας µας µε µακροπρόθεσµη στρατηγική και µεγαλόπνοους στόχους, ώστε να κάνουµε τα επόµενα βήµατα χωρίς στασιµότητα.
Σήµερα υπάρχει χώρος για «disrupt» σε όλους τους τοµείς: από το cloud, που τώρα είναι στα πρώτα του βήµατα, µέχρι την τεχνητή νοηµοσύνη. Η αρχή, βέβαια, όλων είναι το 5G, το οποίο δίνει τροµακτικές δυνατότητες πρόσβασης και συνδεσιµότητας σε όλον τον κόσµο. Και µετά ακολουθούν οι προαναγγελίες για τις µεγάλες επενδύσεις σε data centers, γεγονός που µεταφράζεται σε δυνατότητες για επεξεργασία και αποθήκευση δεδοµένων. Στο τέλος της δεκαετίας, λοιπόν, θα µπορούµε να µιλάµε για την «ψηφιακή κοινωνία», καθώς τα πάντα µέχρι το 2030 θα γίνονται ψηφιακά και θα εξυπηρετούµαστε πλέον µέσω cloud. Ήδη στην πανδηµία πήραµε µια γεύση για το πώς θα λειτουργούν τα πράγµατα. Αντιµετωπίσαµε θαρραλέα ως κοινωνία την άφιξη του κορωνοϊού και προσαρµοστήκαµε γρήγορα.
Το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αναπτύσσεται θεαματικά τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται πλέον σε φάση ωρίμανσης. Μέσω του IQbility, ο όμιλος έχει στηρίξει με ίδιους πόρους πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν αρχίσει και «κοιτάζουν» πλέον τις ελληνικές startups;
Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι το IQbility αποτελεί το µοναδικό σχήµα στην ελληνική αγορά για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηµατικότητας που λειτουργεί µε ιδιωτικά κεφάλαια. Αποτέλεσε θερµοκοιτίδα γι’ αυτές τις εταιρείες, ενισχύοντας στα πρώτα τους βήµατα το επιχειρηµατικό τους εγχείρηµα, ώστε να καταφέρουν να βγουν στη διεθνή αγορά. Και θα πρέπει να το διαχωρίσουµε από τις επενδυτικές κινήσεις που γίνονται ευρύτερα στην αγορά σε startups από µεγάλες εταιρείες ή και ιδιώτες. Υπό αυτή την έννοια, βοηθάµε όλοι στην άνοδο και την εξέλιξη της επιχειρηµατικότητας, στην καταπολέµηση του brain drain, στην ενίσχυση της αγοράς, αλλά και της οικονοµίας µας. Πέραν τούτου, όσες από αυτές τις εταιρείες επιβιώσουν, γίνονται φορείς της καινοτοµίας, της εξέλιξης και της παραγωγής πλούτου. Έτσι ξεκινήσαµε και εµείς ως Info Quest πριν από 40 χρόνια και εξελιχθήκαµε. Θεωρούµε χρέος µας να το ανταποδώσουµε στην αγορά και να βοηθήσουµε στην ανάπτυξη των νέων ιδεών και της επιχειρηµατικοτητας. Αυτός είναι ο λόγος που δηµιουργήθηκε το IQbility.
Εν μέσω πανδημίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε σημαντική «άνθηση» και στη χώρα μας. Θεωρείτε ότι αυτή η τάση ήρθε για να μείνει;
Η πανδηµία έχει µεταλλάξει τη διαδικασία της αγοράς, µεταφέροντάς την πλέον ψηφιακά. Η πλειονότητα των αγορών γίνεται πλέον διαδικτυακά και αυτή η τάση οδηγεί σε ανάπτυξη µιας νέας κουλτούρας, αλλά και στην καθιέρωση ενός lifestyle που θα έχει διάρκεια, ακόµα και όταν επανέλθουµε στα φυσιολογικά επίπεδα ζωής. Άρα, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εµπορίου θα συνεχιστεί και αφορά τόσο τον καταναλωτή όσο και την επιχείρηση. Από τη µια πλευρά, ο καταναλωτής πραγµατοποιεί online αγορές χωρίς ταλαιπωρία, σπατάλη χρόνου, έχοντας εύρος επιλογών, ενώ η επιχείρηση από την άλλη προσαρµόζει τις πωλήσεις της σε καινούργια κανάλια πώλησης, προσφέροντας όλο το εύρος των προϊόντων της πλέον διαδικτυακά. Χωρίς online κανάλι σήµερα δεν µπορεί να σταθεί σοβαρή επιχείρηση στην αγορά. Ένας άλλος παράγοντας για την αύξηση του ηλεκτρονικού εµπορίου είναι η βελτίωση των διαδικτυακών «συνθηκών», όπως η ασφάλεια, η ταχύτητα εξυπηρέτησης, η εξέλιξη των εφαρµογών, καθώς και όλο το concept της αγοραστικής εµπειρίας, που προσφέρουν στον καταναλωτή τα ηλεκτρονικά καταστήµατα.
Η ανάπτυξη της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη µε την αγορά των ταχυμεταφορών, για την οποία υπήρξε έντονη κριτική ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τη ζήτηση. Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η περίοδος για την ACS και πόσο θα βοηθήσει η μεγάλη επένδυση στο σύγχρονο κέντρο διαλογής δεμάτων, που θα λειτουργήσει εντός του 2021;
Όπως τα καταστήµατα ηλεκτρονικής πώλησης ήταν ανέτοιµα να αντιµετωπίσουν την ηλεκτρονική πώληση, γιατί απαιτούνται άλλες υποδοµές, αλλά και διαφορετικός τρόπος λειτουργίας, έτσι και οι ταχυµεταφορές δεν µπόρεσαν να ανταποκριθούν σε µια τόσο ξαφνική και ραγδαία αύξηση του όγκου διακίνησης από τη µία ηµέρα στην άλλη. Αυτό το είδαµε στο πρώτο lockdown, το οποίο µας έπιασε όλους απροετοίµαστους. Από εκεί και πέρα, οι εταιρείες ταχυµεταφορών ενίσχυσαν τις υποδοµές τους µε κάθε δυνατό τρόπο και οριοθέτησαν το επίπεδο διακίνησης που µπορούσαν να αντέξουν, ώστε να εξυπηρετείται ο τελικός παραλήπτης. Στο δεύτερο lockdown, οι εταιρείες ταχυµεταφορών και τα καταστήµατα ήταν καλύτερα προετοιµασµένα για να υποστηρίξουν τον παραλήπτη, τον οποίο αυτήν τη φορά έλαβαν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους. Στην πρώτη φάση, ενστικτωδώς, δόθηκε βαρύτητα στην υποστήριξη της επιχείρησης για να µην κλείσει.
Γι’ αυτό και οι ταχυµεταφορές, ανταποκρινόµενες στις εκκλήσεις προς βοήθεια, έλεγαν «ναι» σε όλα. Μετά την πρώτη εµπειρία, δόθηκε βάση στην εξυπηρέτηση του τελικού παραλήπτη και, τουλάχιστον για την ACS, αυτό ήταν το µέτρο που καθόρισε τον όγκο διακίνησης. Φυσικά, στην πορεία προέκυψαν και άλλα θέµατα επιχειρηµατικής συνέπειας στην αγορά των ταχυµεταφορών και εκεί φάνηκε η διαφορά µας σε υποδοµές, συστήµατα, εφαρµογές και οργάνωση. Η ACS ήταν η µοναδική από τις µεγάλες εταιρείες ταχυµεταφορών που λειτουργούσε µε κανόνες και δεν διέκοψε τη λειτουργία της ούτε για µία ηµέρα. Όµως, η διαφορά της ACS στην αγορά θα φανεί µε τις µεγάλες επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ που έχουν δροµολογηθεί και ολοκληρώνονται έπειτα από δέκα χρόνια προσπάθειας. Ελπίζουµε αυτό το σηµαντικό έργο να αρχίσει να αναδεικνύεται στο τέλος του χρόνου, ενώ έπεται και συνέχεια, γιατί ο µετασχηµατισµός συνεχίζεται.
Είμαι ικανοποιημένη γιατί βγήκαμε νικητές σε μια κούρσα 40 ετών. Η Info Quest έγραψε ιστορία στην ελληνική αγορά της πληροφορικής.
Η υψηλή τεχνολογία οδηγεί στη µηχανική µάθηση και αυτή µε τη σειρά της δηµιουργεί την ανάγκη για επαναπροσδιορισµό της ηγεσίας. Οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν πως πρέπει να αναπτύξουν ηγέτες µε πολυεπίπεδες ικανότητες, που να µπορούν να διοικούν οµάδες, να λαµβάνουν αποφάσεις, να δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις και άλλα πολλά. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τον ηγέτη στην εποχή του ψηφιακού µετασχηµατισµού;
Θίγετε κάτι πολύ ενδιαφέρον µε αυτή την ερώτηση και µου θυµίζει ένα απόσπασµα από το έργο «Ηγεµών» του Μακιαβέλι για τον ηγέτη, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να είναι ο «κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη εποχή». Η δική µας εποχή είναι γεµάτη αλλαγές και απαιτήσεις για ευελιξία (agility) και ανθεκτικότητα (resilience) σε πολυεπίπεδες πλέον ανάγκες. O ηγέτης σήµερα πρέπει να έχει ανοιχτό πνεύµα, να είναι δεκτικός σε νέες ιδέες και καινούργιες εφαρµογές. Να είναι σε θέση να χαράξει µακροπρόθεσµη στρατηγική και, κυρίως, να έχει το όραµα ώστε να προωθήσει τη σωστή και γρήγορη λήψη αποφάσεων για τον µετασχηµατισµό και τη βιωσιµότητα µιας επιχείρησης. Η ηγεσία θα πρέπει να ασπάζεται καινούργιες έννοιες, να τις εκφράζει και να χαράσσει πορεία µε αποφασιστικότητα. Σκιαγραφούµε ένα είδος ηγεσίας, ικανής να ενσωµατώσει καινοτοµικές ιδέες, λύσεις και µοντέλα, ώστε οδηγεί τον εκάστοτε οργανισµό στην καινούργια εποχή.
Τί χρειάζονται περισσότερο αυτήν τη στιγμή οι επιχειρήσεις αλλά και η κοινωνία για να βγουν νικήτριες από τη «μάχη» με την Covid-19 και πόσο αισιόδοξη είστε για την επόμενη ημέρα;
Θα πρέπει να βλέπουµε τα πράγµατα µακροπρόθεσµα, να µελετάµε τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και να παίρνουµε στρατηγικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι ως χώρα έχουµε µπει σε σωστό δρόµο και οπωσδήποτε απαιτείται αισιοδοξία στη διαδροµή για να δούµε αποτελέσµατα. Σίγουρα η πανδηµία θα αφήσει πολλά προβλήµατα πίσω της, αλλά από την άλλη θα φέρει νοµοτελειακές αλλαγές σε οικονοµικό και κοινωνικό επίπεδο. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούµε, να θέσουµε τις σωστές ερωτήσεις, να απαλλαγούµε από τα βαρίδια του παρελθόντος και να ωριµάσουµε ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστηµα. Να κοιτάξουµε µπροστά. Αν υπάρχει συνοχή, µπορούµε να πετύχουµε πράγµατα. Η έλλειψη συνοχής και οµόνοιας προκαλεί προβλήµατα και µας πάει πίσω. Να εγκαταλείψουµε τις παθογένειες του παρελθόντος, να αποτινάξουµε όλα αυτά τα βάρη, τα ιστορικά, τα φυλετικά και άλλα, διότι ακόµη και το κίνηµα #metoo είναι µέρος αυτής της κάθαρσης η οποία συντελείται.
Η βιώσιμη ανάπτυξη για τις εταιρείες περνάει από τη θεωρία στην πράξη. Τι σημαίνει για εσάς το «επιχειρείν με σκοπό»;
Οι εταιρείες που εφαρµόζουν στρατηγική βιώσιµης ανάπτυξης έχουν καλύτερες επιδόσεις. Ως όµιλος την έχουµε βάλει ψηλά στην ατζέντα της εταιρικής µας διακυβέρνησης και µε αυτή πορευόµαστε. Το «καλώς επιχειρείν» είναι πάνω από όλα φιλοσοφία, αρχές, αξίες. Υπάρχουν θέµατα στα οποία είµαστε ήδη σε πολύ καλό επίπεδο, όπως υποδηλώνεται και από το τρίπτυχο «Τεχνολογία – Καινοτοµία – Επιχειρηµατικότητα», το οποίο καθορίζει τον τρόπο που αναπτυσσόµαστε, καθώς αποτελεί στοιχείο της κουλτούρας µας. Πέραν τούτου, η εταιρική υπευθυνότητα είναι ένα ακόµη στοιχείο που καθορίζει τις πράξεις µας και µπορώ να πω ότι πλέον αναγνωρίζεται και έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχολογία του κόσµου όσο και στα ενδιαφερόµενα µέρη, καθώς θεµελειώνει σχέσεις εµπιστοσύνης.
Παρά την τεχνολογική εξέλιξη, ο ψηφιακός «αναλφαβητισμός» παραμένει σε υψηλά επίπεδα και καταγράφεται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με απαραίτητες δεξιότητες. Πώς μειώνεται αυτό «χάσμα» και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;
Είµαι αισιόδοξη σχετικά µε αυτό το θέµα, καθώς γίνονται προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να βελτιώσουµε την απόσταση στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσµιο χάρτη, και πιστεύω ότι θα έχουµε αποτελέσµατα. Γι’ αυτό τον σκοπό ως όµιλος κινούµαστε σε δύο επίπεδα: Πρώτον, ενισχύουµε την εκπαιδευτική κοινότητα µε το Πρόγραµµα «Καινοτοµία στην Εκπαίδευση», που περιλαµβάνει το σύστηµα της Apple 1:1 µε τη χρήση iPad για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διδασκαλίας µε ψηφιακά µέσα. Και, δεύτερον, «τρέχουµε» το πρόγραµµα «Mind the Code», που αποσκοπεί στην εκµάθηση κώδικα στους νέους πτυχιούχους που θέλουν να στραφούν στον χώρο της τεχνολογίας − και όχι µόνο. Ένα ποσοστό από αυτά τα νέα παιδιά προσλαµβάνεται στις εταιρείες του οµίλου.
O ηγέτης σήμερα πρέπει να έχει ανοιχτό πνεύμα, να είναι δεκτικός σε νέες ιδέες και καινούργια πράγματα, να είναι σε θέση να χαράξει μακροπρόθεσμη στρατηγική και, κυρίως, να έχει όραμα.
Θεωρείτε ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή των γυναικών σε τεχνολογικές εταιρείες έχουν αρχίσει να υποχωρούν;
Γίνονται συνειδητές προσπάθειες ώστε να ενισχύσουµε τα νέα κορίτσια που θέλουν να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα επιδιώκουµε να «ανεβάσουµε» την εικόνα της αγοράς τεχνολογίας. Η ταχύρρυθµη ανάπτυξη του τοµέα STEM (Επιστήµη-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηµατικά) δηµιουργεί συνεχώς νέες θέσεις απασχόλησης και ειδικότητες µε τη µεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Ολοένα περισσότερες γυναίκες προσελκύονται.
Ποια συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που επιθυμούν να φτάσουν στην κορυφή της πυραμίδας;
Η συµβουλή µου είναι να αγαπούν αυτό που κάνουν, γιατί τότε θα το κάνουν καλά. Να ανταποκρίνονται στις ευκαιρίες, να δείχνουν τόλµη και αποφασιστικότητα, για να διεκδικήσουν επαγγελµατική εξέλιξη. Κατά τ’ άλλα, να είναι ο εαυτός τους και να συνειδητοποιουν τα πλεονεκτήµατά τους.
*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune Greece που κυκλοφορεί σήμερα 20 Απριλίου στα περίπτερα.
** Δείτε όλη τη λίστα με τις Most Powerful Women in Business 2021