Σάλος από την απόφαση των «12» για την ευρωπαϊκή Super League – Προτίμησαν τα χρήματα και θερίζουν… θύελλες
- 20/04/2021, 11:55
- SHARE
Σάλο έχει προκαλέσει στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου η απόφαση δώδεκα μεγάλων club να συστήσουν τη δική τους λίγκα, προκειμένου να απολαύουν περισσότερων εσόδων. Μάλιστα, αυτήν τους την απόφαση έσπευσε να επικροτήσει και η Wall Street, με την αμερικανική τράπεζα JP Morgan να προσφέρει χρηματοδότηση 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, με την UEFA να ετοιμάζεται αφενός να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στους αποστάτες, ενώ παράλληλα σχεδιάζει πρόταση χρηματοδότησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεπικουρούμενη από το fund Centricus, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος της UEFA Aleksander Ceferin χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, δηλώνοντας ότι η Super League «φτύνει τους φιλάθλους στα μούτρα».
«Οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν στην κλειστή λίγκα θα αποβληθούν από όλες τις εθνικές διοργανώσεις. Και από το Παγκόσμιο Κύπελλο και από το Euro. Δε θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους. Αυτήν τη στιγμή η UEFA και ο κόσμος του ποδοσφαίρου στέκονται απέναντι στην απληστία μερικών συλλόγων. Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτό το ανόητο πρότζεκτ» δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA.
Οικονομικοί λόγοι
Aν μη τι άλλο, οι λόγοι της αποστασίας είναι οικονομικοί, με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, στο σύνολό τους, να δοκιμάζονται από τις δύσκολες συνθήκες που τους επεφύλασσε η πανδημική κρίση. Τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα και τα lockdown περιόρισαν κατά πολύ τα έσοδά τους, ενώ δεν προβλέπεται άμεση βελτίωση των μεγεθών τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς τα γήπεδα παραμένουν άδεια.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της European Super League, με την υποστήριξη της JP Morgan, με τους οκτώ από τους 12 συμμετέχοντες να βουλιάζουν στα χρέη. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ελεγκτική εταιρεία KPMG, οι προαναφερόμενοι οκτώ αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάποιοι σίγουρα είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τον Kieran Maguire, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στη βορειοδυτική Αγγλία, «η κακή διαχείριση σε ορισμένους ευρωπαϊκούς συλλόγους τους ανάγκασε στη λύση της κλειστής λίγκας», είπε. «Οι σύλλογοι είτε θα επιτύχουν τον στόχο τους είτε θα αντλήσουν περαιτέρω εισόδημα από την UEFA».
Ένα άλλο ζήτημα που ενόχλησε τις ομάδες είναι πως η UEFA σκοπεύει να αυξήσει τις ομάδες που μετέχουν στο Champions League από 32 σε 36 – κάτι που θεωρείται στρατηγικά λανθασμένη απόφαση για τον πρόσθετο λόγο ότι αυξάνει τα λειτουργικά κόστη και εξαντλεί τους αθλητές.
Oργή UEFA, φιλάθλων, ηγετών
Η πρωτοβουλία 12 κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων για τη δημιουργία μίας «κλειστής λίγκας», έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Η European Super League, στην οποία συμμετέχουν οι Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ έχει διχάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή το απόγευμα, ανέφεραν ότι περιμένουν τρία ακόμη κλαμπ να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, «η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».
Η ανακοίνωσή τους καταδικάστηκε άμεσα από τους Ευρωπαϊκούς Ποδοσφαιρικούς Συλλόγους (UEFA), τον Αγγλικό Ποδοσφαιρικό Σύνδεσμο, την Premier League, τη Βασιλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ισπανίας (RFEF), τη La Liga, την Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIGC) και την Ιταλική Lega Serie A.
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η ιδέα «βασίστηκε στο συμφέρον μερικών συλλόγων σε μια εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ». Πέντε από τις έξι μεγαλύτερες ομάδες της Premier League έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό και μάλιστα έχουν υπογράψει και τα σχετικά συμβόλαια για τη συμμετοχή του σε αυτό το ευρωπαϊκό «υπέρ-πρωτάθλημα». Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JP Morgan, ανακοίνωσε πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα.
Αντιδράσεις από υψηλούς πολιτικούς παράγοντες
Τη δημιουργία της «κλειστής λίγκας» καταδίκασαν επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ο Boris Johnson τη χαρακτήρισε καταστροφική για το ποδόσφαιρο. «Οι σύλλογοι πρέπει να λογοδοτήσουν στους φιλάθλους και στην ποδοσφαιρική κοινότητα, πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω βήματα», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
H γαλλική προεδρία ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι καλωσορίζει τη στάση των γαλλικών συλλόγων, οι οποίες δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η European Super League απειλεί την αρχή της αλληλεγγύης και του αθλητικού ιδεώδους.
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας της European Super League από 12 ομάδες οι οποίες αποφάσισαν να αγωνίζονται μόνο μεταξύ τους δημιουργώντας την δική τους διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει πως η εν λόγω πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιστορία του ποδοσφαίρου και οι οπαδοί δεν πρόκειται να την αποδεχθούν.
Τη σημασία της είχε και η παρέμβαση του πρίγκιπα Γουίλιαμ της Αγγλίας, που συνέστησε προσοχή για τη διαφύλαξη των ιδανικών που πρεσβεύει το άθλημα.
Τέλος και το τμήμα αθλητισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανέφερε σε ανακοίνωση του: «Η προτεινόμενη κλειστή διοργάνωση των πλούσιων ομάδων θα αποτελέσει μια προνομιούχο κάστα, έξω από τις δομές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το σχήμα αυτό ωφελεί μόνο τις πλούσιες ομάδες, τα κέρδη τους και όχι το ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους».