Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις- Μειώνεται στο 55% η προκαταβολή φόρου

Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις- Μειώνεται στο 55% η προκαταβολή φόρου
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022.

Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού:

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο.

Παράλληλα, αποτελούν μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεύτερον. Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.Τρίτον. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

Τέταρτον. Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

Πέμπτον, επεκτείνεται -μπορούμε πια να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικων Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε: Προχωράμε στην υλοποίηση 5 μέτρων-«γέφυρα» προς τη μετά-κορονοϊό εποχή, μέσω των οποίων παρέχουμε, πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε αυτές να ανασυνταχθούν μετά τη δοκιμασία της πανδημίας και να τονωθεί η ρευστότητά τους.

Παράλληλα, πρόκειται για μέτρα-«καταλύτες» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.
Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022.
Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

3ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν στο 28%.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

4ο. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Παραδείγματα:

Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22%*80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ.
Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.

Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ.
Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ.

Το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, ποσό το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας.

Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.

Κορκίδης: Ανάσες ζωής για τις επιχειρήσεις οι φοροελαφρύνσεις

«Οι επιχειρήσεις ευελπιστούν, πλέον, σε μία μεταπασχαλινή οικονομική ανάσταση. Το άνοιγμα του εμπορίου, της εστίασης αλλά και του τουρισμού είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσει τις παραμέτρους εκείνες που θα συμβάλουν στο να επέλθει η προσδοκώμενη «άνοιξη» για την οικονομία και το επιχειρείν».

Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

Κάθε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, ειδικά τώρα όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μείνουν ζωντανές και βιώσιμες. Κατά κύριο λόγο, αυτές είναι οι πλέον σημαντικές μειώσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις να περάσουν τον «κάβο της ύφεσης» που έπληξε την ελληνική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη από το 24% στο 22%, η μειωμένη προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, στο 70% φέτος και στο 80% από το 2022 για τις νομικές οντότητες είναι όχι μόνο προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Επίσης, επεκτείνονται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι πρόκειται για μόνιμες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που θα δώσουν ανάσες ζωής στις επιχειρήσεις, την αμέσως επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Ενδεχομένως, το δημοσιονομικό κόστος των 2,5 δις ευρώ από τα πέντε μέτρα να αντισταθμιστεί πολύ γρήγορα από τη συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «πέρασε με άριστα 10» την 10η αξιολόγηση και δικαίως πήρε ό,τι συζήτησε και ζήτησε για μια βιώσιμη και συνεπή επιχειρηματικότητα, που παρά τη μεγάλη μείωση του τζίρου, εξακολουθεί να δηλώνει λογιστικά κέρδη, που ενδεχομένως δεν έχει εισπράξει, ή βρίσκονται «παγωμένα» σε επιταγές. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν διατηρούν ζέουσες τις ελπίδες της επιχειρηματικότητας για μία γρήγορη μεταπασχαλινή επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς άλλους περιορισμούς. Οι επιχειρήσεις ευελπιστούν, πλέον, σε μία μεταπασχαλινή οικονομική ανάσταση. Το άνοιγμα του εμπορίου, της εστίασης αλλά και του τουρισμού είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσει τις παραμέτρους εκείνες που θα συμβάλουν στο να επέλθει η προσδοκώμενη «άνοιξη» για την οικονομία και το επιχειρείν. Και πάλι, η ευθύνη όλων μας είναι η τήρηση των μέτρων που θα οδηγήσει την οικονομία στο «καλοκαίρι». Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών εκφράζουν έμπρακτα τις ευχές τους για Καλή Ανάσταση σε όλους τους ανθρώπους της αγοράς.